Prima zi a finalelor pe aparate din cadrul Campionatului mondial de gimnastica de la Doha a fost un spectacol cu de toate – revansa chinezului Xiao Ruoteng, campion mondial la cal cu manere, la egalitate, dar cu executie mai buna, adica exact invers de cum i s-a intamplat in concursul de pomina la individual compus, cu premiere absolute – medalii pentru Filipine, Mexic si Taiwan, incheindu-se cu cea mai sigura medalie de aur – grecul Petrounias la inele.

Dupa cum ati vazut, am scos din nou in fata concursul masculin, pentru ca, dupa parerea mea, baietii s-au prezentat mult mai bine pregatiti la aceasta editie, a 48-a, iar americanca Simone Biles, dominatoare ca recolta de trofee, nu m-a convins neam!

De altfel, chiar titlul dat in comentariu pe larg de la individual compus, L’Equipe pune un bemol laudelor covarsitoare ale tuturor fata de eleva antrenorului… francez Laurent Landi (ceea ce poate explica, poate, si tonul mai potolit in critici din partea cotidianului parizian), titrand: “Simone Biles tombe juste”.

“Cade bine, la fix”, cum ar veni, intr-un joc de cuvinte care porneste de la expresia consacrata “tombe de haut”, “cade de sus”. De altfel, Biles, despre care amintitul antrenor francez, cam luat de flama sau dedat la sistemul publicitar american, a spus ca “o gimnasta ca ea se naste o data la 100 de ani”, a castigat tot cu o eroare aurul de vineri, de la sarituri, dand clar semne de slabiciune.

Adica nu si-a mai prezentat saritura care ii poarta numele, de dificultate maxima, dar si cea mai grea executata, din 6,00, a fost cu iesire (nesanctionata…) din spatiul de aterizare, urcand pe prima treapta a podiumului cu o medie de 15,366, urmata de canadianca Elisabeth Black – 14,816, bronzul revenind, in premiera istorica, mexicancei Alexa Moreno – 14,508.

Pe locul 4 la sarituri, cu o medie de 14,300, fenomenul naturii Oksana Susovitina (Uzbekistan), 43 de ani, campioana mondiala prima oara la acest aparat in, tineti-va bine, 2003!

Primul aparat al zilei, solul, a revenit campionului mondial absolut, rusul Artur Dalaloian, cu 14,900, urmat de spectaculosul japonez Kenzo Shirai – 14,866 (distanta minima, sesizabila doar de arbitrii!), pe 3 clasandu-se, alta premiera, cel mai tanar finalist al campionatelor, filipinezul Carols Edriel Yulo – 14,600.

La cal cu manere, cum spuneam din titlu, chinezul Xiao Ruoteng a cucerit, in fine, aurul, cu 15,166, acelasi punctaj ca si britanicul Max Withlock, dar, de data aceasta, asiaticul a beneficiat de draconicul criteriu al departajarii prin nota de la executie, fiind cu o zecime mai bun aici!

Un taiwanez (la federatiile internationale mai apropiate de chinezi se spune Taipei, denumindu-se nu tara, ca nu ar exista, ci capitala…), Lee Kih Kai a cucerit bronzul la cal, cu 14,966. De altfel, la acest aparat parca a dat strechea in aparat: ca si in calificari, jumatate, fix 4, concurenti au cazut din “sa”, unul, francezul Tommasone, chiar de 2 ori!

Inelele au fost dominate, absolut asteptat, de grecul Elefterios Petrounias (foto) – 15,366, urmat de brazilianul Arthur Zanetti – 15,100 si de italianul Marco Lodadio – 14,900, iar la paralele inegale, belgianca Nina Derwael, 15,200, a “coafat-o”, ca sa ramanem la frantuzisme, pe Simone Biles, argint cu 14,700, in timp ce bronzul a revenit germancei Elisabeta Steitz – 14,600.

Competitia se incheie sambata, in transmisia, de la ora 15,00, TVR 2 si TVR HD (apropo, felicitari Vlad Cotuna, pentru comentarii, excelente, alaturi Monica Bucur, in linie), cu ultimele finale – sarituri, paralele si bara, la masculin, barna si sol, la fete. Fara romani, cum stiti…