Asociatia Internationala a Presei Sportive si-a desemnat luni seara, in cadrul unei ceremonii desfasurate in saloanele luxosului Beau Rivage Palace, hotel de 5 stele din Lausanne, premiile pentru 8 categorii, printre cei 1.273 postulanti din 119 tari aflandu-se si blogul Lucianopreasport, care a ajuns pana in TOP 10 mondial.

De altfel, in fotografia, o captura din transmisia in direct a ceremoniei, care ilustreaza aceasta postare, puteti zari numele si tara (precum si, interesanta potriveala, cuvantul champion) incadrandu-l parca pe ilustrul prezentator al galei, o surpriza despre care voi vorbi mai jos.

De mentionat ca Romania a avut, in total, 4 inscrisi la aceasta editie inaugurala a Premiilor AIPS. Doi dintre ei au fost selectionati in cursa pentru premii: Lucian Oprea, cel care va scrie, precum si presedintele Asociatiei presei sportive din Romania, Dumitru Graur, care a ocupat un onorant loc 3, la categoria Editorial, pentru un text intitulat „Lacrimile unui comentator bătrân” si publicat în numărul 57 (iunie 2018) al revistei „Sport în România”, editată de APSR.

In ce ma priveste, aceasta experienta a fost una deosebita, pentru ca am reusit sa trec prin furcile caudine ale unui juriu select, survoland, pe rand, de 2 selectii dure, in conditiile in care victoria, veti vedea, a fost obtinuta de o bloggerita din China, deci cu posibilitatea unui numar imens de accesari, locul secund fiind ocupat de un britanic, care posteaza pe o platforma mondiala, insidethegames, deci cu un suport tehnic formidabil.

Or, intreprinderea de fata este una personala, gratuita, atat din punct de vedere al costurilor, cat si al preluarilor, pasiune pura, din dragoste pentru sport, precum si pentru sportivi, iar amfitrionul galei AIPS Media Awards este ilustrarea stralucita a acestei combinatii fericite.

Cred ca unii dintre dvs l-au recunoscut pe marele atlet Sir Jonathan David Edwards, Cavaler al Imperiului Britanic, campion olimpic, mondial si european, cel care detine si acum, de aproape un sfert de secol, recordul lumii la triplusalt (18,29 m), in prezent comentator la Eurosport, dupa ce 13 ani, dupa retragerea din 2003, la CM de la Paris, a fost ziarist sportiv la BBC.

Supranumit “Vulpea argintie”, un atlet mai degraba bun de semifond, decat de sarituri (1,82 m si 71 kg), fiul unui vicar anglican, Edwards este un exemplu exceptional de profesionist. Crestin practicant, marele campion a fost gata sa renunte la cariera stralucita ca sportiv, pentru ca a refuzat, intr-o vreme, sa concureze duminica, revenind la aceasta decizie in urma unei dispense, in care un rol a avut chiar tatal sau.

In fine, inainte de a insera castigatorii premiilor pe cele 8 categorii, sa mai adaug ca au mai existat 2 premii speciale, unul pentru jurnalismul de investigatie, inmanat de presedintele CIO, Thomas Bach, unui ziarist ghanez, care a aparut pe scena mascat, in memoria lui Hussein-Suale, cel care a fost ucis dupa ce a dezvaluit coruptia din fotbalul din tara sa.

Al doilea premiu, pentru O viata dedicata jurnalismului sportiv, a revenit veteranului austriac Michael Kuhn, om de televiziune si producator de film.

Iata, asadar, castigatorii AIPS Sports Media Awards, astfel cum au fost inserati pe site-ul oficial al organizatiei mondiale a jurnalistilor sportivi:

· Vincent Riemersma, Skating Shadows, PZC (Netherlands) – Photography – Sport Action.

· Adam Pretty, Budapest World Swimming Championships, Getty Images (Germany) – Photography – Portfolio.

· Igor Rabiner, The Athletes or the Slaves? Rabiner Against of Boycotting Olympics, Sport-Express (Russia) – Writing – Best Column.

· José Ignacio Pérez Hernández, “Yo jugué al fútbol en Auschwitz” (“I played football in Auschwitz”), MARCA (Spain) – Writing – Best Colour Piece

· Emanuela Audisio, 1968 – Sport & Revolution, 3D Produzioni (Italy) – Video – Documentary.

· Diego Hurtado De Mendoza / Greg Groggel / Peter Berg, The People’s Fighters: Teofilo Stevenson and the Legend of Cuban Boxing, Olympic Channel (Spain) – Video – Athlete Profile.

· Pirmin Styrnol / Jürgen Schmidt / Horst Eckel – Für immer ein Held von Bern (Horst Eckel – Forever a hero of Bern), SWR2 (Germany) – Audio.

· YIN MA, Exclusive! A Wechat log between two legendary women, Lang Ping and Li Yan, highlighting their resilience, We Love Volley (China) – Journalistic Weblog.