Nimeni nu are nimic, Doamne-fereste, cu fostul arbitru Cristian Balaj, dar faptul ca a acceptat sa fie numit, fara minima pregatire, intr-un post unde pregatirea stiintifica in domeniu este axioma, presedinte al Agentiei Nationale Antidoping, te lasa perplex.

De fapt, dupa prima lovitura in mintea si asa asaltata de aberatii din Romanica de azi, iti dai seama ca aceasta numire este rodul unui amestec letal, in care forma fara fond face un ghiveci incredibil de puturos cu funcii pentru partid!

Despre forma fara fond avem exemple cu duiumul, criteriul principal al acordarii unei functii la varf, in cam toate domeniile, fiind ca respectivul(a) sa nu aiba habar de domeniul respectiv. Dar este mai mult decat atat, daca ne referim strict la sport.

Iata avem cel mai bogat club polisportiv din tara, CSM Bucuresti, al celei mai bogate primarii din tara, pentru cel mai mare oras, la mare distanta, din tara, ditamai capitala, fara absolut nicio baza sportiva proprie! Toate echipele joaca pe terenuri si in sali ale altora, nu s-a pus piatra pe piatra pentru o arena proprie!

Ca sa nu mai vorbim ca aflam mereu de cutare jucatoare de tenis reprezinta cu mandrie in Tasmania fix CSM Bucuresti (adica clubul orasului care pierde toate turneele WTA si ITF pentru ca nu are unde le organiza), adica legitimari de forma, ca fondul il reprezinta activitatea fara niciun sprijin din afara a sportivilor.

Sau ce sa mai spunem de Liga 1 la fotbal, unde Romania este regina aiurelii, cu un sfert din echipe fara teren de joc, inclusiv cu cea mai vocala, mai semeata si mai potenta, ai zice, dupa transferurile fara numar, fara numar, FCSB.

In fine, sa revenim la noua numire intr-o functie de conducere, a lui Cristian Balaj, unul dintre milionarii in euro veniti din arbitraj (afaceri in petrol, scrie prin presa din aceste zile, in transporturi mai demult, daca nu cumva este implicat si acum), devenit consilier al ministrului tineretului si sportului sub 3 titlulari, unul si unul, treimea cea mai habarnista in sport din istoria noastra: Dunca, Bran, Matei!

Citesc si ma crucesc, intr-unul din site-urile de specialitate, ca ziar nu a mai putut ramane, ca Balaj are si experienta manageriala in sport, ca presedinte al Asociatiei judetene de fotbal Maramures! Iti sta mintea in loc, ce manageria, neamule, el acolo, 10 delegari de arbitri pe tapsanele ligilor din adancurile fotbalului, 100 de tipizate si un birou?

Tot acolo citesc si ma crucesc, ca este considerata un lucru de bine chestia asta: “Cristian Balaj are avantajul că este din fenomenul sportiv şi apropiat de partidul de guvernământ fără să fie membru al acestuia – una din condiţiile pe care directorul ANAD trebuie să le îndeplinească este independenţa politică.”

Dincolo de faptul ca la ANAD nu despre sport este vorba, as zice dimpotriva, ci de biochimie, de medicina, de legislatie internationala in materie, chiar din acest ‘argument’ penibil (e apropiat, dar nu e membru, i-am parlit pe micuti), da masura disparitiei oricarui criteriu de decenta si normalitate in viata noastra sociala.

Tot astfel, aflam ca prin functia de la MTS s-a implicat furtunos in pregatirea arenelor si a altor acareturi pentru buna organizare a Euro-2020 de fotbal. Da, stim, stadioanele din Ghencea si Giulesti au fost puse la pamant, fara nimic in loc, la Dinamo nu exista niciun desen, iar legatura de transport cu Aeroportul Otopeni nu exista, ci doar amenintarea daramarii unui patinoar ca sa faca loc unei linii ferate! Adica, demolari, ce s-o mai lungim!

Sa fiu bine inteles: desi de meserie, fosta presedinta Graziela Vajaiala trebuia sa plece de anul trecut din functie, ca urmare a suspendarii laboratorului antidoping de la Bucuresti si a acuzelor, venite chiar de la Agentia Mondiala Antidoping, de ascunderea unor probe. Asa, acum, demisia pare la cererea altcuiva, ca sa lase locul liber…

Ea insasi s-a “aparat” intr-un mod de tot plansul, spunand ca ANAD era separata de laborator inca din 2017. Adica se apara fix cu “forma fara fond”, pentru ca fara laborator cu ce s-ar ocupa o agentie antidoping, altceva decat incasarea unor lefuri babane?

NE MAI FACEM BINE SAU NE PRABUSIM INEXORABIL?