* Editia a 46-a a anchetei Agentiei bulgare de presa BTA, care desemneaza, iata, de aproape o jumatate de secol, cei mai buni sportivi din Balcani, a fost castigata anul acesta de fotbalistul croat Luka Modric, vicecampion mondial, Balon de Aur, in timp ce romanca Simona Halep se afla pe podium, locul 3 fiind absolut onorabil, intr-un an, veti vedea, in care concurenta in aceasta zona a fost teribila!

De altfel, se va vedea usor din punctajul extrem de strans obtinut de primii clasati, la ancheta participand agentiile nationale de stiri din Balcani: Agerpres (Romania), Anatolian Agency (Turcia), ANA-MPA (Grecia), FENA (Bosnia-Herzegovina), HINA (Croatia), MIA (Macedonia), MINA (Muntenegru), Tanjug (Serbia) si BTA (Bulgaria).

Asadar, iata rezultatele pentru primii 10 sportivi din balcani:

1. Luka Modric, Croatia (fotbal) 75 puncte
2. Novak Djokovic, Serbia (tenis) 72 pts.
3. Simona Halep, Romania (tenis) 65 pts.
4. Eleftherios Petrounias, Grecia (gimnastica artistica) 46 pts.
5. Marin Cilic, Croatia (tenis) 36 pts.
6. Sandra Perkovic, Croatia (atletism, aruncarea discului) 33 pts.
7. Tijana Boskovic, Serbia (volei) 25 pts.
8. Taybe Yusein, Bulgaria (lupte) 20 pts.
9. Ramil Guliyev, Turcia (atletism) 18 pts.
10. Katerina Stefanidi, Grecia (atletism) 15 pts.

* Si acum, una rece ca ghiata sau, ma rog, precum caloriferele bucurestene: medaliata olimpica la haltere Cristina Iovu, acum reprezentanta a Romaniei, a fost suspendata pe viata din activitatea sportiva, dupa ce a fost depistata din nou, pentru a treia oara, dopata.

Ironia sortii este ca dinamovista de un an-doi tocmai ce fusese numita, cu doua saptamani in urma, de Guvernul Romaniei, prin Ministerul de Interne, drept “adevarat ambasador al Romaniei”, noteaza, ironic si amar, Federatia internationala de haltere in comunicatul care are in titlu chiar anuntul pedepsei aplicate Cristinei Iovu.

Sportiva, 26 ani, originara din Republica Moldova, a concurat pentru trei tari, prezentand nefericita particularitate ca a fost suspendata pentru dopaj dupa concursuri in care le-a reprezentat, pe rand, pe toate: mai intai Moldova, pentru care a obtinut la Londra-2012 bronzul la categoria 53 kg.

Apoi, pentru Azerbaidjan, in ambele tari primind cate 2 ani de suspendare. Iar acum, la recidiva-recidivelor, prinsa dopata in afara competitiei, pe viata in Romania.

La ultimele CM, de la Ashgabat, in Turkmenistan, obtinuse locul 4, asa ca nu pot pricepe si pace cum putem naturaliza, ba mai declaram si erou national, o asemenea sportiva, pusa pe injectii!

In acelasi comunicat, in care, spre rusinea noastra, Iovu este vedeta, figureaza si alti 7 halterofili suspendati pentru dopaj, din Bulgaria (o junioara, Doamne-Dumnezeule, de 18 ani), suspendata pe viata, Daiana Dimitrova, tailandezii Teerapat Chomchuen (17 ani!) si Duangaksorn Chaidec, doua surori din Costa Rica, Virginia si Victoria Araya, un brazilian, Mateus Gregorio Machado, indianul Pooma Dalal.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, doar cu doua zile inainte, alti 5 halterofili, intre care 2 fosti campioni olimpici, fusesera pedepsiti pentru dopaj!

* PROGRAMUL TV, sambata, 29.12.2018:
11:15 Schi Alpin, Eurosport Cupa Mondială: Semmering
11:30 Tenis, Eurosport 2 Cupa Hopman
12:30 Schi Alpin, Eurosport Cupa Mondială: Bormio
13:30 Fotbal, Serie A, Digi 1, Telekom 1 Juventus – Sampdoria
16:00 Fotbal, Serie A, Digi 2, Telekom 2 Genoa – Fiorentina
16:00 Fotbal, Serie A, Digi 3, Telekom 3 AC Parma – AS Roma
16:00 Fotbal, Serie A, Digi 4, Telekom 4 Lazio – Torino
17:00 Fotbal, Serie A, Digi 1, Telekom 1 Empoli – Inter
18:00 Baschet M, Digi 2 BC CSU Sibiu – CSM CSU Oradea
19:00 Fotbal, Serie A, Digi 1, Telekom 1 Napoli – Bologna
19:45 Baschet M, Digi 2 Steaua – SCM Timișoara
21:30 Fotbal, Serie A, Digi 1, Telekom 1 AC Milan – Spal