Inaintea ultimei etape a Turului ciclist al Romaniei, rutierul roman Serghei Tvetcov (UnitedHealthcare Pro Cycling Team) isi pastreaza tricoul de lider al clasamentului general, sambata primul trecand linia de sosire la Targoviste, la finalul etapei a 4-a, plecata de la Buzau, olandezul Peter Schulting, de la echipa Monkey Town Continental Team.

Pe cei 124,7 km ai penultimei etape, Buzău – Mizil – Albeşti-Paleologu – Valea Călugărească – Bucov – Centura Ploieşti – Dărmăneşti – Răzvad – Târgovişte, Schulting a fost cronometrat in 2h48’09”, fiind urmat la 7 secunde de un pluton numeros, al carui sprint a fost castigat de turcul Onur Balkan (Torku Sekerspor), pe 3 sosind italianul Filippo Ferronato, care cu aceasta ocazie a inscris primul sau punct in claamentul UCI, unde figureaza pe locul 2643.

Am facut aceste precizari pentru a ne face o idee despre valoarea competitiei de anul acesta, a 51-a editie, care are, insa, orice s-ar spune, doua merite deosebie: marcheaza Centenarul Marii Uniri si este primul organizat, cap-coada, de FRC dupa 5 ani, adica de actuala conducere. Evident, data fiind incarcatura istorico-politica, avand un sprijin deosebit al autoritatilor.

Cum scriam si in titlu, Serghei Tvetcov este in continuare lider la general, secundat de polonezul Mateusz Grabis (Voster Uniwheels Team), la 20″ si de turcul Onur Balkan, la 22″. Tanarul rutier roman Emil Dima se afla acum pe 6, coborand un loc fata de vineri, ca si la clasamentul tinerilor, unde acum se afla pe 3.

Turul Romaniei se incheie duminica la pranz, la Bucuresti, cu etapa a 5-a, o etapa in circuit pe 100 km, la Piata Presei, cu traseul de 5 km (strabatut, evident, de 20 de ori) pe Bulevardul Poligrafiei si strada Jiului, desi initial se prevazuse un decor de gala, in Piata Constitutiei. Probleme, probabil, de inchiderea circulatiei, scene, concerte si alte acareturi.

FOTO: Ilustratie aparuta, pentru Turul Romaniei 2018, pe Velorooms, un site independent englezesc, “creat de fani pentru fani”

* In asteptarea meciurilor de pe tabloul principal de la Wuhan, cu Simona Halep in prim-plan (si singura, din pacate, intre jucatoarele romance la simplu la acest Premier 5, de 2.764.000 dolari, Monica Niculescu fiind eliminata in turul 2 al calificarilor, de americanca Sofia Kenin, cu 7-6, 4-6, 6-2), sa consemnam ca si la Seul am ramas fara reprezentante.

Sambata, cuplul Irina Begu/Raluca Olaru, favorit nr. 1, a pierdut in fata surorilor Hsieh, din Taiwan, care au obtinut o victorie dificila, dar meritata, cu 3-6, 6-1, 10-8, calificandu-se in semifinale.