Finala fara istoric, parca o formalitate in proba-probelor, simplu masculin, a turneului de Mare Slem de la Melbourne, liderul mondial incheind conturile cu secundul lui, Rafael Nadal, cu 6-3, 6-2, 6-2, in doar 2 ore de joc.

Ca sa va dati seama de superioritatea sarbului, sa ne amintim ca finala fetelor, castigata de Naomi Osaka in fata Petrei Kvitova (7-6, 5-7, 6-4), a durat cu o jumatate de ora mai mult!

Cu acest succes, Novak Djokovic reuseste cateva lovituri in rafala: bate recordul absolut de victorii finale in Australian Open, ajungand la al 7-lea trofeu, este la al 3-lea titlu consecutiv intr-un turneu major intr-un an (dupa Wimbledon si US Open), adica, intr-o forma putin diferita, la un pas (Roland Garros) de ceea ce numim Mare Slem, pentru ca daca va reusi si la Paris niciun carcotas nu s-ar mai contra, vorbind de “an calendaristic”.

Sarbul a obtinut, de asemenea, trofeul major cu numarul 15 in cariera, precum si a 28-a victorie in fata lui Nadal, din 53 de meciuri disputate intre ei, o rivalitate istorica, intr-adevar!

* De altfel, turneul de anul acesta de la Antipozi a fost plin de recorduri si premiere. Daca incep cu premierele trebuie spus ca Naomi Osaka a cucerit pentru prima oara trofeul de la Melbourne, dar a si devenit prima jucatoare asiatica lider mondial.

In ce priveste recordurile, avem unul egalat: perechea franceza Nicolas Mahut/Pierre-Hugues Herbert, castigatori duminica ai turneului in proba de dublu, dupa 6-4, 7-6 (1) in fata cuplului Henri Kontinen (Finlanda)/John Peers (Australia), inscriindu-si numele printre cele doar 8 din istorie care au cucerit titluri in toate cele 4 turnee de Mare Slem!

Cei doi, o combinatie aparte, despartiti de 10 ani ca varsta (Mahut, 37 ani, Herbert, 27 ani) au mai triumfat la US Open in 2015, Wimbledon 2016 si Roland Garros 2018.

In fine, sa consemnam si finala la dublu feminin, in care veterana australiana, Samantha Stosur, in echipa cu chinezoaica Shuai Zhang, a adus o satisfactie majora gazdelor, cam vaduvite de ani buni in turneul “lor”, impunandu-se in finala, cu 6-3, 6-4, in fata cuplului detinator al trofeului, Kristina Mladenovic (Franta)/Timea Babos (Ungaria).

Pe scurt, un turneu de mare clasa, exceptional, poate chiar nu este exagerat cand se spune ca este cel mai bine organizat din lume, daca ne gandim la faptul ca tribunele au fost pline si arhipline, chiar si cand meciurile se disputau la 2-3 dimineata (chiar, or fi dat anunt ca “se prelungeste mersul transportului in comun”?), acest interes al publicului reprezentand lucrul cel mai important in sport, orice s-ar spune!