Elvetianul Roger Federer a castigat, pentru a 9-a oara, Turneul ATP 500 din orasul in care s-a nascut, Basel, invingandu-l cu 7-6 (5), 6-4 pe Marius Copil, dupa 1h35′, un meci in care romanul a luptat exemplar, lipsindu-i putin sa creeze o surpriza de mari proportii.

De fapt, daca ma gandesc mai bine, la rece, lui Marius i-au lipsit, in fata lui Federer, foarte multe. Hai sa vedem: Roger Federer era la al 9-lea trofeu din Basel, dupa 12 finale, a castigat, cu acest turneu, 99 de titluri in ATP, ca sa ne rezumam doar la cateva date, ca altfel n-am mai termina nici maine.

Iar Marius Copil se afla la abia a doua finala in circuitul ATP din cariera sa, prima fiind, tot anul acesta, la Sofia, dar la un turneu ceva mai slab cotat, un 250. De asemenea, parca zicala cu “acasa si zidurile te ajuta” a avut un plus aici, pentru ca si tehnica de ultima ora, hawk-eye-ul, l-a ajutat pe elvetian, toate mingile dubioase reclamate fiind judecate, electronic, numai in favoarea lui.

Credibil, pentru ca Federer joaca mereu la limita terenului, are o precizie iesita din comun, iar bucuria pe care a afisat-o la aceasta victorie (inclusiv dupa primul set, castigat la tie-break) demonstreaza ca nu a fost chiar linistit cu adversarul de duminica, desi, cum am vazut, intre ei se afla un ocean de rezultate!

Insa lucrurile cele mai importante cu care s-a ales Marius Copil dupa aceasta formidabila experienta sunt incontestabile si pot reprezenta un nou start. Nu numai ca a urcat pe locul 60, cel mai bun din cariera (s-a prezentat in calificari pe 82, locul 93, care s-a tot vehiculat pe site-uri, fiind cel ocupat la inscriere, cu 3 saptamani inainte, asa se procedeaza), dar in meciul cu marele campion helvet a putut constata ceva care ii va folosi foarte mult.

Anume ca stie si poate pratica un tenis mult mai complet decat credea, pana acum rezumandu-se la serviciul formidabil, dupa care avea oarece frane, psihice, in primul rand. Ei bine, acum, a avut momente de stralucire in joc pe care nici el nu se credea in stare ca le poate produce, batandu-se de la egal la egal in multe momente de finete si capcane tactice cu ilustrul lui adversar.

* Nu pot sa inchei acest comentariu consacrat Baselului fara a face amenda onorabila, fata de ceea ce am postat aici ieri, cand am mers, superficial, pe mana crainicului Cristi Mandru, care a spus, foarte sigur pe el, ca ultimul roman finalist intr-un turneu ATP a fost actualul antrenor al lui Copil, Andrei Pavel, in 2001, la Montreal, unde a si castigat acea finala.

Ei bine, am preluat foalfa scapata de el, si din dorinta de a anunta repede succesul lui Marius, dar la verificare am constatat ca ultimul finalist a fost chiar Marius Copil, la Sofia, cum va spuneam, iar ultimul castigator – Victor Hanescu, in 2008, tot in Elvetia, la Gstaad. Invatatura de minte, cat traieste omul invata, unii nu pricep nici cand o dau de gard necitand macar autorul ‘princeps’ al greselii…

* Si pentru ca tot vorbesc de tenis si v-am tot tinut la curent cu Turneul Campioanelor de la Singapore, voi cosemna si victoria finala a ucrainencei Elina Svitolina, care a intrat in posesia Trofeului “Billie Jean King” dupa ce a intrecut-o cu 3-6, 6-2, 6-2 pe americanca Sloane Stephens. Frumos meci si s-a terminat si la tanc, ca sa ne uitam in liniste si la Federer-Copil. Fete bune, cu noi, astia, telespectatorii impatimiti!