Ceea ce a fost asteptata ca pe ultima sansa a lui Alejandro Valverde de a cuceri editia-73 a Turului ciclist al Spaniei s-a transformat intr-un triumf al lui Simon Yates, tricou rosu definitiv (dar si cu panas, locul 3 sambata), victorie finala de care va avertizam inca de vineri.

Dar a mai adus ceva aceasta a 20-a etapa: confirmarea aparitiei unui mare talent, “noul Contador”, cum a inceput sa fie numit, spaniolul Enric Mas (foto), invingatorul etapei a 20-a, rutierul pentru care Quick Step trebuie sa se gandeasca serios daca nu-si va schimba optica de concurs pentru viitor. Macar un pic, in unele momente.

Aceasta pentru ca, de la alergatul, cu succes cvasi-total, dupa victorii de o zi, etape de mari tururi, clasice, Monumente chiar, care i-a adus 64 de succese, numar senzational, anul acesta, Quick Step pare sa-si fi gasit si omul de clasament general, cu carisma si calitati morale de anvergura, acest Mas, aflat tot timpul in lupta pentru podiumul pe care, in cele din urma, a urcat, si inca pe locul secund.

Iar in ciclismul de astazi, vezi chiar Vuelta-2018, Simon Yates a demonstrat, in primul rand, ca se pot cuceri lauri de aur, adica o victorie intr-un mare tur, si fara ca intreaga echipa sa-ti stea, total, la picioare, ca un talent veritabil, cum este, evident, si britanicul, poate sa se descurce si singur in majoritatea timpului, avand nevoie de sprijin doar in perioadele de tranzitie, momente bine cumpanite si exploatate.

Iar inca o confirmare a venit, si pozitiv, cu Mas, dar si negativ, cu Movistar, chiar in aceasta penultima etapa a Vuelta, cand, ramolit pe ultima catarare, spre Muntele Gaina (Coll de la Gallina), dupa o etapa cu 6 catarari, desi numai 97,3 km, Valverde a pierdut locul pe podium, incheind pe 5, iar Nairo Quintana, ramas sa-l ajute sa nu se inece la mal, a cazut de pe 6 pe 8. Totodata, desi lipsit de coechipieri in majoritatea timpului, columbianul Miguel Angel Lopez, liderul Astana, a sosit al doilea in etapa, dar si pe 3 la general.

Atat pentru astazi, ca mai avem o zi maine, cand mare lucru in afara de ierarhiile finale nu am a va spune, cei 100 km pana la Madrid fiind un fel de etapa de protocol. Cum stiti, Giro a si renuntat la cronometrarea ultimei zile, pentru ca totul se transforma intr-o veselie cu sampanie si gesturi amicale(fereasca Sfantul sa o ia vreunul in serios, dupa 3 saptamani, si sa strice petrecerea…), cu o defilare si un sprint pentru istorie.

Clasamentul etapei a 20-a:
1 Enric Mas (Spania) Quick-Step Floors 2:59:30
2 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team
3 Simon Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott 0:00:23
4 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ 0:00:54
5 Rigoberto Uran (Columbia) EF Education First 0:00:57
6 Wilco Kelderman (Olanda) Team Sunweb 0:01:11
7 Steven Kruijswijk (Olanda) LottoNL-Jumbo 0:01:15
8 David De La Cruz (Spania) Team Sky 0:02:17
9 Nairo Quintana (Columbia) Movistar Team 0:03:09
10 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team

Clasamentul general inaintea ultimei etape:
1 Simon Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott 79:44:30
2 Enric Mas (Spania) Quick-Step Floors 0:01:46
3 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:02:04
4 Steven Kruijswijk (Olanda) LottoNL-Jumbo 0:02:54
5 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team 0:04:28
6 Thibaut Pinot (Franta) Groupama-FDJ 0:05:57
7 Rigoberto Uran (Columbia) EF Education First 0:06:07
8 Nairo Quintana (Columbia) Movistar Team 0:06:51
9 Ion Izagirre (Spania) Bahrain-Merida 0:11:09
10 Wilco Kelderman (Olanda) Team Sunweb 0:11:11