* Asa cum spuneam, cu o jumatate de gura, cu un semn timid al intrebarii la sfarsit, poate-poate ma insel, echipa de handbal feminin CSM Bucuresti, clubul in general, sportul nostru aproape in totalitate, se indreapta cu pasi hotarati spre esec de proportii: campioanele Romaniei (Sloveniei, Serbiei, Croatiei, Norvegiei si de pe unde mai vin condottierele) au fost invinse la scor, 31-26 (16-11) de vicecampioanele Norvegiei, Vipers Kristiansand.

Iar infrangerea, grea, cu consecinte nebanuit de dure, s-a petrecut In grupa preliminara a Ligii campionilor, acasa, daca se poate spune asa, pentru ca echipele clubului reprezentativ al primariei Capitalei Romaniei e ca tiganul cu cortul, nu are sala proprie, ba in Polivalenta, ba la Rapid sau Dinamo, cum a fost duminica.

Vorbeam de consecinte dure. Da, CSM Bucuresti este chiar in pericol sa nu se califice in grupele principale, pentru ca trebuie sa ia toate punctele din ultimele 2 jocuri, cu Ferencvaros la Budapesta, si cu nemtoaicele la Bucuresti (sau poate la Chiajna, ce ce nu?), iar in ce priveste victoria obtinuta in deplasare in fata norvegiencelor de duminica, ei bine, aceasta a fost la 2 goluri, dar infrangerea de acum anuleaza totul, pentru ca oaspetele au batut la 5 goluri, un avantaj intr-un ipotetic caz de egalitate de puncte la finalul intrecerii din grupe.

Situatia este cu adevarat o proba de nesimtire fara seaman al celor care dau cu banii in astfel de abureala. Nu-mi iese din cap ultimul time-out al “romancelor”: antrenorul sarb Djokovic, in minutul 57, cu echipa condusa cu 3 goluri, deci ultima sansa (si time-out-ul se ia cand ai atacul…) folosea o tabla de demonstratie cu niste buline, invatandu-le pe jucatoare… cum sa se apere! Unde i-or gasi, neamule, pe astia? Sau sunt oameni de inteles, cumsecade?

Omul nici nu mai stia de el. In afara de asta, faptul ca iei de la 30 de goluri in sus pe teren propriu (cum s-a intamplat si cu Ferencvaros) demonstreaza clar ca mercenariatul actual nici macar nu-si respecta reputatia, nu pun absolut deloc osul la munca. Stiu din sportul de echipa american, gratie unui antrenor de baschet care a lucrat acolo: jocul de atac este unul natural, nativ, ai mingea, e in firea lucrurilor. Dovada de seriozitate si daruire este apararea.

Or, sportivele cel mai bine platite in tara asta, mai bine si decat fotbalistii, nu au deloc chef de munca. In plus, ghinionul lor, nici nu mai sperie pe nimeni numele. Mi-e si groaza sa ma gandesc ce vom face in curand la Europene, cu nationala!

* Ziceam de Djokovic. Ei bine, duminica nu a fost ziua sarbilor cu acest nume: liderul, de luni, al tenisului mondial, Novak Djokovic, a pierdut fara drept de apel finala Turneului ATP Masters 1000 de la Paris.

Rusul de origine armeana Karen Hacianov a castigat cu 7-5, 6-4, dupa o saptamana exceptionala, in care a trecut, la Paris-Bercy, de 4 jucatori din Top 10. De altfel, dupa acest tur de forta urca de maine de pe 18 pe 11…

PS: Daca un club municipal cu buget de aproape 60 milioane lei, noi, au asemenea rezultate, va imaginati ce va fi dupa terminarea, la propriu si la figurat, reformei din sport, cu toate cluburile date la autoritatile locale? De fapt, se vede, dispar pe capete pe la volei, baschet…