* Romania va juca impotriva Angliei, Frantei si Croatiei la Campionatul european de fotbal U21 (16-30 iunie 2019, in Italia si San Marino), tragerea la sorti desfasurata vineri la Bologna, de Andrea Pirlo, repartizandu-ne in Grupa C, pe care Mirel Radoi, aflat in comentariu direct la GSP a si numit-o “Grupa Mortii”.

Oricum ai lua-o, pe langa faptul ca sunt doar 12 echipe nationale la aceasta competitie si astfel chiar de elita a celor mai tineri fotbalisti majori, oricare grupa era grea, judecati si dvs: Grupa A – Italia, Spania, Polonia, Belgia; Grupa B: Germania, Danemarca, Serbia si Austria.

Si spun acest lucru pentru ca referintele la primele reprezentative nu au mare impact la aceasta varsta, altfel nici nu ne-am mai duce, avand drept adversare finalistele ultimei Cupe Mondiale, Franta si Croatia, basca Anglia, desemnata cap de serie acum.

De fapt problema noastra mai ales in ultimele decenii nu au fost talentele, ci sistemul in care s-au dezvoltat, iar cea mai buna dovada este faptul ca “Generatia de Aur”, cea care a ajuns in pragul semifinalelor Cupei Mondiale din 1994, se formase aici, dar se maturizase in marile campionate ale Europei, deschizandu-se granitele pentru aceste mari talente latente.

Asa ca putem gandi cu optimism la ceea ce va fi in turneul final, inclusiv in ce priveste marea miza a acestei competitii – ajungerea in semifinale, un loc acolo aducand calificarea la JO de la Tokio, din 2020. Unde nu am mai fost (la Jocuri, zic, dar se potriveste, ca au fost tot la Tokio) din 1964!

In semifinale merg doar castigatoarele de grupe, precum si cea mai buna echipa de pe locul secund, rezultata dupa un clasament separat, sistem care l-a facut pe acelasi selectioner Mirel Radoi sa exclame: “Daca ne calificam din grupa asta castigam turneul.

Meciurile grupei noastre sunt in 18, 21 si 24 iunie, prima semifinala (castigatoarea grupei A-a doua din grupele B sau C ori castigatorea grupei C) este programata pe 27 iunie, ca si a doua, intre castigatoarea grupei B si a doua din grupa A sau invingatoarea grupei C.

Iata programul pe care il va avea România in cadrul grupei C: 18 iunie, contra Croaţiei, pe 21 iunie cu Anglia, iar pe 24 iunie impotriva Frantei.

Finala competitiei este pe 30 iunie 2019, pe un stadion, din Udine, care ne-ar da dreptul sa fim acolo: Friuli-Dacia Arena. Stiti de ce? Pentru ca firma Dacia este sponsorul formatiei din Udine!

Stadioanele turneului final sunt Stadio Renato Dall’Ara, Bologna, Stadio Città del Tricolore, Reggio Emiliam Stadio Dino Manuzzi, Cesena, Stadio Nereo Rocco, Trieste, Stadio Friuli, Udine, San Marino Stadium, Serravalle

Intrucat la aceasta varsta, loturile (23 de jucatori, cu 3 portari, nascuti dupa 1 ianuarie 1996) sunt fluide, iar unii fotbalisti, din echipa de club ajunse departe prin cupele europene sau la echipa nationala s-ar putea sa nu faca deplasarea, va prezint doar cateva date, sigure, date despre fiecare dintre adversarii nostri.

Anglia U21
Selectioner: Aidy Boothroyd
Vedeta: Dominic Solanke (Liverpool)
Palmares: 2 titluri de campioana (1982, 1984)

Croația U21
Selectioner: Nenad Gračan
Vedeta: Duje Ćaleta-Car (Marseille)
Palmares: faza grupelor (2000, 2004)

Franta U21
Selectioner: Sylvain Ripoll
Vedeta: Moussa Dembélé (Lyon)
Palmares: un titlu de campioană (1988)

Dupa cum vedeti, avem si confirmarea: palmaresul acestor mari puteri ale fotbalului mondial nu sunt de speriat la acest nivel de varsta. Totul este posibil, noi sa avem grija de baieti, iar baietii sa-si joace sansa vietii la momentul potrivit. Pana acum au demonstrat ca au valoare!