Incredibila editie de Campionat mondial de gimnastica, in aceste zile la Doha, in special la individual compus, unde, miercuri, titlul a fost acordat la egalitate perfecta de punctaj dupa 6 aparate si miimi de punct: 1. Artur Dalaloian (Rusia); 2. Xiao Ruoteng (China) – 87,598 puncte fiecare, departajarea fiind facuta dupa un criteriu discutabil, cred.

Mai precis, a fost facut inca un total, dupa 5 aparate, scazandu-se cele mai slabe note, 13,400 a rusului la cal cu manere, respectiv 14,133 puncte, nota cea mai slaba a chinezului, la sol.

De ce mi se pare nedrept acest criteriu? Pentru ca este cu totul incorect sa penalizezi pe cel mai complet gimnast, cel care are un concurs perfect echilibrat la toate cele 6 aparate, mai ales ca, in cazul de fata, iata, diferenta dintre cele doua note scoase din calcul a fost de 0,733 puncte!

Brozul a fost cucerit tot de un rus (apropo, Rusia castiga acest titlu dupa 25 de ani, de la Vitali Scerbo!), Nikita Nagornii, si el la mustata, la 0,267 puncte distanta de primii 2!

In cele din urma, totusi, nu s-a folosit o regula care pana acum era folosita in concursul pe echipe (indepartarea notei celei mai mici), ci la criteriul executiei, care pare mai aproape de spiritul sportiv, desi in situatii cu totul speciale, cum a fost acesta, s-ar putea acorda 2 trofee, medalii, locuri…

Ma rog, asta este situatia, s-a pus capat de multi ani podiumurilor cu cate 3 sportivi pe aceeasi treapta a podiumului, dar s-a cazut in extrema cealalta. Or, cand este vorba de individual compus, adica desemnarea celui mai complet gimnast din lume, normal era, mai ales dupa noul cod de punctaj, cu miimi, sa acorzi medalia de aur ambilor! O data la o jumatate de secol, pentru ca acum am asistat la editia 48 a CM!

Ca sa nu mai vorbim ca si diferenta la echipe dintre China, campioana, si Rusia, argint, a fost tot minima, de numai 49 de miimi, dupa 18 exercitii prezentate!

Altfel spus, in acest moment echilibrul la varful ierarhiei este extraordinar, nivelul fiind foarte ridicat. Iar in aceste conditii, singurul nostru reprezentant, Andrei Munteanu, nu a reusit decat un extrem de modest loc 22, din 24, cu un total de 78,374 puncte.

Andrei, aici in poza cu Marius Urzica, antrenorul fost campion olimpic la cal cu manere (exact aparatul care ne-a ingropat, nici nu poti explica o asemenea situatie, pentru ca si la echipe, si la individual compus, cu o nota de 9,833, a fost prapad pentru noi), a fost ilustrarea clara a lipsei de pregatire pentru un concurs de lunga durata si de o asemenea importanta.

Ce ar mai fi de demonstrat daca amintesc ca dupa 2 aparate, sarituri si paralele, e-adevarat, preferatele lui, Andrei Munteanu conducea in clasament, cu 29,083 puncte (note de 14,433 si 14,650), dupa care s-a dus pe un tobogan abrupt, cu 13,000 la bara, 12,633 la sol, 9,833, cum spuneam, la cal, si o revenire doar la inele (14,125)?

Oricum, fara comentator la locul faptei (chiar nu avea TVR bani sa trimita pe cineva?) si cu o grafica a televiziunii care a produs evenimentul axata doar pe vedete, este un chin sa fii cat de cat pe faza cu rezultatele alor tai, mai ales cand nu sunt in prim-plan…

Joi, pentru delegatia Romaniei se incheie aceste campionate, cu Denisa Golgota la individual compus, intrucat nu avem pe absolut nimeni in ultimele zile, la concursul special pe aparate…

* Debutanta la WTA Elite Trophy (care ar putea fi denumit Trofeul campioanelor 2, adica reunind jucatoarele imediat sub cele mai bune din lume, care au fost la Singapore), in calitate de rezerva la simplu, dar principala favorita la dublu, Mihaela Buzarnescu a pierdut in primul tur.

In turneul care se disputa in orasul chinez Zhuai, Mihaela Buzarnescu si Alicja Rosolska (Polonia) au fost invinse de cuplul Shuko Aoyama/ Lidziya Marozava (Japonia/Belarus), cu 6-3, 6-2.

* PROGRAMUL TV, joi, 01.11.2018:
12:00 Tenis, ATP • Digi 2 Turneul din Paris
19:00 Fotbal, Cupa României • Digi 1, Telekom 1, Look Csikszereda Miercurea Ciuc – Dinamo
19:00 Baschet M • Digi 3 ȚSKA Moscova – Olympiacos
19:45 Baschet M • Digi 4 Fenerbahce – Bayern Munchen
21:45 Fotbal, Cupa României • Digi 1, Telekom 1, Look Dunărea Călărași – FCSB
22:00 Baschet M • Digi 4 Barcelona – Maccabi Tel Aviv