Britanicul Simon Yates (Mitchelton-Scott) a mai facut un pas spre consacrarea deplina pentru orice ciclist, victoria finala intr-un mare tur, dupa ce in etapa a 18-a, castigata de o maniera entuziasmanta, cu sufletul la gura, de belgianul Jelle Wallays (Lotto Soudal), a sosit cu grupul principal, pastrandu-si tricoul rosu de lider clasamentului general.

In ce il priveste pe Simon Yates, nu atat diferenta de 25 de secunde fata de principalul urmaritor, spaniolul Alejandro Valverde (Movistar) reprezinta garantia esentiala ca britanicul poate sa se incoroneze duminica la Madrid (la urma-urmei mai sunt, totusi, 2 etape grele, de munte, cu sosiri in varf, vineri si sambata), cat maniera in care a actionat joi, implicandu-se din plin la urmarirea celor 2 fugari, invingatorul si norvegianul Sven Erik Bystrom, prinsi abia pe ultimii metri.

Altfel spus, departe de a sta la fereala, in plutonul favoritilor, Simon Yates s-a pus pe fata, pentru a nu da adversarilor sai nici macar sansa unor bonificatii, nici macar acele 4 secunde pentru locul 3. Pe care le-a luat, in cele din urma, Peter Sagan, slovacul de la Bora marcandu-si intrarea in forma in perspectiva Mondialelor de saptamana viitoare, din Tirolul austriac, unde vrea sa bata toate recordurile, cucerind al 3-lea titlu consecutiv.

Iata clasamentul etapei a 18-a, Ejea de los Caballeros-Lleida (186,1 km):
1 Jelle Wallays (Belgia) Lotto Soudal 3:57:03
2 Sven Erik Bystrøm (Norvegia) UAE Team Emirates
3 Peter Sagan (Slovacia) Bora-Hansgrohe
4 Elia Viviani (Italia) Quick-Step Floors
5 Ivan Garcia (Spania) Bahrain-Merida
6 Danny van Poppel (Olanda) LottoNL-Jumbo
7 Jon Aberasturi Izaga (Spania) Euskadi Basque Country-Murias
8 Tom Van Asbroeck (Belgia) EF Education First
9 Giacomo Nizzolo (Italia) Trek-Segafredo
10 Ryan Gibbons (Africa de Sud) Dimension Data

Inaintea ultimelor 3 etape, a 19-a, Lleida-Col de la Rabassa (sosire in varf), 154,4 km, a 20-a, Escaldes-Engordany-Collada de La Gallina (sosire in varf), 97, 3 km, si a 21-a, plata, de duminica, Alcorcón – Madrid, 100,9 km, clasamentul general este urmatorul:

1 Simon Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott
2 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team 0:00:25
3 Enric Mas (Spania) Quick-Step Floors 0:01:22
4 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:01:36
5 Steven Kruijswijk (Olanda) LottoNL-Jumbo 0:01:48
6 Nairo Quintana (Columbia) Movistar Team 0:02:11
7 Ion Izagirre (Spania) Bahrain-Merida 0:04:09
8 Rigoberto Uran (Columbia) EF Education First 0:04:36
9 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ 0:05:31
10 Tony Gallopin (Franta) AG2R La Mondiale 0:06:05

PS. Pentru ca am avut tot o etapa cu prea putine evenimente, iata un alt citat din cartea din care am reprodus si ieri, EDDY MERCKX/CANIBALUL, a britanicului Deniel Friebe, aparuta anul acesta si la noi, cu speranta ca anul viitor va voi face si eu o surpriza de acest gen:

“Merckx are aerul, ţinuta şi zâmbetul îndelung exersate ale unui demnitar. Legenda spune că, prin anii ’60-’70, Regele Belgiei, la un moment dat partenerul de vânătoare al lui Merckx, obişnuia să se îmbrace normal şi să iasa la plimbare cu Mercedesul pe străzile din Bruxelles. Nimeni nu-l recunoştea. Însă Merckx ‘era mai cunoscut decât regele’ şi n-ar fi putut face niciodată aşa ceva. Dacă ar fi încercat aceeaşi manevră ar fi ‘produs o zarvă teribilă’, după cum spun oamenii.”