Campionatele mondiale de la Plovdiv au marcat incheierea unui important sezon pentru sportul romanesc, anume cel al canotajului, care a avut un an excelent, cu un total de 34 de medalii, la toate competitiile de obiectiv, iar la Plovdiv valoarea de ansamblu a acestui sport la noi a fost marcata clar de presedinele Comitetului International Olimpic, Thomas Bach, prezent la intreceri.

In cadrul unei intalniri cu presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Mihai Covaliu, la Plovdiv, Thomas Bach a subliniat faptul ca Romania a adus un lot puternic la aceasta competitie, extrem de importanta in calendarul olimpic (canotajul contribuie la palmaresul JO cu 14 seturi de medalii, 7 la maculin si tot atatea la feminin), iar faptul ca, de la o singura medalie la Rio de Janeiro am revenit spectaculos in cei doar 2  ani care au urmat nu avea cum sa scape tuturor celor prezenti la intrecerile de pe raul Maritza.

Si Mihai Covaliu a marcat laudativ comportarea canotajului nostru, iar un comunicat al COSR are in acest sens un titlu cat se poate de semnificativ: ” Canotorii samurai, medalii mondiale de aur si argint la Plovdiv”.

In ce ma priveste, as scoate in evidenta cateva elemente importante in orice judecata de valoare a acestor rezultate, excelente, fara niciun fel de dubiu (poate, totusi, perorul feminin ar fi putut fi inscris in competitie, traditia acestui echipaj romanesc de 2 rame fara carmaci ne dadea dreptul sa speram la o medalie).

In primul rand, asa cum au subliniat si oficialii Federatiei internationale de canotaj (FISA), care, intre altele fie spus, participa acum la Congresul anual, la Plovdiv, au fost campionatele cu cele mai bune rezultate in materie de timpi reusiti in cele mai multe probe.

La canotaj, date fiind conditiile diferite ale pistelor de apa, nu se recunosc recorduri mondiale, dar trebuie sa spunem ca in orasul bulgaresc am avut nu mai putin de 8 rezultate cele mai bune din istorie, si nu in orice curse, ci, de exemplu, la ambele schifuri simplu, la 8+1 masculin, precum si in 3 curse de vasle, explicatia fiind ca  timpul nefavorabil din ultima zi, cu apa valurita si vant lateral extrem de puternic, a influentat puternic ierarhiile.

Dar mai inseamna ceva: anume ca la jumatatea ciclului olimpic toata lumea a fost pregatita la cel mai inalt nivel, tinta Tokio fiind in catarea tuturor inca de pe acum foarte bine conturata.

In aceste conditii, cele doua medalii mondiale, ambele, atentie, in probe olimpice, un clasament pe medalii la Mondiale nereflectand intotdeauna ponderea acestora (sunt incluse, de pilda, si cele de paracanotaj, precum si, evident, cele neolimpice), dar mai ales faptul ca, in doi ani, echipajele de Jocuri vor avea sangele proaspat si fierbinte al tinerilor campioni mondiali si europeni la categoriile lor de varsta, tineret si juniori,  ma conduc spre un optimism cat se poate de bine temperat. Dar si cat se poate de justificat.

Nu pot incheia acest comentariu de incheiere dedicat sezonului international de canotaj fara sa inserez medaliatii Mondialelor de la Plovdiv, cei care au dat tonul final pentru ceea ce va urma: Ionela-Livia Lehaci-Cozmiuc si Elena Beleaga, barca de 2 vasle categoria usoara, care a repetat succesul, atunci o mare surpriza, acum, iata, confirmat, de anul trecut de la Sarasota-Bradenton, precum si echipajul de 2 rame masculin Marius Vasile Cozmiuc/Ciprian Tudosa.

Cu 6 calificari in finalele A din numai 9 echipaje inscrise in competitia mondiala (premiera absoluta pentru noi, toate barcile de la masculin!), Romania a reusit o performanta de o eficienta iesita din comun. Sa-i dam mai mult, pentru ca merita, productivitatea, dupa cum se vede, este la parametri cu adevarat de varf!