Blogul Lucianopreasport a fost nominalizat intre finalistii premiilor AIPS pentru 2018, prima oara cand se acorda, pe actuala structura, aceste distinctii din partea celei mai vechi organizatii profesionale a gazetarilor, creata in 1924 si inca, dupa cum se vede, extrem de activa.

Dupa mai multe runde de jurizare, intre care si cea alcatuita din mai multi membri ai Comitetului Executiv al Asociatiei Internationale a Presei Sportive (Gianni Merlo, presedinte AIPS, Mitchell Obi, Zsuzsa Csisztu, Ioannis Daras, Fantaneanu Emanuel, Josef Langer, Joze Zidar, Evelyn Watta, Vicente Dattoli, Hee Don Jung, Charles Camenzuli and Abdolhamid Ahmadi), dintre cei 1.273, din 119 tari, ziaristi inscrisi, au fost comunicati finalistii la cele 8 categorii, iar site-ul AIPS Media 1924 a inceput sa publice listele din care vor fi alesi primii 3 la fiecare, ceremonia urmand sa aiba loc la Lausanne, cu prilejul Congresului AIPS (21-24 ianuarie 2019).

Voi publica selectia celor 20 de finalisti de la categoria weblog, ca si textul postat aici si apreciat de juriu, dar trebuie sa subliniez ca Romania mai are un finalist, pe presedintele APSR, Dumitru Graur, care se afla printre cei 20 de finalisti la categoria “Cel mai bun editorial din presa scrisa”, cu un text aparut in revista APSR, intitulat “Tears of an old commentator”. Textele au fost trimise, ca si in cazul meu, in varianta originala si in varianta in limba engleza.

Asadar, iata selectia finala la WEBLOG, in ordine alfabetica, asa cum precizeaza organizatorii concursului, cu o mica observatie personala: majoritatea blogurilor participante si, in cele din urma, alese in finala sunt, practic, texte de pe platformele unor publicatii in forma online, in vreme ce Lucianopreasport este o intreprindere pur individuala, totul fiind facut de mine, de la alegerea subiectelor (din peste 20 de sporturi), a rubricilor, la redactare, corectura, ilustratie, postare…

WEBLOG

AKINBODE OGUNTUYI, Sad Ikeme News and the Hidden Consequences for Nigeria, Booday10.com (Nigeria)

ANASTASIA SOLOVYEVA, Золото севера. Обзор полётного чемпионата мира в Оберстдорфе (The Gold of the North. Overview of the FIS Ski FlightWorld Championships in Oberstdorf), Sportsru (Russia)

CARLOS HERNÁNDEZ, Argentina Taekwondo Open 2018 causó impacto en su 5 ta edición (Argentina Taekwondo Open 2018 made an impact in its fifth edition), http://www.mundotaekwondo.com (Venezuela)

GIDEON KOFI NYAMEKYE, Stephen Appiah: The Meteoric Rise of an Urchin to a Soccer Churchill , Kickgh.com (Ghana)

JAMES M DORSEY, Parallels between Turkish soccer and general elections could prove uncanny, Middeast Soccer (Singapore)

JHON OSORIO, Tour 2018 – Día 12: El día que Egan se graduó (Tour 2018 – Day 12: The day in which Egan graduated) , El rincón de JJ/Blogs El Espectador (Colombia)

JOSE RODRIGUEZ, Vida en medio de muerte subita (Life in the midst of sudden death), Capitanes de Arecibo BSN (Puerto Rico)

JUAN CARLOS ROSALES MIELES, Pierre de Haiti a Francia y al mundo (Pierre of Haiti aims from France and the world) , Gimnasialatina.com (Argentina)

KAZUYUKI YAMAGUCHI, Le Journal Sportive, pressports.com (Japan)

LUCIAN OPREA, Tenis total: SIMONA HALEP, CAMPIOANA LA ROLAND GARROS (Total Tennis: SIMONA HALEP, ROLAND GARROS CHAMPION), Lucianopreasport (Romania)

MA DEXING, 我所亲历的这些年精英青少年足球》系列报道 (The Years of Elite Youth Football I Have Experienced’), Dexingshe-official (China)

MARCOS PAULO SOUZA LIMA, Blog Drible de Corpo (Body Dribble), Correio Braziliense (Brazil)

MICAELA PISERCHIA, El patín no es cuestión de nenas (Figure skating is not a matter for girls), Argentina Amateur Deporte (Argentina)

MIRIAM TERRUZZI, Spirito del Lupo (Spirit of the Wolf), E mi alzo sui pedali (Italy)

NICK BUTLER, Nick Butler: There is a gap between the values sport has, wants to have and should have, insidethegames.biz (United Kingdom)

ROBERT LIVINGSTONE, BidWeek: As 2026 Olympic Bid Race Begins To Collapse, IOC Must Stop Talking And Do Something, GamesBids.com (Canada)

STEFAN NESTLER, Everest-Ski-Permit – eine Farce! (Everest Ski Permit – a farce!), Abenteuer Sport – Blog der Deutschen Welle (DW) (Germany)

UBALDO SCANAGATTA, Serena…Ramos aveva ragione! Osaka, che campionessa! (Ramos was right in Serena’s controversy! Osaka, what a champion!) , Ubitennis.com (Italy)

LIU XU, Exclusive! A Wechat log between two legendary women, Lang Ping and Li Yan, highlighting their resiliance, We Love Volley (China)

LIU XU, Exclusive Interview! The More Splendid, the More Silent. Zhu Ting: With Such Fames, Keep it Better i, We Love Volley (China)

In fine, iata si textul indicat in lista finalistilor:

Tenis total: SIMONA HALEP, CAMPIOANA LA ROLAND GARROS

SIMONA HALEP a implinit astazi visul nostru, al tuturor: a cucerit cel mai inalt varf al carierei, Turneul de Mare Slem de la Roland Garros, la 10 ani dupa titlul de la junioare si 40 de ani de la precedenta victorie finala a unei romance, a Virginiei Ruzici, in 1978.
Simona Halep (Romania, nr. 1)-Sloane Stephens (SUA, nr. 10) 3-6, 6-4, 6-1, in 2h03′ de joc de o intensitate si o calitate cum rar se vede intr-un sport in care, totusi, se joaca aproape in fiecare minut, de-a lungul si de-a latul intregii planete.

Aceasta ar fi statistica, dar desi nu ma pretind un stilist, alergand mai mult dupa informatie si semnificatii, mi-as permite o comparatie: ceea ce face Simona Halep este muzica, melodioasa, nu tuff, tuff, tuff de discoteca, cine e mai tare, ci o bucurie pentru cei care gusta arta, rafinatii chiar.

Nimic nu este simplu, ca sa nu mai spun simplist in jocul Simonei, totul este pus pe note, repetat pana la slefuirea unor veritabile arpegii, o incantare. Un lucru este sigur dupa acest turneu 2018 al Parisului: daca joaca Simona Halep spectacolul, tenisul total este asigurat, nu mai exista nicio indoiala.

Frumusetea acestui succes exceptional a fost data si de faptul ca romanca lidera mondiala a intalnit o adversara in excelenta conditie fizica si mentala, pe val, cum se spune, invingatoare la US Open anul trecut, dar, mai ales, o specialista veritabila a finalelor, pentru ca, stiti deja, Sloane Stephens a castigat toate cele 6 finale pe care le-a disputat in cariera.

Iar inceputul meciului putea sadi indoiala in mintea oricui, mai ales ca in palmaresul direct nu a existat niciun meci cu set decisiv. Sigura pe ea, concurenta, cum se spune, perfecta exact in momentele decisive Stephens a luat primele doua ghemuri, evident cu un break, si s-a impus destul de clar in prima mansa.

Indoiala insa nu a existat defel in mintea, inima si bratul Simonei Halep, care a luat totul de la inceput, nu s-a clintit nici cand a pierdut primul ghem al setului 2, pe serviciu propriu, a luat minge cu minge, punct cu punct, cautand cu rabdare si incredere punctele nu slabe, ci cele in care adversara putea sa fie data peste cap.

Si a egalat, apoi s-a dus, deloc usor, in pofida scorului, la 5-0, castigand entuziasmant un titlu pe care il merita deplin. Fericita, a urcat, precum copiii care se duc la furat cirese, escaladand gardul, in tribuna (ce semn o fi ala, prima care a felicitat-o, era acolo, a fost Nadia Comaneci!), si-a imbratisat echipa, cu insistenta pe acest exceptional profesionist si personaj Darren Cahill, familia si pe Virgi Ruzici, a plans cu trofeul in brate in timpul intonarii Imnului, a trecut prin toate momentele pe care si le-a creat singura, cu munca si viata ei dedicata performantei celei mai inalte.

Gata, vom mai avea prilejul sa vorbim in zilele urmatoare despre aceste clipe unice. Gaudeamus igitur, Sa ne bucuram, asadar!