De 15 ani, grupul ALEXANDRION este fara intrerupere sponsor in sportul romanesc, si, astfel, “decanul de varsta si de consecventa” al unei activitati, care, in alte tari, reprezinta chiar principalul motor al performantei, pentru ca, dincolo de ceea ce face statul pentru sport, lumea civilizata este marcata de implicarea masiva a sectorului privat.

Este, de altfel, una dintre marile sperante ale celor ce practica si iubesc cu adevarat sportul, pentru ca, vedem cu totii, progresul exponential al sportului mondial poarta, adesea la propriu, numele unor entitati private, implicate deplin, gratie si unor necesare, obligatorii, colaborari din partea statelor si comunicatilor locale.

Asadar, Alexandrion a debutat in sportul romanesc, din informatiile publice, dar pe care incep sa mi le decantez si eu, veti vedea putin mai jos, o data cu editia de la Atena a Jocurilor Olimpice (cum altfel, vezi numele grupului economic…), sprijinind participarea delegatiei Romaniei la una dintre cele mai productive editii ale intrecerilor desfasurate sub semnul celor 5 cercuri ingemanate – 19 medalii, 8 de aur, 5 de argint si 6 de bronz.

Aici, la Atena, a fost si prima oara, dupa stiinta mea, in care a existat o Casa a Romaniei, iar aici, printr-o pura intamplare, a fost prezent, indirect, si subsemnatul!

Ar fi trebuit sa fiu si eu la Atena, in 2004, dar o situatie nefericita m-a impiedicat, fizic, insa, cu eforturi pe care nu pot sa le povestesc, am decis sa debutez editorial, dupa ani si ani de efemeride gazetaresti.

Adica am scris cartea dedicata Jocurilor 2004, “ATENA 2004. Jocurile Olimpice din nou acasa”. In regie proprie, cu sprijinul prietenilor Emil Gradinescu, atunci la TVR, si al artistului plastic, cunoscutul caricaturist Cristian Topan, autorul inspiratei coperti pe care o puteti vedea in capul acestui blog!

La COR, cum se numea atunci COSR, au fost achizitionate parca 200 de exemplare (gratie lui Ion Tiriac si Lucian Vasiliu, atunci secretar general adjunct), impartite jurnalistilor invitati… la Casa Romaniei, unde, cum va spuneam, m-am intersectat cu Alexandrion, unul dintre sponsorii actiunilor!

Stirea mi-a fost data de regretatul prieten si confrate timisorean Mihai Junea, care stia in ce situatie ma aflam, asa ca a simtit nevoia (si bine a facut, i-o spun acum, cu ochii spre cerul unde se afla) sa-mi dea un telefon chiar din Casa pentru a-mi spune ca a capatat volumul respectiv, “chiar acum il rasfoiesc”.

Am facut aceste legaturi documentandu-ma in legatura cu Gala Trofeelor Alexandrion din 7 februarie. Asa am aflat mai multe despre multiplele implicari ale grupului in sportul romanesc, aceasta gala fiind, iata, de 4 ani, unul dintre momentele de sarbatoare ale campionilor si sperantelor sportului romanesc!

Si as mai scoate in evidenta o premiera imaginata de Alexandrion: sectiunea de Sperante va fi prezentata chiar de una dintre laureatele editiilor trecute, Elena Chiriac (foto), campioana de taekwondo si componenta a lotului national in acest sport olimpic oficial din 2000 (demonstrativ, inca din 1988).