O splendoare de joc, solid, compact, sigur, complet, i-a adus Simonei Halep cea mai categorica victorie din actuala editie a Australia Open, 6-2, 6-3, in 1h16′, in fata unei legende a tenisului ultimului sfert de veac (da, de 25 de ani este profesionista!), Venus Williams.

In optimile de finala ale primului turneu de Mare Slem al anului, lidera mondiala va juca exact cu sora VW, Serena Williams, invingatoare tot sambata in fata uneia dintre surprizele actualei editii, Daiana Iastremska, o ucraineanca de 18 ani, nr. 57 WTA, de care a dispus cu 6-2, 6-1.

Astfel, Simona Halep si-a asigurat, din nou, prezenta in a doua saptamana de competitie la Melbourne, dar ceea ce este cu adevarat o veritabila bucurie pentru noi, inregistrand un progres constant, clar, de la meci la meci, dupa 4 luni de pauza. De altfel, acest lucru il observa si “antrenorul turneului” pentru Eurosport, Patrick Mouratoglou (apropo, am avut si norocul unui cuplu de comentatori de inalta tinuta, Radu Antohi si Sorin Petrescu, cei care au marcat si Roland Garros-ul Simonei de anul trecut.

Antrenorul Serenei Williams sublinia exact acest progres impresionant, dar si faptul ca primele 2 meciuri, grele, ale Simonei din acest turneu, au contribuit la intrarea ei pe drumul cu care ne-a obisnuit. In privinta optimii cu Serena, francezul de origine turca opina ca pentru a avea o sansa la victorie, eleva lui de atatia ani va trebui sa scurteze mult schimburile, pentru ca Simona dovedeste in fiecare partida disputata aici, la Antipozi, o incredere sporita, iar jocul ei mai elaborat, bazat pe varietatea infinita a loviturilor, ii este aliat.

De altfel, in meciul cu Venus Williams de sambata, romanca (incurajata formidabil de multimea de compatrioti, sarea pamantului, din tribunele Margaret Court Arena) a etalat lovituri cat pentru un intreg manual: servicii perfecte, variate si imprevizibile (peste 70 la suta adjudecat, pe ambele), retuturi de kinograma (90 la suta reusite), passing-uri, in lung de linie in special, dar si in cross decisive, varietate in schimburile lungi, cu slice-uri, mingi plate, “infasurate” (care isi scurtau traiectoria cand adversara era la 3 metri de linia de fund), o incantare!

* Cu pretioase 240 puncte WTA asigurate, extrem de importante pentru ierarhia mondiala, si 260.000 dolari australieni asigurate, Simona Halep va juca luni cu Serema Williams, asadar, pe partea ei de tablou figurand, in continuare, si Garbine Muguruza, posibila adversara in sferturi, care a dispus cu 7-6 (5), 6-2 de elvetianca Timea Bacsinsky.

Alte rezultate din turul 3 al probei de simplu feminin, inregistrate sambata: Madison Keys-Elisa Mertens 6-3, 6-2; Naomi Osaka-Su-Wei Hsieh 5-7, 6-4, 6-1.

Din pacate, am si o veste mai putin buna: cuplul Petra Martic/Alize Cornet a eliminat cu 2-6, 6-3, 6-1 perechea romancelor Irina Begu/Mihaela Buzarnescu.