Trofeul Carpati, una dintre putinele competitii din tara noastra care au cel putin jumatate de secol (acum a implinit fix 50 de editii, peste el sunt doar Internationalele de atletism, iar la egalitate, Turul ciclist), a revenit dupa 5 ani de pauza Romaniei, anume primei reprezentative, care a invins cu 33-24 (21-12), echipa secunda a tarii noastre.

Din acest punct de vedere, viitorul pe termen mediu pare asigurat, pentru ca “rezervele” au dovedit lipsa de complexe, dovada ca vineri au invins campioana olimpica, Rusia, ceea ce oricum nu-i un lucru de neglijat, in conditiile in care vorbim totusi de cea mai titrata echipa a turneului.

Totul este bine in acest moment, in afara acelei aiureli fara niciun sens, acel urlator din Polivalenta bucuresteana, “animator” sau ce o fi el, care sparge timpane, indemnand publicul sa incurajeze, sa aia, sa ailalta, ca si cum ar avea de-a face cu scoala ajutatoare. Ca sa va dati seama la ce ridicol s-a ajuns cu prosteala asta, neavenitul racnea la spectatori sa scandeze o data cu el “RO-MA-NI-A”. Va reamintesc, jucau Romania A cu Romania B!

Ei, si acum ca m-am racorit, sa vedem si echipele care au evoluat sambata seara in finala mare:

România A: Denisa Dedu – Aneta Udriştioiu (1 gol), Laura Chiper (2), Valentina Ardean-Elisei (2), Cristina Florică (2), Eliza Buceschi (3), Ana Maria Dragut (4), Cristina Laslo (5), Cristina Neagu (3), Gabriela Perianu (3), Raluca Băcăoanu (2), Crina Pintea (4), Daniela Raţiu (2). Antrenor: Ambros Martin.

România B: Diana Ciucă – Bianca Bazaliu (3), Raluca Petruş, Anca Polocoşer (1), Andreea Târşoagă (4), Mădălina Zamfirescu (5), Daria Bucur (1), Alina Ilie, Ştefania Lazăr (1), Cristina Boian (3), Sonia Seraficeanu (1), Mădălina Conache, Lorena Ostase (2), Ana Maria Popa (3). Antrenor: Horaţiu Paşca.

Poate fi un moment bun in perspectiva turneului final al Europenelor de senioare din Franta, in care Romania joaca in grupa D, unde se mai afla Norvegia, Germania si Cehia, iar primul nostru meci este chiar de ziua nationala, pe 1 Decembrie, cu Cehia, la Brest.

Vom avea prilejul sa sarbatorim aniversarea in direct, pentru ca, asa cum a punctat si excelentul comentator Dragos Cojocaru (are pedigree in handbal, fiind sot de fosta portarita…), meciurile CE vor fi transmise de TVR 1 (si pe TVR HD, evident).

Sa nu uit: dupa o finala mica plina de rasturnari de situatii, Rusia a invins cu 33-32 (14-17) Serbia. De aici, si cele doua vor pleca in Franta, Serbia urmand sa joace in grupa A, alaturi de Danemarca, Polonia si Suedia, in timp ce Rusia este in grupa B, cu Franta, Muntenegru si Slovenia.

Adica ambele se afla pe partea cealalta de tablou in cazul, foarte probabil, al calificarii in grupele semifinale (unde merg primele 3 din fiecare grupa), probabil aceasta fiind si explicatia ca au acceptat prezenta la Bucuresti, la Trofeul Carpati…

* In finala Cupei Davis (ultima dupa un sistem adevarat, de anul viitor competitia se schimba intr-o aiureala cu turneu de o saptamana, cu 18 echipe, un haloimis in noiembrie, la Madrid), la Lille, Franta a reusit sa reduca handicapul in fata tenismanilor croati.

Nicolas Mahut/Pierre-Hugues Herbert au castigat dupa 3 ore si 40 de minute (enorm pentru un meci de dublu) in fata cuplului Mate Pavic/Ivan Dodig, cu 6-4, 6-4, 3-6, 7-6 (3), reducand scorul la 1-2.

Duminica, de la ora 14,00, sunt programate ultimele meciuri de simplu: Jeremy Chardy-Marin Cilic si Jo-Wilfried Tsonga-Borna Coric. Se pare, insa, ca, daca Chardy reuseste sa egaleze, producand surpriza in fata lui Cilic, capitanul nejucator al francezilor, Yannick Noah, il va inlocui pe Tsonga, care vine dupa o pauza competitionala prea mare.

ULTIMA ORA. In urma evolutiilor de la Trofeul Carpati a fost definitivat lotul României pentru Euro:Portari: Denisa Dedu, Iulia Dumanska; extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Cristina Florică; interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Andreea Polocoşer; centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu; interi dreapta: Ana Maria Dragut, Melinda Geiger; extreme dreapta: Laura Chiper, Aneta Udriştioiu; Pivoţi: Crina Pintea, Daniela Raţiu, Raluca Băcăoanu.

Delegaţia Romaniei va pleca în Franţa pe 29 noiembrie şi va evolua la Brest, cum spuneam deja, într-o grupă cu Norvegia, Cehia şi Germania. Debutul este pe 1 decembrie, cu Cehia.