Campionatele mondiale de gimnastica artistica de la Doha s-au incheiat sambata, cu o mare dezamagire pentru noi, Romania fiind prezenta cu adevarat numai printr-o reprezentanta a Diasporei, canadianca Anne-Marie Padurariu, argint la barna (urmata la acest aparat de americanca Simone Biles…), precum si prin saritura Dragulescu si elementul Daniela Silivas la sol.

Adica, iata, mai traim doar din amintiri, ceea ce, cinstit vorbind, nu trebuie sa fie un motiv de critica, dimpotriva, de multumire pentru generatiile care ne-au facut sa ne uitam cu dragoste, dar si cu oarece pricepere, la acest sport, ilustrat stralucit, de-a lungul anilor, de romani de elita! Amintiri care ne dau si speranta revenirii, pentru ca scoala exista, trebuie doar folosita, mai bine dotata si populata cu cat mai multi elevi talentati.

Revin la ultima zi a competitiei, a doua a finalelor pe aparate, in care, la masculin, am avut victorii exclusive ale specialistilor aparatelor programate. Astfel, la sarituri a dominat clar nord-coreeanul Ri Se Gwang, care a cucerit aurul cu o medie de 14,933, ambele sarituri fiind cel mai bine cotate, din 6,00, amandoua fiind inventiile lui, ii poarta numele. Pe 2 – Artur Dalaloian (Rusia) – 14,883, iar pe 3, niponul Kenzo Shirai – 14,675.

In continuare, la paralele, din nou un expert al aparatului, chinezul Zou Jiangyuan, care a reusit cea mai buna notare din sutele acordate la editia 48 a CM – 16,433, departe de ceilalti medaliati – ucraineanul Oleg Verniaev, argint cu 15,591 si Artur Dalaloian – 15,366.

Evident, la bara fixa, olandezul Epke Zonderland, proaspat medic, i-a anesteziat pe toti inca de la inceput, cu un 15,100 de neatins, aur deplin meritat, o evolutie in care pentru prima oara am crezut ca un om este facut dintr-o singura bucata, o tinuta perfect intinsa, incredibil. Doar la aterizare a flexat putin picioarele, pentru ca venea din inaltul salii si daca nu amortiza putin intr-a in solul qatarez!

Argintul a revenit japonezului Kohei Uchimura – 14,800, iar bronzul, ei bine aceasta medalie a fost o incantare pentru unul ca mine, care m-am uitat la cam toate intrecerile de la Doha: a fost cucerit de americanul Samuel Mikulak, cu 14,533, un munte de tenacitate si optimism, vana de concurent exceptional.

Mikulak a concurat, efectiv, 5 zile, in preliminarii si finalele pe echipe (locul 4), individual compus (locul 5), sol (5), cal cu manere (4), sarituri (4), paralele (4) si, in sfarsit, bara – BRONZ!

La feminin, marea surpriza, dominatia americancei Simone Biles (6 finale, 4 medalii de aur, 1 argint si 1 bronz) a fost contestata mai abitir la barna, unde campioana olimpica si mondiala absoluta nu a prins decat a treia treapta a podiumului, cu o nota modesta, dar, iata, si aici suficienta – 13,600.

Aurul si argintul au fost castigate de doua gimnaste specializate pe acest aparat, Liu Tingting – 14,533, invingatoarea, si Anne-Marie Padurariu (foto), 14,100, o canadianca avand radacini romanesti, nascuta acum 16 ani (pe 1 august 2002), la Bracebridge, in Ontario si antrenata, tineti-va bine, de rusoaica Elena Davidova. La lotul national, Anne-Marie este inca din 2015, dar senioara abia din acest an…

Este vorba de campioana olimpica absoluta la JO de la Moscova, in fata Nadiei Comaneci, cei mai in varsta, dar si cei care au citit istorii cu talc sportiv, isi amintesc de  scandalul declansat in randul arbitrelor, concursul fiind intrerupt vreo 40 de minute, din cauza unor notari “la doua capete”, cu Nadia aflata intre Davidova si Nelli Kim, aceasta din urma ratand prea mult pentru a fi ajutata pe fata, astfel ca gazdele au impins-o in fata pe cealalta! “Tempi passati!”. Oare?

Ca sa vedeti ce mica este lumea…

In fine, la sol fete Simone Biles a luat aurul, cu 14,933, urmata de compatrioata ei Morgan Hurd – 13,933 si de japoneza Mai Murakami, detinatoarea titlului mondial – 13,866.