Pusa pe pilot automat, Simona Halep continua periplul prin sezonul pe hard nord-american, cu o calificare pe cat de spectaculoasa, pe atat de meritata, dupa ce a eliminat-o in sferturi, azi-noapte, pe ucraineanca Lesia Turenko, cu 6-4, 6-1, la doar circa 5 ore de la optimile castigatoare cu Barty.

Jocul liderului mondial a capatat, asa cum observa de ieri Martina Navratilova, o consistenta de veritabila campioana de istorie a tenisului, pentru ca, iata, a demonstrat-o si acum, poate trece peste orice moment, cat de dificil ar fi el.

Si nu vorbesc doar de faptul ca de 2 ori in ultima vreme a trebuit sa joace si 2 meciuri pe zi (acum optimi cu Barty si sferturi cu Turenko, la Montreal, turul 2 si optimi, cucerind titlul in cele din urma), cat pentru situatia concreta din sfertul de finala cu Turenko: 4-1 pentru ucraineanca in primul set, 0-40 pe serviciul Simonei la 4-2, dupa care urmeaza o serie fantastica in prima mansa, cu un 6-4 in 47 de minute.

De altfel, intregul meci a durat 1h16′, pentru ca intr-un sfert de ora se facuse 5-0 pentru romanca, Turenko a reusit sa intrerupa, cu un ultim efort, seria formidabila, obtinand un break de 5-1, dar indrazneala a fost imediat amendata de nr. 1 al lumii, cu re-break (11 ghemuri castigate din ultimele 12!) si calificare intr-o noua faza superioara, atentie intr-un Premier 5, care asigura in acest moment 350 puncte si 130.300 dolari.

In semifinale, o adversara (Arina Sabalenka, 6-3, 6-4 cu Madison Keys) de care Simona Halep a aratat ca este avizata. Nu pentru ca a invins-o anul acesta, la Shenzhen (unde a cucerit titlul, va amintiti), ci pentru ca a si urmarit-o in ultima vreme, ca o profesionista desavarsita ce se afla, declarand astazi dimineata:

“Stiu ca va fi diferit fata de Shenzhen, pentru ca Sabalenka a capatat multa incredere, intre timp a invins multe jucatoare foarte bune. Dar sunt increzatoare si eu, va fi o provocare pentru mine dupa atatea meciuri disputate. Maine va trebui sa fie inca unul greu, dar sunt aici pentru a castiga si sper sa castig”.

* Nu stiu daca ati observat, dar complexul in care se disputa turneele de la Cincinnati, competitii de prima mana, Premier 5 la fete, Masters 1000 in circuitul ATP, se numeste “Lindner Family Tennis Center”.

Numele omagiaza familia fostului sponsor al turneului, Carl Lindner Jr, un finantist, fiind, de fapt, un exemplu extraordinar al legii sponsorizarii din SUA, in care facilitatile fiscale sunt progresive, strans legate de importanta investitiei care se face. De pilda, o bursa scolara este doar deductibila, dar un spital, un complex sportiv, un campus, ceva trainic atrag scutiri progresive importante de impozite pentru firmele donatorului.

Ei bine, complexul de la Mason (Ohio), detinut de Tennis for Charity, Inc (traducerea este inutila…) cuprinde 4 arene permanente (Center Court, Grandstand Court, Court 3 si Court 10), cel mai mare, de 11.435 locuri, fiind construit in 1981. Grandstand are 5.000 locuri (ridicat in 2010), Court 3 (2010) are 4.000 locuri, iar Court 10 (1997) – 2.000 locuri.