* In meci-test, pe terenul de rugby al complexului Ghencea, selectionata SUA a invins clar echipa Romaniei, cu 31-5 (12-5), 5 eseuri la 1, aratandu-ne clar unde suntem de fapt: la marginea acestui sport, iar ideea folosirii acestui cuvant-procedeu a fost data chiar de cea mai slaba faza din jocul nostru, marginea.

A fost de-a dreptul prapad pe aceasta faza, nu cred ca am castigat pe propria repunere mai mult de 30 la suta. Iar aceasta inseamna tot atatea lovituri de pedeapsa duse pe apa sambetei, o pregatire in dorul lelii a tacticii de joc (nu se poate, cu posibilitatea liftului, sa nu ai 2-3 scheme bine dichisite), dar si baloane date adversarilor gratuit, cu tot atatea oportunitati de contraatac!

Americanii, aflati aproape de noi in clasamentul mondial (15 ei, 16 noi, cat vom mai fi acolo…) au fost net superiori, iar faptul ca am folosit din nou 3 debutanti, meritoriu in sine, nu poate explica aceasta cadere totala in cealalta parte. Adica, zic si eu, dupa ce am jucat decenii pe inaintare, acum incercam exclusiv sarjele troacarilor, iar in conditiile lipsei baloanelor parca esti o gaina fara cap.

In fine, sa consemnam marcatorii meciului: Campbell (2), De Haas, Matyas, Moore – eseuri, Magie – 3 transformari, respectiv Melinte – eseu, faptul ca americanii au luat spre pastrare 2 ani Cupa Pershing, trofeu acordat in urma acestor meciuri, precum si ca exact peste o saptamana vom mai avea un meci-test, cu Uruguay-ul, echipa calificata la CM-2019, de unde noi vom lipsi, pentru prima oara in istoria competitiei.

Incasările din vânzarea biletelor la acest meci vor fi redirecţionate către fostul căpitan al Stejarilor, Petre Mitu, afectat de o boală nemiloasă: scleroză laterală amiotrofică.

* Liga Natiunilor la fotbal continua sub semnul surprizelor, Olanda invingand clar, cu 2-0, campioana mondiala, Franta, in timp ce Slovacia a batut mar Ucraina, aceasta din urma cu obiectivul indeplinit, calificarea in primul esalon valoric. Noi, va amintesc, suntem in al treilea si jucam in aceasta seara cu Lituania, fara spectatori, pe la Ploiesti.

Iata rezultatele inregistrate vineri seara:

Seria A
Grupa 1
Olanda – Franţa 2-0
Au marcat: Georginio Wijnaldum 44, Memphis Depay 90+6 – penalty.

Seria B
Grupa 1
Slovacia – Ucraina 4-1
Au marcat: Albert Rusnak 6, Juraj Kucka 26, Adam Zrelak 52, Robert Mak 61, respectiv Evgheni Konoplianka 47.

Grupa 4
Ţara Galilor – Danemarca 1-2
Au marcat: Gareth Bale 89, respectiv Nicolai Joergensen 42, Martin Braithwaite 88.

Seria C
Grupa 3
Cipru – Bulgaria 1-1
Au marcat: Panayiotis Zachariou 24, respectiv Nikolai Dimitrov 89 – penalty.

Slovenia – Norvegia 1-1
Au marcat: Benjamin Verbic 9, respectiv Bjoern Maars Johnsen 85.

Seria D
Gibraltar – Armenia 2-6
Au marcat: Tjay De Barr 10, Adam Priestley 78, respectiv Iura Movsisian 27, 48, 52, 54, Artur Kartaşian 66, Aleksandr Karapetian 90+4.

Liechtenstein – Macedonia 0-2
Au marcat: Enis Bardhi 53, Ilija Nestorovski 90+1.
Cartonaş roşu: Sandro Wieser (Liechtenstein, 50).

* Dupa cum ati observat, cu siguranta, in asa-numitele ‘date FIFA’, adica rezervate amicalelor inter-tari, si cum nationalele europene sunt prinse in inventia numita Liga Natiunilor, raman sa joace prieteneste, ca sa zic asa, doar selectionatele de pe alte continente.

Dar cum cam toti internationalii acestora tot in Europa sunt angajati la cluburi de pe ici, tot pe Vechiul Continent se disputa si aceste partide.

Cum a fost si vineri seara, cand Argentina, fara Messi, Aguero si Di Maria, a invins cu 2-0 pe Mexic, la Cordoba (Ramiro Funes Mori, 44, Isaac Brizuela, 83, autogol), iar Brazilia a dispus cu 1-0 (Neymar, in 76′, din penalty) de Uruguay, la Londra.

Amical-amical, dar brazilienii si uruguayenii s-au troznit la greu, arbitrul fiind nevoit sa arate nu mai putin de 8 cartonase galbene.

* PROGRAMUL TV, duminica, 18.11.2018:
02:30 Baschet, NBA Telekom 1 Boston – Utah
11:00 Fotbal, Liga 2 Digi 1, Telekom 3 Sportul Snagov – Universitatea Cluj
13:00 Fotbal, Liga 2 Digi 1, Telekom 3 UTA Arad – FC Argeș
15:00 Fotbal, Digi 1 Meci Demonstrativ Centenarul Fotbalului Românesc
15:30 Handbal F Digi 2 SCM Râmnicu Vâlcea – Herning Ikast
17:15 Handbal F, Liga Campionilor Digi 1, Telekom 1 CSM București – Bietigheim
19:15 Handbal M Telekom 1, Digi 2 Elverum – Dinamo
20:00 Tenis, ATP Digi 1, Telekom 2 Finala Turneului Campionilor
22:30 Baschet, NBA Telekom 1 Minnesota – Memphis

FOTO: Fotografie de arhiva de pe site-ul FRR, meciul din 1919, primul din istoria selectionatei Romaniei, chiar impotriva SUA, la Paris; atunci, iata, cu aproape 100 de ani in urma, am castigat cu 23-10…