Editia a 3-a a Jocurilor Olimpice ale Tineretului a fost deschisa noaptea trecuta pe cel mai larg bulevard din lume, 0 Iulie, lat de 140 m, o sarbatoare a sportului juvenil la care vor fi prezenti si 34 de sportivi romani, purtatoarea de drapel fiind campioana mondiala de junioare la schif simplu, Tabita Maftei.

Pentru a va face o intrare in atmosfera de fiesta sud-americana, de care, din pacate, suntem vaduviti, v-as spune ca Avenida 9 de Julio din capitala argentiniana este un spectacol in sine, creolii sud-americani avand ambitia, pur si simplu, sa dubleze cel mai spectaculos bulevard european, continentul stramosilor lor, celebra Champs Elysees din Paris, care masoara… 70 m.

Pe langa reprezentantii celor peste 4.000 de tineri sportivi, intre 15 si 18 ani care vor concura, in numar egal, pentru prima oara in istoria olimpica, fete si baieti, s-au aflat, la ceremonie, ca invitati de onoare, si cei 13 copii thailandezi, salvati din grota in care au fost ca si ingropati de vii intre 23 iunie si 10 iulie.

Flacara olimpica a fost aprinsa de campionii olimpici argentinieni Paula Pareto (judo) si Santiago Lange (yachting), ambii medaliati cu aur la Rio de Janeiro, in 2012, iar deviza actualei editii, ”Changing the Game”, este ilustrata si de faptul ca in program sunt inscrise si discipline noi – breaking, escalada, patinaj pe role si karate, dar şi câteva sporturi mai raspandite, precum BMX freestyle, la ciclism, evident,, kiteboarding, beach handball, futsal şi gimnastica acrobatica. In total sunt 206 tari, precum si 34 de discipline.

Iata componenta delegatiei de sportivi din Romania, tara care la precedentele 2 editii, ambele in Asia, la Singapore si in China, a cucerit 4 titluri olimpice:

Atletism – cinci sportivi (trei fete si doi baieti): Daniela Vasile, Adina Elena Circiogel, Razvan Carare, Cristian Gabriel Voicu, Bianca Toader; antrenori – Horatiu Calfa si Ana Mirela Tarmure;
Baschet – patru sportive: Sonia Alexandra Cazacu, Maria Ferariu, Ilinca Sofia Paun, Carla Antonia Popescu; antrenor – Monika Isabela Boriga;
Canotaj – patru sportivi (doua fete si doi baieti): Alina Maria Baletchi, Tabita Maftei, Alexandru Laurentiu Danciu, Florin Nicolae Arteni Fintinariu; antrenor – Cristian Mihai Malis;
Gimnastica artistica – doi sportivi (o fata si un baiat): Ana Maria Puiu si Gabriel Burtanete; antrenori – Marius Razvan Vintila, respectiv Dragos Birzu;
Gimnastica ritmica – o sportiva: Denisa Alexandra Stoian; antrenor – Simona Puiu;
Judo – doi sportivi (o fata si un baiat): Iosif Adrian Sulca si Giorgia Barbara Hagianu; antrenor – Roland Bodo;
Haltere – trei sportivi (doua fete si un baiat): Sabina Baltag, Mihaela Valentina Cambei, Emanuel Marian Danciu; antrenori – Liliana Mihaela Niculita si Ilie Ovidiu Fatu;
Inot – patru sportivi (doua fete si doi baieti): Maria Claudia Gadea, Ingrid Huszar, Daniel Cristian Martin, George Adrian Ratiu; antrenor – Gheorghe Iulian Matei;
Lupte – o sportiva: Amina Roxana Capezan; antrenor – Serban Iulian Mumjiev;
Sarituri in apa – un sportiv: Aurelian Dragomir; antrenor – Ana Popescu;
Scrima – doi sportivi (o fata si un baiat): Diana Rebeca Candescu si Andrei Pastin; antrenor Rares Dumitrescu;
Tir sportiv – o sportiva: Daria Olimpia Haristiade; antrenor – Mircea Ilie Budurisan;
Tenis de masa – doi sportivi (o fata si un baiat): Andreea Dragoman si Cristian Pletea; antrenori Petre Arnautu, respectiv Madalin Silvian Ionascu;
Tenis – doi sportivi (o fata si un baiat): Selma Stefania Cadar si Cristian Filip Jianu; antrenor Razvan Itu.

Primii sportivi romani care vor intra in focurile intrecerilor sunt saritorul in apa Aurelian Dragomir, precum si canotorii Florin Nicolae Arteni Fintinariu, Alexandru Laurentiu Danciu si Alina Maria Baletchi,Tabita Maftei, ambele echpaje la 2 rame fara carmaci, sau, cum spun canotorii acestei barci-standard, peror.

Ca si in alte discipline (la atletism, de pilda, unde calificarile sunt cu totul deosebite fata de competitiile clasice), si la canotaj este altfel, criteriul fiind contratimp. Intrecerile JOT se incheie pe 18 octombrie.

* Daneza Caroline Wozniacki a castigat, dupa 8 ani, din nou Turneul WTA Premier Mandatory de la Beijing, dispunand in finala de letona Anastasija Sevastova, cu 6-3, 6-3.

Dupa cum v-am mai spus, acest succes nu ameninta primul loc al Simonei Halep, Wozniacki doar apropiindu-se la 931 de puncte, diferenta pe care va fi greu sa o mentina, pentru ca, pana la sfarsitul anului, nu mai are cum sa adauge puncte la zestrea ei din ultimele 52 de saptamani, intrucat la Turneul campioanelor de la Singapore, punctul final al sezonului 2018, vorba aia ce ia pe mere, da pe pere, ea fiind castigatoarea de anul trecut.

* Ce ne facem fetelor? Intr-un trilateral de gimnastica desfasurat in Belgia, echipa Romaniei, alcatuita din Denisa Golgota, Maria Holbura, Laura Iacob, Carmen Ghiciuc si Nica Ivanus, a terminat fix pe ultimul loc, dupa Belgia si Olanda.

Nu am stare sa judec acum evolutia sportivelor noastre, care se pregatesc pentru Mondiale, asa ca nu voi face altceva decat sa reproduc evolutia din acest concurs, avand si dvs ocazia de a vedea ca, de exemplu, la paralele e prapad in continuare!

Denisa Golgotă: 14.250 (sărituri), 12.600 (paralele), 12.300 (bârnă) și 13.400 (sol);
Laura Iacob: 13.600 (sărituri), 9.950 (paralele), 12.900 (bârnă) și 12.500 (sol);
Nica Ivănuș: 13.400 (sărituri), 13.100 (bârnă) și 12.500 (sol);
Carmen Ghiciuc: 13.500 (sărituri) , 10.650 (paralele) și 12.200 (bârnă);
Maria Holbură: 9.600 (paralele) și 11.750 (sol).

* PROGRAMUL TV, luni, 08.10.2018:
08,00 Tenis, Digi 2 – Turneul ATP de la Shanghai
10,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Hong Kong
(Ana Bogdan-Caroline Dolehide si Monica Niculescu-Ons Jabeur, in program)
18,00 Fotbal, Digi 1, Telesport 1, Look – Rapid-Medgidia
19,00 Baschet M, Digi 4 – CSU Oradea-SCM Timisoara
21,00 Fotbal, Digi 1, Telekom 1, Look – Botosani-Dinamo