Splendida victorie a romancelor Ionela-Livia Cozmiuc si Gianina-Elena Beleaga in proba de dublu vasle categoria usoara la Mondialele de seniori de la Plovdiv, detinatoarele titlului dominand de o maniera de mari campioane cursa inca din start, cu un timp fantastic, un succes fara dubiu in fata echipajelor SUA si Olandei, venite la aproape o barca distanta.

De altfel, parca ambitionate in plus de faptul ca la Europenele de la Glasgow au prins doar locul 4, cele doua vaslase au pornit ca din pusca in cursa pentru medalia de aur,  sambata, cu un stroc incredibil, 43 de batai/minut.

Dupa acest start fulminant, romancele au stabilizat ritmul, astfel ca la 500 m au trecut pe locul 2, dupa Marea Britanie (care avea sa plateasca scump aceasta tresarire de orgoliu), dar au revenit in frunte la 1.000 m, au trecut clar in frunte la 1.500 m, cu o barca in fata celorlalte, pentru ca, la intrarea pe linia balizelor rosii sa traga “de voie”, sigure de o victorie de mare valoare.

Imediat dupa festivitatea de premiere, fetele noastre, tricolore de la drapel, la echipament, genunchiera si… sosete, aveau sa-si exprime sentimentele, ponderat, prin strocul Gianina-Elena Beleaga: “Nu pot spune ce simt in acest moment, emotiile imi domina gandurile. Suntem foarte fericite pentru acest titlu si speram sa continuam astfel si la Jocurile Olimpice”.

Iata clasamentul probei feminine de 2 vasle, categoria usoara:

1 Romania (Ionela-Livia Cozmiuc, Gianina-Elena Beleagă) 06:50.710
2 SUA 06:52.300
3 Olanda 06:52.560
4 Elvetia 06:54.800
5 Marea Britanie 06:55.810
6 Noua Zeelanda 06:57.790

Cu medalie de argint de mare valoare au incheiat Mondialele de la Plovdiv si baietii de la 2 rame fara carmaci, Marius-Vasile Cozmiuc si Ciprian Tudosa, intr-o disputa cu fratii croati Sinkovic, cei care domina intrecerile dublourilor, inclusiv la vasle, unde, de asemenea, au reusit sa cucereasca in trecut titlul.

Cu o barca noua, luata in primire doar cu cateva zile inaintea intrecerilor mondiale (a lor s-a spart intr-un accident… de circulatie, la un antrenament!), Cozmiuc si Tudosa au luat startul de pe culoarul 3, aproape de culoarul “premiantilor”, 4, al croatilor, care au dominat clar cursa, trecand in frunte, la 500 m, 1.000 m si 1.500 m.

In acest timp, cu un progres constant, remarcabil, echipajul romanesc a urcat mereu, de pe 4 la prima trecere cronometrata, pana pe 2 la ultima, luptand a lupta din rasputeri pentru acest loc secund, care le-a adus medalia de argint, rezultat absolut meritoriu, dupa ce la Europene luasera bronzul, dupa Franta, pe care au invins-o acum, lucru extrem de important pentru moralul lor.

Sentimentul de satisfactie, normal, a fost exprimat de Ciprian Tudosa pentru site-ul oficial al campionatelor: “Foarte buna cursa. Suntem multumiti de rezultat. Fratii Sinkovic au mai multa experienta fata de noi. Am imprimat o viteza buna astazi, cand am facut cea mai buna cursa a nostra in acest an”.

Clasamentul probei 2 rame fara masculin
1 Croatia 06:14.960
2 Romania 06:16.900 (Marius-Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosa)
3 Franta 06:17.510
4 Canada 06:21.280
5 Noua Zeelanda 06:21.540
6 Spania 06:25.120

In finala A la 4 rame masculin, Romania (Mihai-Vasile Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan-Constantin Berariu, Ciprian Huc) a sosit pe locul 5, dupa un start curajos, cand s-a aflat pe 2, imediat dupa viitorii campioni ai lumii, australienii, iar in finalele B, disputate tot sambata, echipajele feminine de 4 vasle (Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Pașcanu, Simona Radiș) si cel de 4 rame (Mădălina Hegheș, Iuliana Buhuș, Mădălina Cașu, Roxana Parascanu) au ocupat locurile 4, respectiv 5, ceea ce inseamna locurile 10 si 11 in lume, ceea ce nu este la indemana oricui.

Duminica vom avea in finalele A trei echipaje, in ordinea intrarii pe pista de concurs, dupa ora 12,00 (pe TVR 2 si TVR HD) 2 vasle masculin (Ionut Prundeanu, Marian-Florian Enache), 8+1 feminin (Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea) si 8+1 masculin (Vlad-Dragoș Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matinca, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu-Vasile Bejan, Cristi-Ilie Pîrghie, Alexandru-Cosmin Macovei și Adrian Munteanu).

FOTO: Premiantii romani ai zilei s-au cautat si s-au gasit pe pontonul de pe malul raului Maritza, pentru o “poza de familie” (pentru Cozmiuc, la propriu…), intr-un album al bucuriei care pare fara de sfarsit, numai in 2018, pana acum, canotorii romani cucerind 32 de medalii, la CM si  CE de seniori, tineret si juniori. Vorba fotbalistilor: “Sa vina banii la baieti si fete!”