* Campioana olimpica de handbal masculin, Danemarca, a cucerit si titlul mondial, duminica seara, la Herning, intr-o sala cu 15.000 spectatori, toti in rosu, invingand clar, cu 31-22 (18-11) formatia Norvegiei, pentru a doua oara finalista nefericita a competitiei, ca si acum 2 ani, in Franta, pierzand la gazde.

Dar postura de gazda nu a avut absolut deloc a face cu victoria fara drept de apel a danezilor, cu jucatori bine legati, dar nu malaci rupatori de oase, iuti si indemanatici. Probabil ca aceasta ar trebui sa fie orientarea in selectia viitoare pentru handbalul masculin.

Detinatoarea titlului mondial, Franta, a reusit, in cele din urma, sa incheie cu un premiu important, mai mult decat de consolare, medaliile de bronz revenindu-i dupa un succes la limita, cu 26-25 (9-13), in fata Germaniei, golul victoriei fiind inscris, cum se spune, “pe sirena”, in ultima secunda, de legendarul Nikola Karabatic.

* Mai mult decat spectacolul acestui campionat mondial am trait emotiile unor amintiri, mai ales ca, exact pe 27 ianuarie, isi sarbatoreste ziua de nastere un fost campion mondial si bun prieten, Valentin Samungi, antrenor (secund al lui Cornel Otelea) la ultima isprava exceptiionala a handbalului nostru masculin, acum exact 29 de ani, in 1990, la Praga, cand am cucerit medaliile de bronz.

Imi amintesc, am transmis, alaturi de minunatul nostru confrate (cum ii placea sa ne spuna chiar el) Dan Voicila acel CM la radio, iar in drumul spre finala mica, prin parcul din centrul Pragai, am trecut printre miile de spectatori suedezi (am invins Suedia, dupa ce o intalnisem si la Ostrava, in grupe), veniti echipati “de nationala”, ca si danezii acum…

Asa cum imi place sa spun, sportul este facut pentru public, pentru aceasta bucurie pe care o da multimilor, altfel devine o afacere fara sens, care se topeste rapid!

* Atleta Alina Rotaru si-a anuntat pe contul de FB excelenta isprava reusita la un concurs din Dortmund: realizarea baremului pentru Campionatele europene de sala de la Glasgow, dupa ce s-a situat pe locul 3 la saritura in lungime cu un rezultat de 6,53 m.

* De altfel, atletismul a fost prezent in acest weekend si in sala din Bacau, unde s-a disputat o competitie de mare traditie si de tinuta, Campionatul national universitar, mai ales ca dintotdeauna acest sport a fost dominat de studentii-sportivi.

Imi fac si eu datoria sa preiau de pe site-ul Federatiei romane de atletism castigatorii probelor de duminica:
800 m feminin: Cristina Daniela Bălan (Univ. de Vest Timișoara) – 2:13,39 min;
3.000 m feminin: Claudia Prisecaru (Univ. Craiova) – 9:41, 90 min;
60 m garduri feminin: Iulia Nicoleta Banaga (Univ. Dunărea Galați) – 8,88 s;
4×400 m feminin: CSS Bacău A (Ioana Adnana Vrînceanu, Ștefania Zediu, Cornelia Maria Munteanu, Carmen Ioana Diac) – 4:21,78 min;
săritura în înălțime feminin: Adina Amzucu (Univ. Ovidiu Constanța) – 1,75 m;
săritura în lungime feminin: Florentina Iusco (Univ. 1 Decembrie) – 6,34 m;
800 m masculin: Mihai Răzvan Vasiliu (LPS Focșani) – 1:57,41 min;
3.000 m masculin: Cătălin Atanasoaei (Univ. Reșița) – 8:41,11 min;
60 m garduri masculin: Alin Ionuț Anton (Univ. A.I. Cuza) – 8,20 s;
4×400 m masculin: Univ. Craiova A (Mădălin Dorian Gheban, Mihai Lazăr, Bogdan Oprina, Andrei Matei) – 3:32,07 min;
săritura în înălțime masculin: Dan Claudiu Lăzărică (Univ. Spiru Haret) – 2,15 m;

* Tot la noi, gratie unei investitii in sport, la Rasnov, pe care nici acum nu stim cum am reusit sa o ducem la capat, s-au desfasurat doua concursuri de Cupa Mondiala la sarituri cu schiurile, in ambele zile castigand campioana olimpica din Coreea de Sud, norvegianca Maren Lindby, care a si preluat conducerea in clasamentul general al competitiei, cu 788 puncte, urmata de Katharina Althaus (Germania), 747 puncte, Juliane Seyfarth, 511 puncte.

Gratie trambulinei de acasa am avut si prezente romanesti, notabile, cel mai bine clasandu-se in cele doua zile Daniela Haralambie, pe 25, respectiv, 21, rezultate care o fac sa figureze in ierarhia CM, cu 41 de puncte.

Aceasta este singura sansa de a putea urca in clasamentele mondiale, sa organizezi competitii, pentru ca decalajul este foarte mare, tocmai pentru ca nu avem baze sportive.

* PROGRAMUL TV, marti, 29.01.2019:
10:00 Tenis, WTA, Digi 2, Turneul din Hua Hin
12:00 Tenis, WTA, Digi 2, Turneul din Sankt Petersburg
21,45 Fotbal, Look tv, Cupa Italiei AC Milan-Napoli