* Inghesuita intre CM de la Plovdiv si Campionatele nationale de la Snagov, conferinta de presa a Federatiei romane de canotaj a facut bilantul, excelent, al acestui sezon international, cu cele 34 de medalii la competitiile de obiectiv – CM de seniori (1 aur si 1 argint), CE de seniori (7 medalii!!), cele similare de tineret si juniori.

Dar ziua a fost marcata de anuntul retragerii bravului antrenor al lotului de fete, Mircea Roman, Elisabeta Lipa (foto), presedinta federatiei, multumindu-i tehnicianului, ale carui intentii in acest sens parea ca le stie deja.

De altfel, Mircea Roman, care a fost fara voie amestecat intr-o controversa lipsita de noima si de eleganta din partea decidentilor ministeriali, legata de recompensele firesti, a invocat motive personale, fiind vorba de o retragere provizorie, mai mult de lehamite, fara ura si partinire, cum spuneau stramosii nostri, sine ira et studio.

Coordonarea lotului national, in intregime, revine acum, la sfarsit de sezon, deci fara efect imediat, antrenorului principal de la masculin, italianul Antonio Colamonici, de stradaniile caruia se leaga progresul indubitabil al acestora, pentru prima oara in istorie cu mai multe echipaje in finalele mondiale decat fetele!

Oricum, pauza competitionala pica la tanc. Este vorba de o luna de vacanta, dupa care sportivii revin la munca de galere (cuvantul chiar se potriveste…) cu care s-au obisnuit si in urma careia ne-au dat, si ne vor mai da, atatea satisfactii.

In cadrul conferintei de presa, aprecierile facute de Elisabeta Lipa, secundata in acelasi sens de Mihai Covaliu, presedintele COSR, si Cosmin Butuza, secretar de stat la MTS, au relevat o evidenta: canotajul este in continuare sportul nr. 1 din Romania, performantele din 2018 fiind excelente.

* Mini-sezonul asiatic de toamna la tenis feminin a si inceput pentru jucatoarele romance, Irina Begu debutand cu o victorie la Seul (turneu pe care l-a castigat in 2015), dupa ce, din postura de favorita 7, a invins-o pe germanca Mona Barthel, cu 7-5, 6-4, dupa 1h41′.

Irina a avut momente parca de intrare in ritm, putin cam nervoasa, dar o data ce s-a potolit, a reusit sa castige 5 ghemuri la rand in setul 2, impunandu-si clar jocul mai complet.

Cu 3.400 dolari si 30 puncte asigurate, Irina Begu o va intalni in turul secund pe Agneszka Radwanska. In turneu, un International de 250.000 dolari, favorita nr. 1 este letona Jelena Ostapenko.

* La Guangzhou (China), Ana Bogdan a avut ghinion in prima zi: cand era pe val in meciul cu Christina McHale (SUA), pe care o conducea cu 4-2 si 40-15, pe serviciul americancei, dar timpul a amanat partida. Marti, insa, dupa ce si-a adjudecat cu 6-4 primul set, Bogdan a abandonat, la scorul de 4-6, 6-3, 3-1 pentru McHale.

* Pe un traseu mai mult festiv, cu semnificatii aniversare, decat dificil (lucru recunoscut, programat de conducerea FR Ciclism), miercuri debuteaza Turul ciclist al Romaniei, editia a 51-a, dedicata Centenarului Marii Uniri. Cursa se afla in calendarul UCI, punctat cel mai jos, 2.2, pe masura participarii si dificultatilor, 781 km in 5 etape.

Iata echipele participante si traseul: România, R. Moldova, Serbia, Turcia, Belarus; Team Novak (România), MsTina-Focus (România), Team Illuminate (SUA), Monkey Town (Olanda), Trevigiani Phonix-Hemus 1896 (Bulgaria), Kobanya Cycling Team (Ungaria), Massi-Kuwait (Kuweit), Pannon Cycling Team (Ungaria), Voster ATS Team (Polonia), Apple Team (Kazahstan), Lvov Cycling Team (Ucraina); Steaua Bucureşti (România), UVT Devron West Cycling Team Timişoara (România), Cycling Team Friuli (Italia), Novo Nordisk Development Team (SUA).

Etapa I (154,7 km): Alba Iulia – Vingard – Draşov – Doştat – Păuca – Roşia de Secaş – Blaj – Şeica Mică – Şeica Mare – Slimnic – Ocna Sibiului – Sibiu
Etapa a II-a (162,8 km): Sibiu – Bradu – Avrig – Făgăraş – Codlea – Ghimbav – Cristian – Râşnov – Poiana Braşov – Braşov
Etapa a III-a (176,3 km): Braşov – Târgu Secuiesc – Ojdula – Lepşa – Topeşti – Focşani
Etapa a IV-a (124,7 km): Buzău – Mizil – Albeşti-Paleologu – Valea Călugărească – Bucov – Centura Ploieşti – Dărmăneşti – Răzvad – Târgovişte
Etapa a V-a (100 km): Bucureşti (Piaţa Presei Libere – B-dul Poligrafiei – str. Jiului).

*PROGRAMUL TV, miercuri, 19.09.2018:

05,00 Tenis, Digi 2 – Turneul de la Tokio

07,00 Tenis, Digi 4 – Turneul de la Seul

13,30 Tenis, Digi 3 – Turneul de la Guangzhou

18,00 Fotbal, Digi 2 . Sampdoria-Fiorentina

20,00 Fotbal, Digi 1 – Ajax-AEK Atena

20,00 Fotbal, Digi 2 – Sahtior-Hoffenheim

22,00 Fotbal, Digi 1 – Real Madrid-AS Roma

22,00 Fotbal, Digi 2 – Valencia-Juventus

22,00 Fotbal, Digi 3 – Benfica-Bayern Munchen

22,00 Fotbal, Digi 4 – Manchester City-Lyon