Lupta antidoping ca la balamuc sau “politically correct” pana la absurd: echipa de ciclism creata de americanul Floyd Landis, castigator al Turului Frantei, deposedat de trofeu din cauza dopingului, este finantata, prin sponsorizare, de afacerile legale cu produse din canabis, scrie Cycling Weekly (foto)!

De fapt, cunoscuta publicatie specializata o da mai cotita, anuntand in titlul unui articol: “Floyd Landis, fortat sa schimbe numele noii sale echipe de ciclism din cauza legilor privind canabisul”.

Pentru ca acesta este adevarul gol-golut: banii pentru Floyd’s Leadville Pro Cycling, numele initial, vin de la afacerile legale cu canabis, iar modificarea denumirii a fost determinata nu de legile americane, ci de cele canadiene, unde este inregistrata trupa.

Din aceasta echipa, asa cum s-a mai scris si pe la noi, va face parte si campionul Romaniei de sosea, castigator al Turului Romaniei, participant la CM pe singurul loc acordat tarii noastre, Serghei Tvetcov.

Iar ca toate sa fie absolut rotunde, pornirea afacerii a fost facuta cu banii castigati de Landis din procesul pe care l-a avut cu Lance Armstrong, completarea venind din amintitul comert cu canepa indiana si canabidiol, din Colorado, detinut de Landis.

Stati, ca poate v-am luat prea repede si nu va reveniti. Sa o iau pe indelete. Asadar, Landis, 43 de ani, fost ciclist de valoare, dar prins dopat in Turul Frantei 2006, castigat initial, a fost coechipier al lui Lance Armstrong, dupa care a devenit unul dintre principalii martori ai acuzarii.

Dupa ce s-a retras, in 2011, Landis a fost parte intr-un proces cu Lance Armstrong, in urma condamnarii acestuia pentru dopaj, iar din procesul intentat de fostul lui lider, deposedat de tot palmaresul de ciclist, inclusiv de cele 7 Tururi ale Frantei (a fost pur si simplu sters din istorie!), a castigat 700.000 dolari din cei 5 milioane de dolari pe care a fost obligat Armtrong sa-i plateasca.

La retragere, cu banii din acest proces (de fapt, o recompensa pentru depozitie!), odata cu legalizarea canabisului in mai multe state ale SUA, Landis a deschis un magazin, cu capital facut, la urma-urmei, tot din dopaj, in orasul Leadville, din Colorado, unul din statele amintite libere la marijuana, cum este cunoscut principalul produs obtinut din canepa indiana.

Pentru ca in majoritatea statelor americane acest drog considerat recreativ este interzis si cum echipa avea in componenta numelui si Leadville, Landis a inregistrat firma ciclista in Canada. Care, desi nu interzice canabisul, nu mai permite folosirea reclamei prin sport, astfel ca de acum echipa se va numi Floyd’s Pro Cycling.

Deocamdata, alaturi de romanul Serghei Tvetcov, care, culmea, transferat de la o echipa ProContinentala americana sponsorizata de o fundatie pentru sanatate, UnitedHealthcare Pro Cycling (iti cam sta ceasul, cu cuc cu tot, cum le rasuceste viata asta), a venit si australianul Jonathan Clarke.

De asemenea, fac parte din trupa lui Landis canadianul Nick Zukowsky de la echipa Silber, americanul Keegan Swirbul de la Jelly Belly si juniorii canadieni Carson Miles si Robin Plamondon.

Director al echipei este Gordon Fraser, care a declarat: “Ne vom concentra pe dezvoltarea celor mai talentati tineri din ciclismul canadian, dar in timp ne vom extinde pentru a recruta si unii dinre cei mai dinamici si cunoscuti alergatori din intreaga America de Nord”.

Echipa a anuntat, de asemenea, ca va fi dotata in 2019 cu biciclete de la Van Dessel, firma de biciclete de sosea, dar si pentru Mountain Bike. Aceasta pentru ca Landis vrea sa concureze si in astfel de competitii, incepand din 28 aprilie, in Canada. Dupa care baietii lui Landis vor alerga in curse de sosea, la Paris.

Pentru cine nu-si mai aduce aminte, Landis a avut un comportament ciudat in Le Tour-2006, castigat pe sosea: tricou galben dupa 15 etape, a pierdut in etapa a 16-a 10 minute, dar a doua zi a trecut primul linia de sosire. Evolutia sa a nascut, evident, banuieli, intemeiate, de vreme ce a fost depistat dopat cu epitestosteron.

De fapt, avea o limita de testosteron de 3 ori mai mare decat cea normala la un barbat, asa ca a trebuit sa recunoasca, primind doar o suspendare, pe langa pierderea trofeului. Asta dupa ce s-a aparat multa vreme cu un argument “subtire” – a baut cam mult whisky, sarbatorind victoria de etapa.

Judecat in 2007 de americani, despre Landis s-a spus, cu bun temei, ca a fost iertat in cele din urma – s-a ales doar cu o suspendare de 2 ani – pentru ca a acceptat sa colaboreze la acuzarea lui Lance Armstrong, care s-a dopat la greu cand era la US Postal. Adica, si asta i-a fost fatal, a folosit bani publici pentru a insela!

Iar statul american nu poate accepta, in ruptul capului, asa ceva. Nici macar cand la mijloc este un palmares unic in istorie!