Site-ul oficial al Campionatului european de handbal feminin a publicat vineri seara un material extrem de interesant, in care am avut placuta surpriza sa o vedem pe Cristina Varzaru, in prezent secretar general al FRH, alaturi de germanca Laura Steinbach, manager federal, ambele figurand, dupa cum se vede, si in ilustratia articolului.

“Unele jucatoare devin antrenoare dupa cariera, altele iau drumul managementului. Cristina Varzaru si Laura Steinbach au ales a doua optiune, incercand sa ajute la progresul Romaniei si Germaniei la EHF EURO 2018, dar nu numai atat”, intra in subiect autorul, un roman din Rm. Valcea, deci bun cunoscator al acestui sport, Adrian Costeiu, acum cronicar la EHF.

“Avand obisnuinta sa joace la cel mai bun nivel de fiecare data la intrarea in teren, o jucatoare care se retrage se intreaba ce va face dupa. O intrebare logica, dar ea trebuie pusa din timp, astfel incat tranzitia sa se faca in cea mai linistita maniera posibila”, incepe impozantul text, intitulat “Viata dupa handbal: cum au facut doua foste staruri”.

“Poti gasi numeroase exemple de jucatoare care s-au transformat imediat in antrenoare, cum este daneza Helle Thomsen, in prezent in fruntea selectionatei Olandei (interesant, viitoarea adversara, de duminica, a Romaniei la Nancy – n.mea LO). Totusi, unele jucatoare nu au chemarea de a deveni antrenoare si decid sa fie manager, fie la un club, fie la o federatie. Sunt ele pregatite pentru aceasta tranzitie?”, se intreaba autorul.

“Oh, Doamne, nu, nu mi-a trecut niciodata prin minte cand eram jucatoare, spune Cristina Varzaru, fosta ‘sageata romana’, cea mai buna marcatoare a Ligii campionilor in 2009/2010 si care acum este secretar general al Federatiei romane de handbal.

O jucatoare tehnica si inteligenta pe teren, Varzaru a suferit numeroase accidentari in cariera. Stiind ca va veni si finalul, in orice moment, ea si-a incheiat cariera in mai 2017.

“Stiam ca avand atatea accidentari, cariera mea nu va dura etern, asa ca am inceput chiar din timpul cand eram jucatoare sa ma pregatesc de recalificare”, spune Varzaru. “Eram manager si antrenor al Academiei clubului CSM Bucureti, dar am primit o oferta de la dl. Alexandru Dedu, presedintele, pentru a veni la federatia romana. Ce poti spune in acel moment. Un nu nici nu intra in discutie”.

Acum in postura de numarul 2 al federatiei romane, Varzaru incearca sa rezolve problemele cotidiene ale organizarii. “Nu stiam cu ce trebuia sa ma confrunt, nu stiam care sunt abordarile si nici consecintele”, spune fosta jucatoare de la Viborg. “Nu au fost momente complicate, dar era cu totul diferit de ceea ce facusem inainte. Muncesc cateodata mai multe zile fara pauza, pentru ca sunt numeroase lucrurile care imi acapareaza atentia”.

“Cand eram jucatoare, nu-mi inchipuiam ca ar putea fi ceva mai dur decat sa te antrenezi si sa joci meciuri grele. Dar de cand am preluat acest post, m-a lovit direct in fata. Da, exista ceva mai dur, iar aceasta fateta a handbalului cere o stare de spirit si calitati diferite”.

Dar Varzaru nu are niciun regret, chiar daca a fost o excelenta jucatoare, cucerind de 4 ori Liga campionilor si o medalie de bronz la EHF EURO 2010 in Romania. (…) Extrema care a trecut pe la Oltchim, Viborg si CSM Bucuresti a avut, de asemenea, si posibilitatea de a deveni antrenoare, dar lucrurile nu s-au potrivit niciodata in aceasta directie, iar de acum trenul a plecat…

In continuare, articolul se refera la Laura Steinbach, retrasa din activitate cu 2 ani in urma, pentru care s-a creat un post de manager general federal, imediat dupa ce a disputat al 116-lea meci in nationala. O remarca simpatica a Laurei, 33 de ani: “Este mai dificil pentru mine sa stau in tribuie si sa privesc meciul. Cand am pierdut contra Romaniei, aproape ca imi venea sa imbrac tricoul si sa intru pe teren. Este foarte greu, sunt multe emotii cand stii ca nu poti face mare lucru, concret”…