Imaginea-captura care ilustreaza aceasta postare reprezinta, cred, principala explicatie a deznodamantului primei semifinale a CE de handbal feminin din Franta, Rusia-Romania 28-22 (16-15) – absenta celei mai bune jucatoare din lume, Cristina Neagu!

In cealalta semifinala, Franta a invins Olanda, cu 27-21 (12-11), astfel ca vom avea duminica in jocurile pentru medalii partidele Romania-Olanda, pentru bronz, de la ora 15,00 si Rusia-Franta, de la ora 18,00. Pe 29 noiembrie a fost 26-23 pentru Rusia…

In sala pariziana a fost remarcata, inclusiv de telespectatori, producatorul tv aratand-o in cateva secvente, prezenta Roxanei Maracineanu, ministrul sportului din Franta, cetatean franco-roman (nascuta in 1975, la Bucuresti), incat primul lucru care mi-a venit in minte a fost: oare la o finala Franta-Romania cum s-ar fi impartit?

Sa revin la semifinala noastra. Nu am superstitii (m-am nascut intr-o zi de 13), dar iata ca editia a 13-a, una dintre cele mai reusite (si sper din suflet ca duminica sa repetam chiar cea mai mare realizare a fetelor noastre la CE, bronzul din 2010), ne-a purtat, totusi, ghinion, accidentarea Cristinei simtindu-se din plin.

Lucrurile sunt evidente in ce o priveste pe Cristina Neagu, pentru ca nu poate fi inlocuita o asemenea jucatoare decat in timp, pana la aparitia unei alte exceptii, dar acum totul a fost dat peste cap si in aparare, pentru ca, nevoita sa joace ambele faze, Gabriela Perianu (selectionata pentru alegerea celei mai bune aparatoare) nu a putut fi la inaltime tot timpul.

A marcat, e-adevarat, 3 goluri, dar a mai neglijat apararea, luand si 2 eliminari, ca urmare a insistentei rusoaicelor de a ataca in zona ei, pe unde a inscris MVP-ul meciului, Anna Viahireva, care a avut un total fabulos pentru o handbalista de 1,68 m – nu mai putin de 13 goluri.

In cele din urma sa fim realisti si, deci, multumiti: suntem inca in lupta pentru podium, plus ca am evitat preliminariile pentru CM din 2019, din Japonia, scapand, ele, fetele, de alte cazne, intr-un sezon care tinde sa devina de nesuportat.

Nu stiu daca lacomia diriguitorilor handbalului este de vina, dar trebuie sa ne uitam putin la ce s-a intamplat in ultimii ani cu inghesuiala infernala de competitii.

In primul rand, avem campionatele interne, dupa care Liga campionilor (pentru cele mai bune tari fiind si cate 2 reprezentante), cu tururi preliminarii, 2 faze in grupe si turneu final, Cupa EHF, si asta cu grupe, Cupa Cupelor, Cupa Challenge (asta o mai fi, ca parca nici nu mai intereseaza), plus preliminarii pentru CM (adica tot Europa, practic), CE, iar in decembrie turneu final, anual, fie la unul sau celalalt dintre campionatele importante.

Totul devine insuportabil, pentru ca, daca ne uitam la echipele din teren, cam cunoastem toate jucatoarele de varf, pentru ca, fatalmente, fondul de valori e cam acelasi, se invart pe la marile echipe, de nici nu mai stii daca o romanca, rusoaica, sarboaica, norvegiana, suedeza mai e pe la noi, CSM Bucuresti in principal, sau s-a transferat. Permutari continue cu aceleasi…

Iata si fisa tehnica a Romaniei: Denisa Dedu (3 mingi parate), Iulia Dumanska (6 mingi parate, 1 gol marcat) – Aneta Udristioiu, Laura Chiper (2 goluri), Melinda Geiger, Cristina Laslo (2), Anca Polocoser, Ana-Maria Dragut (4), Eliza Buceschi (3), Crina Pintea (3), Daniela Raţiu, Raluca Băcăoanu, Bianca Bazaliu (1), Gabriela Perianu (3), Valentina Ardean Elisei (1), Cristina Florică (2).

Duminica, de la ora 15,00 in finala pentru medaliile de bronz, jucam, asadar, cu Olanda, in fata careia avem de luat o revansa. Vom fi arbitrate de cuplul austriac Ana Vranes/Marlis Wenninger.

Campionatul european, fapt, cred, unic, se va incheia asa cum a inceput, cu un meci Rusia-Franta! De data aceasta, de la ora 18,30, va fi finala, arbitrata de danezele (culmea, ambele finale vor fi conduse de femei!) Karina Christiansen/Line Hesseldahl Hansen.

In deschiderea zilei de competitie de vineri, de la Paris, s-a disputat meciul pentru locul 5, in care Norvegia a invins cu 38-29 (22-14) Suedia. Sa nu uitam, ca sa ne dam seama de performanta romancelor, ca Norvegia este nu numai detinatoarea trofeului, dar are 7 titluri din cele 12 editii incheiate pana acum. Ca sa nu mai tot repet ca Rusia este campioana olimpica, iar Franta, campioana mondiala!

Intr-o sedinta de lucru, cum se spune, EHF a stabilit si urnele din care se va efectua tragerea la sorti a meciurilor de calificare pentru Mondiale, in care nu se afla, stiti deja, primele 4 echipe de la aceste Europene, adica Romania, Olanda, Rusia si Franta, prezente la CM datorita acestei clasari excelente, in primele 4 din continentul care a inventat si unde se joaca cel mai bun handbal.

Spre informare, iata cum arata aceste urne, din care se vor stabili play-off, cu tur-retur in mai si iunie 2019:
1. Danemarca, Spania, Germania, Ungaria, Muntenegru, Norvegia, Slovenia, Serbia, Suedia
2. Austria, Croatia, Cehia, Polonia, Belarus, Islanda, Macedonia, Elvetia, Slovacia

PS. Tot duminica vom sti si echipa-ideala, pentru care concureaza si romancele Crina Pintea (pivot) si Gabriela Perianu (cel mai bun aparator). Dar va fi desemnata si cea mai buna jucatoare a turneului (Cristina Neagu, nu discut!), golghetera (Buceschi poate cuceri trofeul daca inscrie de 8 ori, acum are 43, cu 7 mai putin decat sarboaica Slezak), precum si Miss EURO-2018, unde din nou Romania este excelent reprezentata  de Laura Chiper, desemnata in finala de 5.