Pe site-ul oficial al Campionatelor europene de handbal feminin, handbalistele romance sunt subiectul unui elogios comentariu, sub titlul, insorit de fotografia de mai sus: “Eliza Buceschi a avut o noua iesire la rampa, cu 11 goluri, in timp ce Cristina Neagu a facut istorie”.

Victoria in fata Germaniei este luata de comentator la inceput drept o surpriza: “S-ar putea sa fi surprins, prin tinerete si viteza, Norvegia, dar de data aceasta Germania nu a avut prea multe ocazii sa faca spectacol impotriva Romaniei, atacul lor rapind fiind anihilat de o puternica aparare romaneasca”, observa, judicios, din capul locului, comentatorul, care continua:

“Cu doua victorii in primele 2 meciuri, Romania a pus capat inca de pe acum incertitudinilor si va incepe grupa principala de la Nancy cu cel putin doua puncte, asteptand linistita meciul final al grupei D in fata Norvegiei.

Cu doua zile inainte, cand România a batut Republica Ceha, in meciul inaugural al grupei, momentul crucial a fost inceputul lor bun, cand trupa lui Ambros Martin a ajuns rapid la 5-1 si nu a privit niciun moment inapoi. De data aceasta, adversarul a fost o Germanie cu o viteza impresionanta, venita dupa un succes uluitor impotriva Norvegiei (…)

Cu toate acestea, Romania a avut acelasi start fara cusur, iar ingredientele au fost în esenta aceleași: o echipa puternica,  avand o aparare extrem de mobila, care chiar cand a provocat doua eliminari consecutive a fost ajutata, salvator, de portarul Denisa Dedu.

Iar in momentul cel mai important, cand Germania incepea sa arate ca formatia care a dat 33 de goluri Norvegiei, suturile puternice ale Cristinei Neagu au asigurat Romaniei un avans sanatos, dupa 19 minute: 12-7″, se arata pe site-ul EHF-Euro 2018, care subliniaza:

“Cel de-al 5-lea gol al Cristinei Neagu a doborat recordul EHF-EURO, marea jucatoare romanca in varsta de 30 de ani depasind-o, cu 206 reusite, pe fosta detinatoare, Agnes Farkas, care avea 205” (…)

Comentatorul forului continental remarca apoi, din nou foarte precis: “Partea a doua a meciului a fost foarte asemanatoare cu prima, dar cu un alt lider de partea romana. Conducatoarea de joc Eliza Buceschi a inscris sase din primele noua goluri ale României, care a dominat ambele faze ale jocului, sarind la un avantaj, la un moment dat, de 9 goluri, la 25-16.

Dar succesul romanesc nu ar fi fost posibil fara surpriza superba venita de la portarul Denisa Dedu. Jucatoarea de 24 de ani a facut tot ce se putea, de vreme ce a reusit sa si marcheze, pe langa cele 12 parade exceptionale, evolutia ei fiind recompensata cu premiul cuvenit “Jucatoarei meciului”(…)

Foarte bine marcat, asta ca sa vedem ca nu numai noi intre noi ne laudam, cand e cazul, si a fost din plin pana acum, la acest CE, orice om cat de cat priceput scoate, ceremonios, palaria! Dealtfel, in momentul in care postez acest text, la 20,30, Eliza Buceschi confirma si titlul, fiind golgheterul de pana acum al competitiei, cu 20 de goluri, din 2 meciuri disputate!

Asadar, miercuri, grupa D isi incheie meciurile, cu Germania-Cehia, de la ora 19,00, in care se decide a treia calificata, in timp ce de la ora 22,00, partida Romania-Norvegia, cu ambele echipe calificate deja, va avea o importanta care bate mai departe, mai spre semifinale in ce ne priveste. Pentru ca, daca vom castiga vom merge mai departe, in grupele principale, cu 4 puncte, adica maximum, altfel toate cele 3 o iau de la 2 puncte fiecare.

* Primele 2 meciuri ale zilei de marti au fost spectaculoase nu atat prin rezultate, cat prin surprinzatoarea lipsa de orgoliu de campioana olimpica a Rusiei, care, cand nu are nevoie de victorie, suporta si o infrangere, chiar daca este in fata ultimei echipe din grupa B, Slovenia.

Cu sacii in caruta, gratie, va amintiti, si neglijentei muntenegrencelor, care nu au stiut sa speculeze gafa de antologie a antrenorului rus Trefilov (greseala de banca, in atacul echipei sale, cartonas rosu si 7 metri pentru adversare!) si au pierdut incredibil, la limita.

Marti, la Nantes, Slovenia si-a luat la revedere de la competitie cu o victorie in fata campioanei olimpice, pe care a invins-o cu 29-27 (13-13), dar Rusia merge mai departe tot cu 4 puncte la activ, in grupele semifinale. Sau principale, cum se spune la carte…

Orice s-ar spune, este si un semn de slabiciune, o selectionata de talie, abia scapata de la inec cu 2 zile in urma, nu renunta atat de usor la orgoliu. Ma rog, sa vedem… Oricum, ultimul meci, care se va incheia spre miezul noptii, Franta-Muntenegru are 2 echipe calificate deja in grupa principala.

In fine, in grupa A, Suedia a trudit serios pentru a invinge, cu 23-22 Polonia (care pleaca acasa), desi scandinavele au avut 5 goluri la pauza (15-10). Incepe sa se simta tensiunea, osteneala, apropierea de marile mize, dupa cat se pare…

De aici, la fel, adversarele din ultimul meci, de marti noaptea, Danemarca si Serbia merg mai departe. Vom vedea maine cu cate puncte fiecare, in asteptarea meciurilor din grupele C si, mai ales D, care ne intereseaza in primul rand.