Ei da, vin ciclistii, vorba aia, Vuelta 2018 a intrat in regim de croaziera, iar dupa 3 zile cu intamplari controversate, daca nu chiar stranii, au venit doua etape de toata isprava, cea de miercuri, a 5-a, dinre Granada si Roquetas de Mar, muntoasa si destul de lunga, fiind castigata, la un sprint in 3, de australianul Simon Clarke, de la Education First, francezul Rudy Molard (Groupama-FDJ) preluand tricoul rosu.

Pe de alta parte, tot miercuri, am avut si o explicatie (doar banuita, cititi postarea din ziua respectiva, adica de duminica) a catastrofei din etapa a 2-a, unul dintre favoriti, australianul Richie Porte, acum aflat in afara oricaror calcule, la peste 40 minute de lider, dezvaluind ca a suferit, ca si altii, de o gastroenterita violenta.

Asa ne putem explica de ce, in numai 15-20 km, grupul favoritilor de la debutul Turului Spaniei, si-au compromis total sansele in continuare, dand spre un sfert de ora distanta, practic, un minut pe kilometru. Postas sa fii si nu ai lua o asemenea bataie!

In fine, sa revenim la etapa de miercuri, decisa, practic, dupa o evadare masiva, de 25 de rutieri, si hotarata, care l-a prins pe Kwiatkowski fara garda, iar ceilalti ciclisti de clasament general, gen Valverde, Buchmann sau Simon Yates doar cu ochii pe el.

Asa ca, evadatii s-au pus pe fuga ca lumea, iar cine nu a vrut sa intre la munca a fost curatat destul de rapid, astfel incat spre final, inaintea ultimei catarari a zilei, una de categoria a 2-a, lunga si expusa soarelui, deci caldurii sufocante, se formasera 2 grupuri de cate 3 rutieri, aflati cu peste 6 minute avans fata de plutonul tenorilor!

O data scapati de urcus, cei 2×3, ca sa zic asa, s-au racorit pe lunga coborare, de peste 10 km, ajungand sa-si dispute intre ei etapa si alte distinctii, cea mai importanta fiind cea a tricoului rosu de lider la general.

Primii 3, australianul Simon Clarke, olandezul Bauke Mollema si italianul Alessandro De Marchi au inceput harjoneala pentru o plasare cat mai buna pentru sprintul final, urmatorii 3, Molard, italianul Davide Villella si belgianul Floris De Tier, distantati tot timpul cam la 1,2 km de fruntasi, tragand tare pentru a pastra diferenta fata de plutonul liderului. Care. trebuie spus, a fost sprijinit cam prea tarziu si nu prea convingator de coechipierii de la Sky, lasati de celelalte echipe sa duca singure urmarirea.

Astfel ca la final a castigat etapa cel mai bine dotat dintre sprinterii aflati in disputa, adica Simon Clarke, iar dupa 8 secunde a sosit si micul grup al lui Molard, noul purtator al tricoului rosu, de vreme ce Kwiatkowski a avut o intarziere de aproape 5 minute.

Aveti mai jos clasamentele zilei, al etapei si generalul dupa 5 zile, joi fiind programata etapa a 6-a, una plata, deci buna pentru sprinteri, Huercal-Overa – San Javier (155,7 km).

Clasamentul etapei a 5-a:
1 Simon Clarke (Aus) Education First-Drapac 188,7 km in 4:36:07
2 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo
3 Alessandro De Marchi (Ita) BMC Racing Team
4 Davide Villella (Ita) Astana Pro Team 0:00:08
5 Floris De Tier (Bel) LottoNL-Jumbo
6 Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ
7 Maxime Monfort (Bel) Lotto Soudal 0:01:58
8 Jonathan Lastra Martinez (Spa) Caja Rural-Seguros 0:02:00
9 Franco Pellizotti (Ita) Bahrain-Merida
10 Merhawi Kudus (Eri) Dimension Data

Clasamentul general al Vuelta 2018, dupa 5 etape:
1 Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ 18:27:20
2 Michal Kwiatkowski (Pol) Team Sky 0:01:01
3 Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe 0:01:08
4 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:01:11
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:01:13