Ciudata aceasta etapa a 2-a a Turului ciclist al Spaniei 2018, Marbella-Caminito del Rey, cu o imprastiere totala a plutonului, dar, in cele din urma, cu un deznodamant logic: marele favorit, vulpoiul spaniol Alejandro Valverde (Movistar) a terminat invingator in varful scurtei catarari finale, urmat de noul tricou rosu, polonezul Michal Kwiatkowski, in acelasi timp, 4h13’01” pe 163,5 km, urmat de un grup de vreo 15 rutieri sositi la 3 secunde, condusi de belgianul Laurens De Plus (Quick Step).

Insa dupa acest final oarecum logic, ceea ce s-a intamplat cu restul rutierilor, inclusiv cu marii contracandidati ai lui Valverde, Nibali, care a dat peste 4 minute, devine de-a dreptul straniu: Sagan, sosit cu tricoul rosu Rohan Dennis, dar si cu alt australian cu ifose, Richie Porte, cu o intarziere neverosimila, de 13’31” 7 minute! Va repet, aceasta diferenta a aparut in ultimii 15 km, fara vreo panta sau dificultati, fara ploaie, fara cazaturi. Incredibil!

Sa va amintesc doar ca suntem abia in etapa a 2-a, una valurita, dar in limite absolut nesemnificative, cu o catarare finala de numai 1,4 km mai accentuata, totul venit dupa un “imens” efort sambata, un contratimp individual de 8 km mari si lati! Or, in ultimii 15 km ai cursei de duminica, alde tricoul rosu, langa care s-a aflat si numitul Sagan, dar si alti tenori ai soselei, au dat semne de ramol total, ceva cum nu am mai vazut.

Inchipuiti-va ca pe grafica Eurosport la fiecare 2 pedale ale celor din fata ceasul grupului lui Rohan Dennis (liderul de dupa prima zi) inregistra inca o secunda, de parca toti cei de acolo stateau pe loc.

Nu stiu ce s-a intamplat, zau asa, poate aflam mai la noapte, o fi fost o intoxicatie alimentara, o fi o delasare totala a unora care stau cu gandul doar la Mondiale (aici ar intra Peter Sagan, in cautarea unui nou tricou cu curcubeu) sau gandul la gasirea unei echipe, cum ar putea fi la Dennis, pentru ca BMC se desfiinteaza, nu pot pricepe si pace.

In fine, sa vedem, sa mai asteptam, venind acum doar cu precizarile de rigoare deocamdata, inaintea etapei a 3-a, Mijas – Alhaurín de la Torre (muntoasa), lunga de 178,2 km.

Anume ca in clasamentul general conduce Kwiatkowski, Valverde se afla pe doi, la 14 secunde, locul 3 fiind ocupat de De Plus, la 25 de secunde. Mi-e si frica de ce se va intampla luni, parca se joaca la ruleta, pe dezbracate!