* In utima zi a Campionatelor mondiale de canotaj de la Plovdiv, pentru seniori, Romania nu a mai adaugat nimic la zestrea celor 2 medalii de sambata, una de aur, la dublu vasle feminin categoria usoara, prin Ionela Cozmiuc si Gianina Beleaga, si una de argint (Marius Cozmiuc/Ciprian Tudosa, la dublu rame), optul feminin ocupand locul 5, in timp ce 8+1 la masculin a ocupat locul 6 in finala mare, ca si  cel de 2 vasle masculin.

Asadar, bilantul, meritoriu, orice s-ar spune, este de 2 medalii, cele mentionate, locul 11 pe natiuni intr-un clasament al trofeelor (29 de tari au cucerit medalii, iar 16 cel putin una de aur, 6 finale mari, proportie buna fata de cele 9 echipaje inscrise, un moment important la mijlocul ciclului olimpic.

Foarte bun, as spune eu, pe de o parte pentru ca incheie, la nivel de competitii de obiectiv, un sezon excelent, cu 34 de medalii in total, la Mondialele si europenele de seniori, tineret si juniori, dar si pentru ca mai linisteste putin exaltarea care incepuse sa ii cuprinda pe unii. Care, s-ar putea, sa fi schimbat reperele.

Or, asa cum imi spunea un mentor cu ani in urma, “exista cuvinte pentru Jocurile Olimpice, care trebuie folosite doar atunci”, nu face nimanui bine sa ne ametim cu vorbe. Pe de alta parte, este evident ca ne aflam pe drumul cel bun si ca oamenii din canotaj inteleg mai bine decat oricine ce trebuie facut, gandind in perspectiva tintita.

Poate parea aiurea ce spun, dar pentru mine decizia selectionerului de la fete, Mircea Roman, de a renunta la inscrierea barcii de 2 rame la feminin, un echipaj care a facut istorie in canotajul nostru, pentru ca afecta echipajul de 8, din cauza programului prea incarcat, este dovada de luciditate.

Reputatul tehnician nu a alergat pentru succesul imediat (am fi avut o sansa de medalii in plus, dar trebuie tinut seama ca ne lipsesc 3 campioane mondiale, retrase, din 8+1, iar la Mondiale se trage pista dupa pista, mai avem doi ani pentru a roda echipajele. Gandire, cred eu, daca mi se permite, lucida.

* O echipa de Cupa Davis incropita, Romania a ratat la Cluj calificarea in grupa 1 a zonei afro-europene a Cupei Davis, in fata Poloniei, care ne-a depasit cu 3-2, iar dupa acest esec va fi foarte greu sa ne revenim, pentru ca de anul viitor competitia inventata in 1900 se va schimba total, favorizand pe cei care stiu sa se ajute si singuri…

Duminica, in ultima zi, cu chiu cu vai Horia Tecau si Florin Mergea au luat conducerea la 2-1, depasind cuplul Lukasz Kubot/Marcin Matkowski cu 7-5, 4-6, 6-3, dar au urmat cele doua partide de simplu, ambele pierdute cu brio.

Mai intai, Hubert Hurkacz a dispus cu 6-3, 6-4 pe Marius Copil, racheta noastra nr. 1 in acest moment fiind exact imaginea tenisului nostru masculin la aceasta ora, blazat, fara ambitie, un lasa-ma sa te las, dupa care al doilea jucator al polonezilor, Kamil Majchrzak ne-a dat marsul, castigand in doar 1h20′ in fata lui Adrian Ungur (care, in tot anul acesta a dispustat doua turnee minore…), cu 6-3, 6-2.

De altfel, buna intrebarea pusa de cineva apropiat: si daca ne-am fi calificat cu cine jucam anul viitor? Il chemam pe Andrei Pavel? Pentru ca, iata, din spate nu vine nimic (desi conditiile sunt absolut aceleasi ca si la fete…), de vreme ce preferam sa chemam un veteran cvasi-retras ca Ungur, aflat pe locul 674 in lume!

* Si pentru ca duminica sa fie pe cat de promitatoare in transmisii tv, pe atat de adormitoare, daca nu chiar suparatoare, la Singapore britanicul Lewis Hamilton a dominat din start la sosire Marele Premiu al Singapore de Formula 1, incheiat exact cum s-a “stabilit” in calificari: Hamilton, de la Mercedes, pe 1, Max Verstappen, olandezul de la Red Bull, pe 2, si germanul lui Ferrari, Sebastian Vettel pe 3.

In acest moment, cu 6 Grand Prix-uri inainte de incheierea CM, Hamilton s-a desprins la 40 de puncte. Detinatorul titului are 281 puncte, Vettel 241, iar finlandezul Kimi Raikkonen (Ferrari) – 174 puncte.

* PROGRAMUL TV, luni, 17.09.2018:
05,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Tokio
06,00 Tenis, Digi 4 – Turneul WTA de la Seul
07,00 Tenis, Digi 3 – Turneul WTA de la Guangzhou
18,00 Fotbal, Digi 1, Telekom 1, Look – FC Arges-U Cluj-Napoca
21,00 Fotbal, Digi 1, Telekom 1, Look – Viitorul-Hermannstadt
21,30 Fotbal, Digi 4 – Spal-Atalanta
22,00 Fotbal, Digi 2 – Girona-Celta Vigo