* Cu o etapa inainte de incheierea turneului preliminar, in urma victoriei de la Craiova, duminica, in fata Finlandei, cu 3-1 (26-24, 25-22, 20-25, 25-21), echipa masculina de handbal a Romaniei si-a asigurat calificarea la Campionatul european, dupa 23 de ani de la precedenta prezenta in elita!

Trecuta destul de discret prin media noastra (eu am luat informatia mai elaborata din Sportul doljean, probabil pentru ca, fiind meciul la Craiova, cei de acolo au fost conectati direct), stirea merita consemnata mai apasat. Deocamdata, eu, care nu prea urmaresc, recunosc cu umilinta, voleiul, iata clasamentul grupei A: 1. România 7p, 2. Finlanda 4 p, 3. Danemarca 1 p.

Baietii nostri mai au de jucat cu Danemarca,la fel si Finlanda, dar criteriul principal, cel al numarului, le este favorabil, conducem fara a putea fi depasiti, astfel ca, spun specialistii, suntem deja la CE.

* O veste care nu are cum sa nu ne bucure, chiar daca, analizand mai aplicat situatia concreta, nu avem motive sa exultam: editia a 51-a a Turului ciclist al Romaniei, reluat, iata, dupa mai mult de 5 ani, se va desfasura intre 18 si 23 septembrie, fiind dedicat Centenarului Marii Uniri, dupa cum noteaza site-ul FRC.

Sunt date si etapele, care vor insuma 718 km in 5 tronsoane (mai curand o plimbarica organizata, am si alte motive, veti vedea, sa scriu astfel): et. 1, 19 septembrie – Alba Iulia-Sibiu (154,7 km); et. 2, 20 septembrie – Sibiu-Brasov (162,8 km); et. 3, 21 septembrie – Brasov-Focsani (176,3 km); et. 4, 22 septembrie – Buzau-Targoviste (124,7 km); et. 5, 23 septembrie – circuit Bucuresti (100 km).

Si acum, intre noi, care am mai dat cu ochii de ciclism si curse adevarate. Inclus in calendarul UCI, alaturi de alte cateva sute de curse, Turul Romaniei are clasificarea 2.2, cea mai slaba posibil la cursele pe etape (de pilda, Turul Tinutului Secuiesc este cotat mai sus, 2.1!?).

Apoi, are mai multi kilometri de transbordare decat de cursa, doar pentru a strabate “cele 3 provincii”, cum scrie site-ul FRC, intr-o proba crasa de necunoastere a istoriei (daca nu o fi altceva…), pentru ca Marea Unire, a carui centenar il sarbatorim acum, a fost cu Regatul Romaniei, langa care au venit, prin vointa populara, Basarabia, Bucovina si Transilvania! Daca Regatul Romaniei este, in mintea frc, provincie, totul  incepe sa devina dubios…

In fine, nu stim nimic de participare, dar ne putem inchipui valoarea acesteia daca precizam ca fix in acea perioada, mai precis intre 22 si 30 septembrie, se disputa Campionatele mondiale de ciclism pe sosea, in Tirol, Austria. Va imaginati ca rutierii care au valoarea de a prinde Mondialele sunt deja la Innsbruck! In fine, sa vedem…

* Romanca Simona Halep isi continua dominatia clara in fruntea tenisului feminin mondial, fiind prima in ierarhia WTA pentru inca doua saptamani (pana la incheierea US Open), astfel ca va implini 44 de saptamani in aceasta postura exceptionala. Eu cred ca va depasi anul in tronul de regina, ramane sa vedem doar cu cate alte saptamani. Situatie in care va intra in forta in TOP 10 din toate timpurile!

Oricum, si dupa ultimul turneu de Mare Slem al anului ea va fi tot pe primul loc, dintr-o socoteala simpla: are avans acum peste 2.000 de puncte (adica maximum ce poate fi dat invingatoarei unui turneu de Mare Slem), iar anul trecut, la Flushing Meadows, a pierdut in primul tur, deci i s-ar scadea minimum de puncte.

Nu cred, insa, ca este cazul, iar acest lucru il vom vedea chiar luni, de la ora 18,00, pe Eurosport 2, Simona intrand in competitie in primul tur in fata estonei Kaia Kanepi.

Celelalte romance din prima suta ocupa urmatoarele locuri: Mihaela Buzarnescu – 21, Sorana Cirstea 51, Irina Begu – 59, Monica Niculescu – 62, iar Ana Bogdan – 83.

* PROGRAMUL TV, marti, 28.08.2018:
16,00 Ciclism, Eurosport – Turul Spaniei
18,00 Tenis, Eurosport 2 – US Open
19,00 Tenis, Eurosport – US Open