Iata o stire datatoare de sperante: echipa franceza Delko-Marseille-Provence, la care s-a transferat din acest an ciclistul roman Eduard Grosu, a fost invitata la prestigioasa cursa pe etape Paris-Nisa, recunoscuta drept anticamera Turului Frantei.

Ceea ce ar insemna o posibila revenire a unui rutier roman in cea mai mare cursa ciclista din istorie dupa… 83 de ani, dupa ce Constantin Tudose, Nicolae Tapu, George Hapciuc si Virgil Mormocea au luat startul la editia din 1936.

Iar mentinerea acestei mici premiere, 23 de echipe la start, este cu atat mai probabila cu cat proprietarul si principalul organizator al ambelor mari curse este societatea franceza ASO. Iar patronul Paris-Nisa este acelasi cu cel care conduce si organizarea executiva a Turului Frantei, Christian Prudhomme.

Acesta a explicat ca, “intr-o maniera exceptionala vom avea 23 de echipe”, adica formatiile care sunt de drept inscrise, cele 18 din World Tour, precum si 5 echipe franceze Continental Pro: Cofidis, Direct Énergie, Vital Concept-B&B Hôtels, Arkéa-Samsic si Delko-Marseille-Provence.

Cu aceasta alegere inedita, care a patruns in mintea celor de la ASO “inca de la mijlocul lunii decembrie”, Christian Prudhomme spera sa aiba toate echipele de rang secund la startul cursei din martie, pentru a da unora dintre ele posibilitatea de a se pune in valoare in perspectiva continuarii sezonului.

“Toata lumea a sesizat clar densitatea din acest an a celei de-a doua divizii”, a adaugat Prudhomme. Dar si intarirea echipelor franceze: Vital Concept i-a adus pe Pierre Rolland si Arthur Vichot, in primul rand, Arkea-Samsic l-a incorporat de acum pe Andre Greipel, alaturi de Warren Barguil, iar Direct Energie ar putea sa-l alinieze pe Terpstra.

Despre Delko v-am spus, a adus un sprinter din ce in ce mai curajos, pe Grosu, dar nu trebuie sa uitam ca formatia din Marsilia va trebui sa dea tare din coate in Paris-Nisa pentru a se remarca si, astfel, pentru a intra in calculele pentru Marea Bucla.

Ceea ce pare o inventie de ultima ora, cea cu 23 de echipe la start, in loc de 22, ca pana acum, era, totusi, de asteptat. Pe de o parte, pentru ca numarul rutierilor dintr-o echipa intr-un mare tur a fost limitat la 8, iar, pe de alta parte, Uniunea ciclista internationala are din septembrie 2017 o prevedere regulamentara care limiteaza la 176 numarul de rutieri la start. Adica s-ar putea ajunge in curse pe etape de importanta unei Paris-Nisa chiar si la 25 de echipe!

Iata traseul Paris-Nisa 2019:

etapa 1 (10 martie) : Saint-Germain-en-Laye – Saint-Germain-en-Laye (138,5 km)
etapa a 2-a (11 martie) : Les Bréviaires – Bellegarde (163,5 km)
etapa a 3-a (12 martie) : Cepoy – Moulins-Yzeures (200 km)
etapa a 4-a (13 martie) : Vichy-Pélussin (210,5 km)
etapa a 5-a (14 martie) : Barbentane- Barbentane (25,5 km, contratimp individual)
etapa a 6-a (15 martie) : Peynier-Brignoles (176,5 km)
etapa a 7-a (16 martie) : Nisa – Col de Turini (181,5 km)
etapa a 8-a (17 martie) : Nisa-Nisa (110 km)