Seful Comisiei de arbitri a Federatiei internationale de fotbal, Massimo Busacca, a fost invitat la Congresul 82 al AIPS, la Lucerna, pentru a vorbi de cea mai noua si, dupa parerea mea, benefica inventie pusa in opera in fotbal, sistemul VAR, apelul, cu anumite conditionari, la imaginile inregistrate pentru faze controversate, decisive.

Iar cel mai bun banc de incercare l-a constituit Cupa Mondiala din 2018, unde VAR si-a etalat din plin necesitatea, dar mai ales a putut fi urmarit de un numar enorm de “judecatori”, miliardele de telespectatori care s-au uitat la meciurile turneului final, cu interes maxim.

Un bun vorbitor, ca mai toti italienii, Massimo Busacca a captat de la inceput atentia auditoriului, alcatuit din oameni de meserie, ziaristii sportivi prezenti la congres: “Un arbitru nu este un Forest Gump, nu poate fi peste tot pe teren”, abordare care dezvaluie, in primul rand, necesitatea unei asemenea tehnologii, intr-un sport care si-o poate permite cu varf si indesat, gratie purcoiului de bani pe care il produce.

Acest arbitraj video, asistarea video a arbitrajului, ca sa traducem mai aproape de expresia englezeasca, a avut si un rezultat exceptional dincolo de indreptarea unor erori (intr-o proportie covarsitoare, veti vedea), si anume potolirea simulantilor, acesti dizgratiosi cersetori de faulturi, care ajunsesera la saturarea, ba chiar la indignarea iubitorilor fotbalului.

Nu s-a ajuns la disparitie, obiceiurile proaste se indreapta greu, dar constiinta ca esti urmarit de milioane de perechi de ochi mai taie din elanul teatral… In consecinta, dispare si presiunea asupra arbitrilor, a observat, cu bun simt, Busacca, in cunostinta de cauza, stie ce spune dupa atatia ani arbitru international.

Peste toate, insa, oficialul FIFA a venit cu cifre covarsitoare: “VAR, spune Massimo Busacca, a avut un impact pozitiv remarcabil asupra turneului, deciziile care in urma vizionarii fazelor au fost schimbate de arbitri au fost in proportie de 99,34 la suta corecte!”

Din acest moment, totul este lamurit, cred, mai ales ca prezenta insasi a instalatiilor, chiar daca nu se face apel la ele (cum a fost in anul precedent) a fost de bun augur.

Iata, Comisia de arbitri a FIFA a constatat chiar inainte de oficializarea consultarii imaginilor o reducere cu 8,8 la suta a faulturilor, cu 14,7 la suta a cartonaselor galbene (adica jucatorii s-au mai stapanit, stiind ca li se pot vedea erorile, chiar si daca nu erau sanctionate), cu 19,3 la suta a protestelor si, aici e aici, spectaculos – cu 43 la suta a simularilor!

Este ca in Monte Carlo, daca imi permiteti o comparatie doar aparent fara legatura: in Principat, unde sunt cele mai multe camere de supraveghere pe metru patrat din lume, numarul infractiunilor este extrem de scazut. Desi numai sarantoci nu trec pe acolo, tentatia este imensa…

In fine, dupa prezentarea facuta de Massimo Busacca AIPS a reamintit ca, si datorita posibilitatii revederii, cu ajutorul VAR, a fazelor controversate si, mai ales, a rezolvarii lor corecte, CM-2018 din Rusia a fost votat Best Press Facility of 2018.

PS. Daca aveti rabdare si bunavointa va puteti uita pe postarile mele din timpul CM din Rusia, unde am cam prevazut aceste avantaje. Scuzati, nu m-am putut abtine sa  ma laud si eu putin…