* Decredibilizarea presei a atins vagauni greu de imaginat, dar, dincolo de orice zaharel si bici s-ar folosi, cel mai temeinic ne-o facem cu mana noastra, iar in topul prostelii s-a urcat acum o asa-zisa ancheta, rostogolita aiurea si de colegi la care ma asteptam la oarece precautie, intitulata: “Secretul lui Reghe/OZONIFICAREA IN MASA”.

Autorul, dar mai ales parintii lui, nu merita sa fie facut de ras in fata, asa ca nu-i voi da numele, dar “tezele din noiembrie” pe care isi bazeaza bazaconia sunt, pentru spectaculozitatea limbajului, “folosirea ozonului ca doping, prin introducerea aerului ozonificat prin rectul fotbalistilor stelisti”, precum si o inventie inclusiv lingvistica, “autohemoterapia”.

Daca ati stat vreodata in usa unui cabinet medical, cu orele, sau la vreun tratament in spital sau ambulatoriu veti fi auzit “specialisti” care stiu toti termenii medicali, folosindu-i, evident, anapoda. Mai zilele trecute am auzit pe cineva “Era grav, au operat-o de colesterol”. Pe cuvant, asa si in prosteala de care va scriu acum…

In primul rand, de ce i-ai baga unui sportiv in mate si in stomac ozon, sa-l umfli ca pe balon, sa traga parturi nemirositoare? Si de ce prin rect? Si cum vine asta “autohemoterapia”? Iti dai borsul singur si apoi il bei?

Hai, gata cu glumele, omenasul a auzit el ceva, dar nu a retinut. Exista ozonificare, se face in camere barice, sunt metode puse la punct. In plus, metoda (in doping sunt acuzate atat folosirea substantelor interzise, cat si a metodelor asisderea) nu este doping, adica nu este interzisa.

Intr-un moment de sinceritate, parca ar fi luat scopolamina, stiti, drogul folosit in tortura, pentru marturisiri, autorele zice cam asa, intr-o casetuta ascunsa in pleasca de 4 pagini de ziar: “OZONOTERAPIA este interzisa de autoritatile medicale din Statele Unite, Canada si Malaiezia din cauza controverselor generate de “lipsa de siguranta si de doada a eficientei”.

Adica, sa ne intelegem, nu de Agentia Mondiala Antidoping, adica nu e dopaj, adica hodoronc-tronc, daca te prinde cu tubul in rect in Malaezia ai incurcat-o! Am ras cu lacrimi…

In fine, nu o mai lungesc, autorele foloseste, gresit, a vazut el pe undeva, poate o fi si citit, dar nu se incurca in asemenea “amanunte”, este facuta praf “autohemoterapia”.

In primul rand ca metoda, interzisa de Agentia Mondiala Antidoping se numeste “hemoautotransfuzie” si consta in folosirea propriului sange, imbunatatit cu aminoacizi, vitamine, pentru reinjectare, nu tratament. Iar oxigenul (ca zice amicul la un moment dat “96% oxigen medical – cum o fi aia? n.m. – si 4% ozon) apare din cauze fiziologice.

Adica, pur si simplu, ca sa inteleaga tot poporul, un aport de hematii aparute prin injectare aduce un spor de oxigen in corpul uman. Acelasi rezultat se obtine, dar pe perioade mult mai indelungate, si absolut legal, prin antrenamentul la altitudine (unde sangele isi produce hematiile, datorita aerului rarefiat).

Sau chimic, de data aceasta, interzis, doping nenorocit, prin eritropoietina, celebra EPO. Care vine prin acul seringii, nu pe tubul infipt, sa ma ierte copiii astia, in fund.

Metoda a fost dezvaluita, intr-o autobiografie, inca de prin anii ’80 de portarul german Harold Schumacher, iar EPO este de data mai recenta. Evident, dopajul exista, e o nenorocire, dar nu il “distrugem” cu aiureli din astea!

Hai, gata, sa nu ne mai facem de ras cu asemenea fuseraie de articole, “anchete” de toata jena si alte inventii care au un singur final: lovesc in intreaga breasla!

* PROGRAMUL TV, miercuri, 28.11.2018:
14:00 Fotbal, Liga 2, Digi 1 Sportul Snagov – FC Argeș
14,00 Fotbal, Youth League, Digi 2 – Tottenham-Inter
16,00 Fotbal, Youth League, Digi 2 – PSG-Liverpool
17:00 Fotbal, Liga 2, Digi 1, Look – Ripensia Timișoara – Farul
19:00 Handbal M, Digi 4, Zeleznicar Nis – Steaua
20:00 Fotbal, Liga Campionilor, Digi 1, Telekom 1, Look Plus Atletico Madrid – AS Monaco
20:00 Fotbal, Liga Campionilor, Digi 2,Telekom 2 Lokomotiv Moscova – Galatasaray
22:00 Fotbal, Liga Campionilor, Digi 1, Telekom 1, Look Plus PSG – Liverpool
22:00 Fotbal, Liga Campionilor, Digi 2, Telekom 2 Tottenham – Inter
22:00 Fotbal, Liga Campionilor, Digi 3, Telekom 3, Look TV PSV Eindhoven – Barcelona
22:00 Fotbal, Liga Campionilor, Digi 4, Telekom 4 Napoli – Steaua Roșie