Nu m-am repezit cu cronica “la minut” a meciului de fotbal Romania-Liechteinstein U21, scor 4-0 (3-0), prin golurile inscrise de Puscas (14, 39), Hagi (25) si Adrian Petre (78) pentru ca oricum rezultatul a facut “prima pagina” peste tot, era asteptat si anuntat, dar si pentru ca am vrut sa vad si alte calificari la turneul final de 12 selectionate din Italia-2019, cu semnificatii multiple.

In primul rand, sa amintesc si eu ca aceasta generatie daruita de fotbalisti romani, rodul, in buna masura, a unei strategii sanatoase, Academia Hagi, nu preluarea cu japca a unor cluburi, pentru operatiuni dubioase, a reusit o calificare dupa 20 de ani de la precedenta, dar si ca poate bate un record absolut de seceta – o prezenta la Jocurile Olimpice dupa 56 de ani (sic!), ultima oara o reprezentativa a Romaniei participand la JO in 1964, culmea, tot la Tokio!

Pentru aceasta a doua reusita trebuie sa prindem anul viitor, la turneul final al Euro-2019, unul dintre primele 4 locuri intre cele 12 echipe participante in Italia si San Marino. Adica sa ajungem in semifinale. Sa vedem cu cine avem de luptat.

Deocamdata, sunt calificate Italia (gazda), Spania, Franta, Anglia, Serbia, Germania, Croatia, Romania, Belgia, Danemarca. Ultimele doua locuri vor fi decise in urma play-off-ului in care vor fi prezente Polonia, Grecia, Austria si Portugalia.

Tragerea la sorti a celor 4 grupe de cate 3 echipe ale turneului final va avea loc pe 23 noiembrie, la Bologna, iar orasele in care se vor disputa meciurile sunt Bologna, Reggio Emilia, Cesena, Trieste, Udine si Serravalle.

Ei, si acum sa vedem semnificatiile de dincolo de aceasta calificare istorica, sa nu ne ferim de vorbe mari. In primul rand, iata ca o selectie de 2 ori mai drastica decat cea de la primele reprezentative (12 participante fata de 24 la turneul final) permite unei echipe aflate, in mintea bolnava a UEFA, in Liga a 3-a valorica a Ligii Campionilor in primele 12, cate sunt in asa numita Liga 1.

Fix in aceeasi situatie se afla Serbia, dar si Danemarca, ca sa nu mai vorbim ca putem avea si Polonia, Grecia sau Austria, ceea ce inseamna ca jumatate din echipele nationale ale viitorului fotbalului european, desi se dovedesc, pe teren, in lupta dreapta, mai bune decat cele considerate de ciudatii de la UEFA din tari cu fotbal de categoria a 3-a, vor cobori o data cu cresterea in varsta in strafundurile competitiilor europene inter-tari, daca se va mentine aceasta aberatie numita Liga Natiunilor.

Cum bine scria, cu umor, evident, pentru ca umorul este un lucru foarte serios, spune adevaruri intr-o forma penetranta, mai degraba, decat gargara incrancenata si superflua, Times New Roman, Premiul Nobel a revenit unui matematician care a descoperit sistemul de desfasurare a Ligii Natiunilor.

Regulamentul este atat de complicat, de aiuritor, nimeni nu pricepe mai nimic, toata lumea, inclusiv oamenii de fotbal responsabili, bajbaie, astfel ca se incalca un lucru esential al fotbalului, unul din motivele istorice pentru care a devenit cel mai raspandit sport din lume: este simplu, ca regulament de joc, dar si ca sistem de disputare, contribuind, prin posibilitatea confruntarii directe, prin faptul ca da sanse, fie si mici, oricui sa produca surpriza, la dezvoltarea la care a ajuns astazi.

Asta cred ca a demonstrat calificarea Romaniei, care a reusit 7 victorii si 3 egalitati in 10 meciuri, neinvinsa deci, cu cea mai buna aparare, ocupand primul loc cu 24 puncte, urmata de Portugalia, 22 puncte, Bosnia-Hertegovina, 18 puncte, Tara Galilor, 13 puncte, Elvetia, 10 puncte, Liechtenstein, 0 puncte.

In celelalte meciuri disputate marti seara in grupa 8, Tara Galilor a dispus cu 3-1 de Elvetia, iar Portugalia a invins Bosnia cu 4-2.

Sa mai punctam ca Romania a inceput campania cu Daniel Isaila ca selectioner, iar în ultimele patru meciuri a fost antrenata de Mirel Radoi, care a reusit tot atatea victorii. Spre aducere aminte, iata si componentii lotului, la ultimul meci, cel cu Liechenstein, titularii, rezervele intrate, restul de jucatori convocati.

Romania: 1. Ionut Radu (capitan) – 15. Mihai Butean, 6. Virgil Ghita, 4. Alexandru Pascanu, 3. Florin-Bogdan Stefan – 16. Dragos Nedelcu, 17. Alexandru Cicaldau – 8. Dennis Man (22. Alexandru Matan, 57), 10. Ianis Hagi (13. Olimpiu Morutan, 64), 19. Andrei Ivan (11. Adrian Petre, 74) – 9. George Puscas. Rezerve neutilizate: 12. Catalin Cabuz – 7. Florinel Coman, 18. Adrian Rus, 20. Andrei Ciobanu.

Sa nu uitam nici parcursul Romaniei (2-0 si 4-0 cu Liechteinstein, 3-1 si 2-0 cu Bosnia, 1-1 si 2-1 cu Portugalia, 1-1 si 2-0, cu Elvetia, 0-0 si 2-0 cu Tara Galilor, foarte bine gandit si programul), cu o ultima precizare: iata ca numai fotbalul adevarat, pe puncte si decis pe teren aduce si spectatori in tribune, la ultimele 2 meciuri ale nationalei U21 fiind prezenti mai multi spectatori decat la toate cele 7 meciuri ale unei etape de Liga 1!!