* In noianul de informatii legate de cel mai important eveniment sportiv, din punct de vedere al interesului publicului, dar si financiar, Asociatia Internationala a Presei Sportive a publicat pe site-ul sau luni ca Washington Post a platit 10 milioane de dolari, cat a costat 1 minut de publicitate, pentru a difuza un mesaj dramatic pentru breasla noastra “Democratia moare în intuneric” .

Este un semnal care mie unuia mi-a produs neliniste, de-a dreptul. Simteam, ca noi toti, aceasta presiune extraordinara asupra profesiei, insidioasa, prin tentatii imense, dar si pe fata, punitiv, de vreme ce ziarul cel mai important din SUA (nu ca tiraj, ci ca influenta, lucruri percepute altfel, diferit, in special de cancelarii) a dat 10 milioane de dolari pentru a transmite lumii aceasta imensa ingrijorare.

Anuntul (foto), asa cum scrie AIPS Media 1924, a fost publicat in numele lui Austin Tice, freelancer care colabora cu Washington Post, si care, printr-un concurs fericit de imprejurari pentru el, nu a fost in Siria, in 2012, scapand de la moarte, de Marie Colvin, corespondent al Sunday Times, ucisa in Siria in 2012, si Jamal Kashoggi, cronicar la Washington Post, ucis la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, in octombrie.

Textul acestui anunt in regim publicitar a fost insotit de un text rostit de actorul Tom Hanks, care a adaugat: “Cand mergem in razboi, atunci cand ne exercitam drepturile, atunci cand ne urcam pe cele mai înalte culmi, cand jelim si ne rugam, atunci cand cei de langa noi sunt sunt in pericol, atunci cand natiunea noastra este amenintata, exista cineva care aduna faptele pentru a va spune povestea, indiferent de cost. Deoarece cunoasterea ne întareste, ne face mai puternici. Cunoasterea ne ajuta sa decidem. Cunoasterea ne face liberi.”

* Dupa cum stiti, ca sa vorbim si despre evenimentul sportiv propriu-zis, New England Patriots a castigat, pentru a 6-a oara in 19 ani, record absolut, trofeul National Football League, la toate cele 6 victorii finale (acum in fata Los Angeles Rams, cu 13-3), participand, alt record inimaginabil, quarterback-ul de legenda Tom Brady. Care, la 41 de ani, a declarat ca nu se retrage inca din acest sport extrem de dur care este fotbalul american…

* Marius Copil a reusit un meci exceptional la Sofia, unde anul trecut a fost finalist, marcand, practic, progresul care l-a adus in primii 60 de jucatori ai lumii, invingandu-l luni pe elvetianul Stan Wawrinka, cu 3-6, 7-6, 6-4! Dincolo de faptul ca are asigurate cele 20 de puncte, importante (plus bonusul de 8.815 euro), Marius a dovedit, se vede dupa scor, ca a crescut imens in incredere.

In turul urmator, aradeanul va avea in fata un alt “crack” al tenisului mondial, spaniolul Fernando Verdasco. Marius s-a inscris si in proba de dublu, alaturi de ungurul Marton Fucsovics.

* De luni este oficial: Simona Halep il va avea antrenor pe belgianul Thierry Van Cleemput, cu care va incepe temeinic pregatirea de saptamana viitoare, dupa meciul de la Ostrava, din Fed Cup, cu detinatoarea trofeului, Cehia.

Van Cleemput are multe pe cartea sa de vizita (l-a asistat tehnic. de pilda, pe David Goffin, un jucator cam de stilul Simonei, adica putin impresionant din punct de vedere fizic, dar foarte tehnic si bun tactician, ajuns pe locul 7 in lume), dar se pare ca decisiva a fost recomandarea facuta de fostul antrenor al romancei, Darren Cahill, australianul de care se leaga cei mai frumosi ani ai jucatoarei noastre, fost, si viitor, sunt sigur, lider mondial…

* PROGRAMUL TV, miercuri, 06.02.2019:
13:00 Schi Alpin, Eurosport Campionatul Mondial: Are
15:00 Ciclism, Eurosport Turul Comunitatii Valenciene
18:00 Volei F, Digi 2 Dinamo Moscova – CSM Bucuresti
18:00 Baschet M, Digi 4 BCMU Pitesti – CSM Targu Mures
20:00 Handbal M, Digi 2 Rhein Neckar – HC Vardar
20:00 Volei M, Digi 4 Steaua – CSM Bucuresti
22,00 Fotbal, Cupa Spaniei, semifinale, Digi 1 Barcelona-Real Madrid