Romania a invins joi Lituania, pe cochetul (ca sa nu spun modestul) stadion din Vilnius, scorul la limita fiind stabilit de Chipciu in minutul 13, si Maxim (min. 90+4), respectiv Zulpa (89), astfel ca, dupa ce in acelasi timp, Serbia a invins in Muntenegru (cu 2-0), meciul de duminica (ora 16,00 pe Arena Nationala) ar putea fi decisiv pentru ocuparea primului loc in grupa a 4-a a diviziei C din Liga Natiunilor la fotbal.

Care nu ne aduce vreo calificare directa sau sperante pentru asta la Euro-2020, prin fel de fel de baraje (aceasta posibilitate este deschisa, o tot repet, doar formatiilor din prima liga valorica), doar, pur si simplu, ne-ar procura loc mai bun la tragerea la sorti din decembrie, pentru preliminariile competitiei continentale.

Vad ca, in sfarsit, lumea incepe sa se lamureasca despre ce este vorba cu aceasta improvizatie fara noima numita Liga Natiunilor, inclusiv “creatoarea”, UEFA, care a anuntat ca mareste tainul, adica face singurul lucru de care se ocupa, practic: imparte purcoiul imens de bani produs in special de marile echipe, nationale, dar mai ales de club, unde drepturile de televiziune au ajuns la cer la varful competitiilor internationale.

Problema este, insa, ca, sa nu ne ascundem dupa deget, nu prea exista “marfa”, dar un succes in aceasta Liga a Natiunilor ar aseza mai bine block-starturile pentru viitor, in special pentru generatia aceasta de tineret, echipa U21 urmand sa joace vineri seara, de la 19,00, cu Tara Galilor, joc care ar putea bifa, practic, in caz de victorie sau egal, calificarea la turneul final european!

In fine, sa ma intorc la meciul de joi de pe terenul sintetic de la Vilnius, primul lucru care sare in ochi fiind acela ca selectionerul Cosmin Contra a renuntat la prudenta fara rost, alegand tineretea, cu Razvan Marin, Bancu si Manea, Anton, Mitrita si Tucudean titulari, desi nu prea avea de ales in aparare, unde avea un triunghi pe centru, cu Tatarusanu in poarta, Tamas si Sapunaru, ale caror varste, adunate, trec de 100 de ani!

De aici, au venit si emotiile cele mai mari, pentru ca in minutul 89 ne-a cazut Aurora Boreala in cap, cand, din mijlocul apararii noastre, Zulpa a egalat, intr-o partida care se indrepta spre un succes linistit, chiar comod. Noroc cu inspiratia nou-intratului Maxim, preluare buna a pasei lui Keseru (si el rezerva), dribling scurt, sut inspirat in poarta, in minutul 90+4, adica penultimul al timpului regulamentar.

In general, ai nostri au fost mai dibaci, mai prietenosi cu mingea, ceea ce, de altfel, s-a vazut la deschiderea scorului (foto), care a dat masura istetimii si insistentei noastre: pasa in adancime, pe pozitie viitoare, a lui Stanciu spre Tucudean, insistent tot timpul partidei, balonul a ajuns la Mitrita, sut respins, balonul a ricosat la Chipciu, care, de la 10 m, a marcat, practic, in poarta goala.

Urmeaza, cum spuneam, meciul cu Serbia de duminica, invingatoare printr-o dubla a lui Mitrovic la Podgorica (era sa scriu Pristina…), succes care a cam scos Muntenegru din carti. Pacat ca la Bucuresti, pe Arena Nationala, va lipsi Chipciu, suspendat automat, pentru ca a primit aiurea (a tras, si inca a doua oara, un adversar de tricou, la primul gest fiind iertat) al doilea cartonas galben in cele 3 meciuri disputate.