Confratii de la Botosani Online ne-au dat o veste absolut naucitoare, chiar marti: “Consiliul local al municipiului Botosani a aprobat premierea Le place să apară alături de valorile județului și României, postează fotografii și mesaje pe rețelele de socializare, se laudă cu cei mai buni sportivi și oameni de cultură dar își bat joc de aceștia când trebuie să-i premieze pentru performanțele obținute.

La fel s-a întâmplat și astăzi. Consiliul Local al municipiului Botoșani a aprobat premierea celor trei sportive care au urcat pe podium la Jocurile Olimpice de tineret. Pentru titlul olimpic, halterofila Sabina Baltag va fi premiata cu 1500 de lei iar Tabita Maftei și Alina Baletchi vor incasa cate 1000 de lei pentru medaliile de bronz cucerite. Nu au fost uitati nici antrenorii. Aceștia vor primi ‘imensa’ sumă de 500 lei.”

Ce sa mai spui, ce sa mai comentezi, pur si simplu ti se pune un nod in gat de indignare, pentru ca, ne spun tot colegii botoseneni (care au postat si fotografia care ilustreaza acest text), nici pana au ajuns la valoarea care sa le permita aceasta performanta sportivii respectivi nu au “beneficiat de absolut nimic” din partea autoritatilor locale.

Pentru ca nu ai, ca om normal la cap, cu o urma de bun simt, atent cu jignirile, nimic de adaugat la un asemenea gest, v-as atrage atentia asupra a doua alte informatii, surse si directii complet diferite, aparent, care ne pot face o idee de ceea ce se face si, mai ales, ce ne asteapta, in sportul nostru.

Prima stire este ca pentru aprobarea unei legi generale de aruncarea cheltuielilor in teritoriu, cu mai multe domenii, inclusiv cluburile sportive ale MTS vor trece la autoritatile locale. Ei bine, aproape imediat dupa ce am pus si eu pe ‘peretele’ propriu FB, un presedinte de club al MTS, cunostinta veche, m-a intrebat daca eu cred ca este bine.

Iar primul gand a fost ca, de fapt, este vorba de facilitarea preluarii, pe mai nimic, a bazelor sportive apartinand acestor cluburi, acum mult mai lesne de rupt cu o hotarare de consiliu popular. Pentru ca nimeni nu cred ca are naivitatea sa creada ca exemplul CSM Bucuresti, cu buget anual, dupa cum scrie, bine documentat Prosport, 56.000.000 lei, pe te miri ce, poate fi macar visat la nivel de tara.

De fapt, uitati-va la primele randuri! Cum sa dai unui campion olimpic bani cat sa-si ia un palton mai de Doamne-ajuta”? Poate o data in viata! Iar unui antrenor de medaliat olimpic mai putin decat banii de intretinere pe o luna de iarna?

Pe de alta parte, am citit tot zilele astea o informatie externa, pe site-ul Asociatiei internationale a presei sportive, AIPS 24 Media, care ne anunta ca intre presedintele Federatiei internationale de judo, Marius Vizer, si Khalid Hamad Al Atiya, presedintele Federatiei de Taekwondo, JUDO & Karate din Qatar a fost semnat un acord pentru organizarea mai multor competitii sub egida IJF in viitor.

Nu informatia in sine m-a frapat, Qatarul organizeaza multe mari competitii, chiar acum sunt Mondialele de gimnastica, vom avea CM de fotbal, ci, va rog sa fiti atenti, de titulatura federatiei din aceasta extrem de bogata si de generoasa cu sportul tara.

Asadar, Qatarul are o singura federatie pentru artele martiale, anume doar pentru cele cu statut olimpic.

Pai ia sa vedem, fara alte comentarii, ce finanteaza saracia din sportul romanesc in materie de arte martiale. Doar citez, ca ma apuca amocul:

Federatia romana de Aikido, Federația Română de Arte Marțiale, Federația Română de Arte Marțiale de Contact, Federația Română de Judo, Federația Română de Karate Kyokushin, Federația Română de Karate Modern, Federația Română de Karate W.K.C., Federația Română de Karate Tradițional, Federația Română de Taekwondo ITF, Federația Română de Taekwondo WTF, Federatia romana de sambo, Federatia romana de Chambara.

Si chiar daca prima (care nu a solicitat) si ultima, abia infiintata, nu au bugete de la stat, toate celelalte au, basca sedii cu angarajele platite, cu salariati, presedinti, premieri…

Nu ne mai facem bine! Dar chiar nu ne putem opri nici in fata evidentei?