* Gala canotajului romanesc, desfasurata marti la Hotel Caro, a avut de facut o alegere grea-usoara pentru cei mai buni dintre cei buni: echipajul feminin de dublu vasle Ionela Cozmiuc/Gianina Beleaga, campioane mondiale de seniori, precum si locul 5 in ierarhia Federatiei internationale de canotaj (FISA), adica intre miile de sportivi de varf din toata lumea, o confirmare a valorii de ansamblu a acestui sport in tara noastra, nr. 1 al doilea an consecutiv!

Dar pentru ca am putut urmari, gratie unei televiziuni online, Pubradio, gala in direct, am si cateva consideratii pe care mi le-a starnit acest moment de sarbatoare. In primul rand ca, in prezentarea Adreei Marin si sub strock-ul vanjos al presedintei Elisabeta Lipa, am avut imaginea modului in care trebuie privit in lumea noastra sportul de performanta.

O industrie, in care sunt implicati in primul rand oamenii, specialistii de exceptie, sportivii, multi si foarte buni, antrenori, cluburi sportive, centrele de pregatire, medicina sportiva, cercetatorii in domeniu, totul intr-o organizare care sa suplineasca pana si lipsa unor mijloace la nivelul adversarilor.

Iar faptul ca printre cei care au inmanat premii (il zariti in fotografia realizata de Ana Maria Oancia) s-a aflat cel mai titrat antrenor din istoria sportului, romanul Octavian Bellu (nu la gimnastica, iata…), care a stat de aceeasi parte cu un alt tehnician de exceptie, de canotaj de data aceasta, Mircea Roman (57 medalii la JO, CM si CE) reprezinta dovada ca omul sfinteste locul, iar locul acela bine ar fi sa fie aici.

Absent de la deschidere (“poate este de bine, lucreaza la buget si lupta pentru mai multi bani pentru sport”, a spus Elisabeta Lipa, in expozeul de deschidere), noul ministru al tineretului si sportului, Bogdan Matei, a venit fuga-fuguta spre final (nici nu sa cadea sa absenteze tocmai la celebrarea sportului nr. 1), declarand la final, pentru Pubradio:

“Am fost informat de dorintele, de veritabilele sarcini date de doamna presedinta Lipa pentru anul preolimpic si vom sustine in continuare sportul, pentru ca, intr-adevar, acesta ne uneste, iar canotajul reprezinta o prioritate pentru noi”.

Recapituland, in 2018 canotajul a adus sportului romanesc, la competitiile de obiectiv, cum se spune in limbajul federatiilor, Mondiale, Europene, Jocuri Olimpice de tineret, cupe mondiale, un total de 37 de medalii, 17 de aur, 12 de argint si 8 de bronz, pe competitii astfel:
CUPA MONDIALA seniori 0 1 2 3
CAMP EUROPEAN juniori 1 5 1 7
CAMP EUROPEAN tineret 8 0 0 8
CAMP EUROPEAN seniori 3 2 2 7
JOCURI OLIMPICE tineret 1 1 2
CAMP MONDIAL juniori 2 1 3
CAMP MONDIAL tineret 2 2 1 5
CAMP MONDIAL seniori 1 1 0 2

* La sediul UEFA de la Nyon s-au tras la sorti marti grupele Campionatului european de fotbal pentru echipe de tineret, U21, al carui turneu final se va desfasura in 2021 in Ungaria si Slovenia, Romania fiind repartizata in grupa a 8-a, impreuna cu Danemarca, Ucraina, Irlanda de Nord si Malta.

Meciurile din calificari incep in datele de 18-20 martie anul viitor, dar pentru formatiile care vor fi prezente la Euro-2019 din Italia (adica si Romania), debutul va fi abia in septembrie, cu date de disputare a meciurilor 2-10.

Problema de data aceasta va fi ca ambele tari gazda, Ungaria si Slovenia, sunt calificate direct la turneul final, din oficiu, asa ca ar mai fi de luptat pentru 10 locuri. Inteleg, insa, ca avem o generatie de juniori mari, U19, talentata, nationala fiind calificata in Turneul de elita, asa ca poate dam din nou lovitura!

* Surpriza de proportii in ancheta de sfarsit de an pentru desemnarea celui mai bun sportiv din Elvetia in 2018: campionul mondial de ciclism mountain bike Nino Schurter l-a detronat, dupa 7 ani, pe tenismanul Roger Federer.

Si noua vedeta pentru iubitorii elvetieni ai sportului are o varsta, 32 de ani, el primind 34 la suta din sufragii, cu care a urcat pe primul loc, intr-un an in care, orice s-ar spune, Roger Federer a fost si nr. 1 mondial intr-o disciplina mai vizibila, cucerind Openul Australiei. Pe 3 a fost ales schiorul fondist Dadio Cologna.