Scriam acum cateva zile despre tenisul masculin, sub titlul “CUPA DAVIS SI EURO LA FOTBAL, INTERZISE MINORILOR; azi, tenisul”, cu promisiunea ca voi demonstra si situatia fotbalului, care a fost asezat in cutiute bine stabilite, greu de depasit.

De fapt, competitia care suna pompos, LIGA NATIUNILOR, nu-i de gluma, si care va incepe in septembrie, ocupa cu meciuri cvasi-oficiale, adica sub acest generic, datele libere din calendarul oficial al FIFA, adica rezervat partidelor oficiale sau, cand nu au asemenea intreceri, amicale inter-tari, stabilite prin libera intelegere.

Astfel, ca de aici am plecat cand am scris “interzise minorilor”, un meci amical Franta-Romania, de pilda, nu mai este posibil, pur si simplu pentru ca nu mai ai cand sa-l programezi.

Haideti, insa, sa vorbim concret, cu ceea ce inseamna Liga Natiunilor. Este, de fapt, o competitie in care cele 55 de natiuni europene au fost repartizate in 4 categorii valorice, pe baza clasamentului UEFA (coeficientul respectiv) in vigoare in ianuarie 2018, astfel:

Liga A
Grupa A1: Germania, Franta, Olanda
Grupa A2: Belgia, Elvetia, Islanda
Grupa A3: Portugal Italia, Polonia
Grupa A4: Spania, Anglia, Croatia

Liga B
Grupa B1: Slovacia, Ucraina, Cehia
Grupa B2: Rusia, Suedia, Turcía
Grupa B3: Austria, Bosnia-Hertegovina, Irlanda de Nord
Grupa B4: Tara Galilor, Irlanda, Danemarca

Liga C
Grupa C1: Scotia, Albania, Israel
Grupa C2: Estonia, Finlandaa, Grecia, Ungaria
Grupa C3: Slovenia, Norvegia, Bulgaria, Cipru
Grupa C4: ROMANIA, Serbia, Muntenegru, Lituania

Liga D
Grupa D1: Andora, Kazahstan, Letonia, Georgia
Grupa D2: San Marino, Moldova, Luxemburg, Belarus
Grupo D3: Kosovo, Malta, Insulele Feroe, Azerbaidjan
Grupa D4: Gibraltar, Liechtenstein, Armenia, Macedonia

Si acum, ca sa fie lucrurile clare: echipele din Liga I si numai ele joaca pentru trofeu, celelalte doar ca sa ajunga pe primul loc in Liga (dupa alte meciuri, intr-un fel de turnee finale), ca sa promoveze in liga superioara. Ultima clasata din fiecare liga retrogradeaza.

Ca sa fie mai clar, Romania trebuie sa ajunga in cateva editii pline de succese rasunatoare in prima categorie pentru a putea spera la un trofeu, candva. Ca un fel de consolare, exista si posibilitatea calificarii la Euro-2020.

Astfel, editia din acest an al Nations League va constitui, simultan, si un prilej de calificare pentru Euro-2020, campania urmand sa inceapa in martie 2019, cu tarile impartite in 10 grupe de cate 5 sau 6 echipe, primele doua din fiecare grupa calificandu-se pentru finala.

De fapt, atunci vor incepe preliminariile propriu-zise pentru Euro-2020, Liga Natiunilor fiind, de fapt, ceea ce v-am spus mai sus, o cernere a valorilor, asezarea lor pe caprarii si evitarea amestecarii elitei cu vulgul. Lucrurile devin si mai clare chiar din introducerea la explicatiile date pe site-ul oficial al UEFA.

Citez: “Fotbalul international a fost declarat de mai multa vreme pe cale de extinctie, din cauza scaderii interesului suporterilor si nivelului general care nu mai poate corespunde stadiului valoric al jocului, mai ales la nivel de cluburi. Cu toate acestea, Cupa Mondiala a restabilit competitia internationala la nivel de reprezentative ca punct culminant al jocului, astfel ca, in tentativa de a revigora concurenta si de a oferi tarilor mai multe sanse de a juca impotriva echipelor de nivel apropiat, UEFA a introdus Liga Natiunilor, care va debuta in septembrie.

UEFA a sustinut pentru prima data ideea unei competiții complet noi în 2011. Confruntata cu popularitatea sufocanta a disputelor conducerea forului continental a vrut să stimuleze din nou jocul, rezultatul fiind Liga Natiunilor, o competitie pe patru nivele, care va utiliza șase date internationale pana la sfarsitul lunii noiembrie, urmate de un turneu final cu patru echipe in luna iunie.”

Liga Națiunilor este programata in sezoanele in care nu au loc Cupa Mondiala sau Euro. In fine, cred ca v-ati dat seama, de vreme ce la nivel de echipe nationale interesul e pe duca, dupa cum spune UEFA, facem astfel de paleative, nu?

Inchei, pentru reamintirea lucrurilor care vizeaza direct echipa Romaniei programul acesteia in Grupa C4 (nu vi se pare ca suna ca in tenis sau in hochei pe gheata?), de unde vedeti si datele meciurilor din prima faza a Ligii Natiunilor:

7 septembrie, ora 21:45
România – Muntenegru
Lituania – Serbia

10 septembrie, ora 21:45
Serbia – România
Muntenegru – Lituania

11 octombrie, ora 21:45
Lituania – România
Muntenegru – Serbia

14 octombrie
Lituania – Muntenegru, ora 21:45
România – Serbia, ora 16:00

17 noiembrie
Serbia – Muntenegru, ora 16:00
România – Lituania, ora 21:45

20 noiembrie, ora 21:45
Serbia – Lituania
Muntenegru – România