Conducerea FR de ciclism, instalata in 2013 si reconfirmata anul trecut, prin alegeri dubioase, cu votanti asa-zisi membri, de fapt inventii, si-a vazut visul cu ochii: a distrus ciclismul romanesc, l-a pus pe butuci, cel mai recent exemplu fiind absenta totala a sportivilor romani de la Campionatele mondiale de sosea din Austria.

Sa vedem ce s-a intamplat. Asadar, cum am anuntat inca de ieri intr-un grupaj, Serghei Tvetcov a plecat de la Bucuresti, unde castigase Turul Romaniei, la Innsbruck, pentru a lua startul in prima proba la categoria Elite, contratimpul individual, programat miercuri. A ajuns marti, constatand ca nu figureaza pe lista de start! Si a trimis pe online, cum a putut, pe o retea publica, in jurul orei 15,00, urmatorul text:

Public Posts
See All
Serghei Tvetcov “presented by CycloMetry”
about an hour ago ·
Unfortunately I will not be able to start @innsbruck_tirol2018 World Championship TimeTrial tomorrow . @federatiaromanadeciclism missed my registration time🤦‍♂️. Time to enjoy some great views of Innsbruck 🍻🍻 #cicloturismo

Ati inteles, FRC nu-l inscrisese la Mondiale, desi venise omul din SUA cu echipa sa, ProContinentala, pentru a da un plus de staif  Turului ciclist al Romaniei si pentru ca avea promisiunea ca va participa si la Mondiale, daca tot era in Europa.

La vreo 3 ore de la acest semnal, inconstienta Federatie romana de ciclism transmite un soi de comunicat din care nu stii ce sa intelegi: sunt prosti de bubuie, sunt ticalosi, sunt la limita de jos a alfabetizarii sau, de fapt, isi bat joc la greu de sportivii romani ai acestei discipline?

Asa cum v-am aratat ieri, la Mondiale, la Elite masculin avem cota 1 loc, deci dreptul sa inscriem un singur sportiv. Poate fi gasit usor pe site-ul Uniunii cicliste europene, de unde am copiat eu insumi cotele, le puteti vedea in textul difuzat aici marti: “CM DE CICLISM PE SOSEA: Romania straluceste a coclit; absenta totala…”

Cautand in listele de cote ale UCI (adica, la cati sportivi ai dreptul pentru fiecare categorie, ca la Mondiale nu poti trimite o suta de concurenti, ca la susanelele contra-cost, citeste taxa de inscriere, gen “Haiduci si domnite”, cum exista in calendarul FRC), constatam ca doar la tineret Romania avea dreptul la 2 sportivi, la juniori si feminin – ZERO!

E clar, neavand valoare, puncte in ierarhiile internationale, adica neparticipand (decat sporadic si cate 1-2, la echipe straine, precum Tvetcov, Grosu sau Dima, de pilda) nu poti concura. Este fix ca la toate sporturile profesioniste, vezi tenis sau atletism, exista un sistem de calificare sau de baremuri!

Or ce citim in “comunicatul” lipsit de orice urma de bun simt al FRC? Sa lucram cu materialul clientului, citand pur si simplu:

“În privința situației lui Serghei Tvetcov la Campionatele Mondiale de Șosea, unde nu a figurat pe lista de start și prin urmare nu a luat startul în proba de contratimp individual ne prezentăm poziția oficială.
Ca în cazul oricărui campionat mondial sau etapă de cupă mondială, înscrierea se face pe rețeaua extranet a Uniunii Cicliste Internaționale, urmând o anumită procedură. În cazul Campionatelor Mondiale de Șosea, s-a făcut înscrierea conform procedurii pentru sportivii români desemnați să participe: Valentin Vasiloiu, Ciprian Jitaru, Emil Dima, Denis Vulcan, Ana Covrig, Eduard Grosu și Serghei Țvetcov. Cu toate acestea, ultimii doi sportivi, Grosu și Țvetcov, nu au figurat pe lista de înscriere fără a exista o explicație anume din partea Uniunii Cicliste Internaționale, deși au fost înscriși respectându-se procedura în cauză.”

Adica, zic inconstientii, ca de nepricepere nu mai vorbim, de la federatia inexistenta, noi am trimis o adresa cu niste nume, dar nu ne-am uitat daca se finalizeaza cererea noastra, lasam, in batjocura, oamenii pe drumuri, pe noi nu ne mai intereseaza.

Poate aflam ce s-a intamplat cu sportivii de la U23, Emil Dima si Denis Vulcan, inscrisi initial, inclusiv pe listele provizorii, dar care nu au mai luat startul la contratimp. Eu banuiesc ca, in lipsa confirmarii din partea FRC, federatia internationala i-a scos de pe lista de start… Si daca dez-onor FRC stie ca proba CCI la Elite masculin are loc miercuri, nu marti, cum au scris ei in randurile alea inepte (“nu a luat startul in proba de contratimp individual”, se scrie marti; pai, nefericitilor, marti nu “a luat” ca nu s-a dat niciun start la Elite!).

Puneti-va acum in situatia celor de la UCI! S-or fi gandit: “Ce sa facem cu 2 romani la Elite, cand ei au un singur loc? Sa alegem noi dintre ei? Dar la feminin? Dar la juniori? Probabil vor veni cu precizari, pana atunci sa punem hartia asta la nerezolvate”.

Si la nerezolvate a ramas, aceasta nesimtire a presedintelui inexistent Eduard Novak, sprijinit din plin de cozile de topor care rad orice mladita rasarita in aceasta disciplina ducand la ceea ce se numeste indeobste “bomboana pe coliva” ciclismului romanesc.

Gata, in fata acestei dovezi de lipsa totala de interes, de profesionalism, de caracter lumea buna a acestui sport ne-a intors definitiv spatele, cum se vede in poza asa ne vom uita la rutierii de performanta. Asta s-a dorit, asta avem…