Asadar pentru prezenta la turneul final al CE de fotbal ne vom confrunta, avand drept tinta unul din primele 2 locuri, in grupa F, cu Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe si Malta, iar prima reactie a selectionerului Cosmin Contra de dupa tragerea la sorti de la Dublin mi se pare de bun simt:

“Nu e cea mai grea grupa in care puteam pica. E clar, de Spania nu mai trebuie sa spun ceva. Deja am primit mesaje de la prietenii mei spanioli. Celelalte sunt echipe nordice, echipe foarte puternice. Suedia nu e nici ea o echipa uşoara, dar sunt doua echipe cu care ne putem bate.

Trebuie sa începem bine aceasta campanie. Sa nu fie cu Spania primul meci. Norvegia nu cred ca e o echipa de care sa ne fie teama. Ii preferam pe ei din urna a treia. Vom face totul sa ne calificam din această grupa si speram sa nu pierdem, asa cum nu am pierdut nici in Liga Natiunilor”.

Lucid, curajos (a recunoscut ca prefera Norvegia din urna a 3-a noi fiind, se stie, in a 4-a), iar una dintre aprecieri (“sa nu fie primul meci cu Spania”) este dovada unei abordari absolut corecte. Macar sa poata delegatia noastra la tratative sa realizeze  tintarul cel mai bun al meciurilor din preliminarii (se joaca din martie pana in noiembrie 2019, adica program extrem de strans). Delegatia de la tragerea la sorti, cu primarita generala mot acolo, nu mi se pare prea inspirata, sper sa avem tratative cu alta ocazie…

Trebuie sa tinem seama ca suntem in grupa cu 6 echipe, deci cu o pereche de jocuri in plus fata de cele cu 5, iar 3 dintre adversare sunt din Nordul continentului, unde se mai joaca si in sistem primavara-toamna, asa ca daca am putea sa-i intalnim dupa incheierea campionatului lor, iar noi sa avem si ceva meciuri in picioare.

Sunt lucruri foarte importante, mai ales ca vom avea si tineretul la turneul final din Italia si San Marino, cu posibilitatea de calificare, dupa 56 de ani la JO, astfel ca avem si aceasta prioritate. De aceea in fotbal, ca in orice activitate importanta mai ales, ai nevoie de profesionisti, de oameni priceputi, dar si cu relatii bune, cu stiinta tratativelor de acest fel… Vom vedea!

Meciurile turneului final din 2020 vor avea loc intre 12 iunie si 12 iulie 2020, in 12 tari, adica Anglia, Azerbaidjan, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Romania, Rusia, Scotia, Spania si Ungaria, 3 dintre jocurile grupei C a fazei finale urmand sa fie gazduite de Arena Nationala din Bucuresti, in zilele de 12, 18 si 22 iunie, precum si un meci din optimi, pe 29 iunie. Finala se va disputa pe 12 iulie, pe Wembley, in Londra.

Iata toate cele 10 grupe preliminare, vom avea vreme sa disecam aceasta tragere la sorti, care, o spun din capul locului, poate constitui, alaturi de tineretul U21, o sansa de revenire in primele plutoane ale fotbalului mondial:

Grupa A: Anglia, Cehia, Bulgaria, Muntenegru, Kosovo;
Grupa B: Portugalia, Ucraina, Serbia, Lituania, Luxemburg;
Grupa C: Olanda, Germania, Irlanda de Nord, Estonia, Belarus;
Grupa D: Elvetia, Danemarca, Irlanda, Georgia, Gibraltar;
Grupa E: Croaţia, Tara Galilor, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan;
Grupa F: Spania, Suedia, Norvegia, Romania, Insulele Feroe, Malta;
Grupa G: Polonia, Austria, Israel, Slovenia, Macedonia, Letonia;
Grupa H: Franta, Islanda, Turcia, Albania, R. Moldova, Andorra;
Grupa I: Belgia, Rusia, Scotia, Cipru, Kazahstan, San Marino;
Grupa J: Italia, Bosnia-Herţegovina, Finlanda, Grecia, Armenia, Liechtenstein.

* PROGRAMUL TV, luni, 03.12.2018:
15,30 Handbal M, TVR HD – CSM Bucuresti-Timisoara
17,00 Handbal M, TVR HD – Calarasi-Dinamo
18:00 Baschet M, Digi 4 SCM Timișoara – CSM CSU Oradea
19,00 Handbal F-CE, TVR HD GERMANIA-ROMANIA
18:30 Handbal M, Digi 2 Tatran Presov – Steaua
19:45 Baschet M, Digi 4 Steaua – SCMU Craiova
20:00 Fotbal, Liga 1, Digi 1, Telekom 1, Look Astra – Botoșani
21:30 Fotbal, Serie A, Digi 2 Atalanta – Napoli
21:30 Fotbal, Bundesliga, Digi 4 Nurnberg – Leverkusen
22:00 Fotbal, La Liga, Digi 3 Levante – Athletic Bilbao
22,00 Handbal F-CE, TVR HD – Olanda-Spania