Inca o etapa, nu un capat de drum (un obstacol adevarat, foarte pretentios, va fi peste o saptamana, la CM pentru seniori de la Plovdiv), a fost trecuta cu bine de canotajul romanesc, care, la Europenele de tineret de la Brest (Belarus) a cucerit 8 medalii, toate de aur!

Excelent rezultat, dar superlativele le voi pastra, totusi, pentru Jocurile Olimpice (cateva merg si la Mondialele mari), nu de alta, dar prea multe laude ar putea afecta, cred eu, din cate stiu din experienta, judecata unor sportivi tineri. Am mai vazut cazuri in care, inca aflati la inceput de drum, unii au fost dati peste cap de norii pe care au fost plasati.

Nu este cazul cu canotajul, un sport de caractere puternice, dar, vorba ceea, dupa fapta si rasplata sau, alta vorba buna, toate la timpul lor, cu masura cuvenita pentru fiecare moment al unei cariere, care va trebui sa tinda spre JO-2020 si mai departe, poate chiar un deceniu de acum incolo.

Acestea fiind zise, recapitulez numele ambarcatiunilor si ale sportivilor care, cu 11 echipaje in finale (un bemol, totusi, nu stiu ce s-a intamplat cu 8+1 feminin, venit doar pe 4), au urcat de 8 ori pe cea mai inalta treapta a podiumului.

8 plus 1 masculin (Andrei-Alexandru TANASA, Marian CIREASA, Alexandru CHIOSEAUA, Nicu-Iulian CHELARU, Bogdan-Sabin BAITOC, Mugurel Vasile SEMCIUC, Gheorghe-Robert DEDU, Constantin-Cristi HIRGAU – Adrian MUNTEANU)
4 vasle feminin (Elena LOGOFATU, Georgiana VASILE, Nicoleta PASCANU, Simona Geanina RADIS)
4 rame masculin (Mihai Vasile ȚIGĂNESCU, Cosmin PASCARI, Stefan-Constantin BERARIU, Ciprian HUC)
Dublu vâsle feminin (Larisa Elena ROȘU, Nicoleta-Ancuța BODNAR)
Dublu rame masculin (Dumitru-Alexandru CIOBICĂ, Florin-Sorin LEHACI)
Simplu masculin (Mihai CHIRUȚĂ)
4 rame feminin (Mădălina HEGHEȘ, Amalia BEREȘ, Cristina-Georgiana POPESCU, Roxana PARAȘCANU)
4+1 masculin (Alexandru CHIOSEAUA, Mugurel Vasile SEMCIUC, Robert DEDU, Constantin-Cristi HÎRGĂU – Adrian MUNTEANU).

Succesele sunt cu atat mai impresionante cu cat confirma rezultatele de la Mondialele acestei categorii de varsta, iar de pe 9 septembrie, in Bulgaria, la Plovdiv, s-ar putea sa ne intalnim cu unii dintre cei de mai sus in lupta pentru medaliile elitelor.

PS. Cu aceasta ocazie mi-am adus din nou aminte de lipsa de control a lui Gica Hagi, care, intr-una din ditirambele lui suparate pe toti si pe toate, se intreba unde se afla sportul romanesc, care a ramas intr-o singura sportiva (se intelegea, doar Simona Halep).

Stai linistit, Gica, mai sunt sportivi in tara asa, cresc, greu, cu chin si munca, si nu numai in canotaj, in mai multe discipline, cvasi-anonimi si aproape gratis. Ma rog, cu bani de “dieta”… Sa-i respectam, mai ales cei care ne aflam in fenomen, nu vorbim din afara, precum cei plantati in frunte fara nicio chemare!