Nu-i pace sub maslini la varful fotbalului mondial: abia reales, prin ovatii, fiind singurul candidat, in functia de presedinte al UEFA, slovenul Alexander Ceferin i-a atras dur atentia sefului FIFA, Gianni Infantino (foto, sursa AIPS) ca “atata timp cat noi doi vom continua sa conducem aceste organizatii, nu va exista o Super League. Aceasta nu este o promisiune. Este un fapt.”

Ceferin a avut cateva accente de razvratire cu totul neobisnuite, in public, in discursurile de candidatura si de dupa alegere, avertizand din capul locului ca federatia europeana se va opune propunerilor ambitioase ale FIFA vizand expansiunea competiilor mondiale.

Slovenul, care este, de drept, si vicepresedinte al federatiei internationale, a declarat clar, iar acest punct de vedere va cantari mult luna viitoare, la congresul FIFA de la Miami:

“Respectul inseamna sa spunem prietenilor, familiei, colegilor, sefilor si partenerilor nostri cand nu suntem de acord cu ei, cand credem, cu toata deferenta, ca se inseala. Adesea, yesmenii ii duc pe lideri la moarte. Dimpotriva, adesea cei care nu sunt de acord intr-o maniera rezonabila si constructiva, chiar daca uneori o fac intr-un mod direct le fac cel mai mare serviciu, ii ajuta să avanseze si ii impiedica sa faca greseli.”

In concluzie, aparand piramida fotbalului mondial, care este data de cluburile europene, o spune fara ocolisuri presedintele UEFA, “nu suntem de acord cu Liga Natiunilor la nivel global si cu Cupa Mondiala a Cluburilor.”

“Speram cu sinceritate ca FIFA ne va arata respectul ascultand opiniile noastre … UEFA si fotbalul european merita sa fie respectate”.

Pe de alta parte, in cadrul lucrarilor de joi ale Congresului UEFA, de la Roma, Greg Clarke, presedintele federatiei engleze, a fost ales pentru a deveni vicepresedintele britanic al FIFA, Sandor Csanyi, despre care se spune ca este cel mai bogat om din Ungaria, a fost ales in unanimitate vicepresedinte al FIFA, iar germanul Reinhard Grindel ca membru al Comitetului executiv FIFA.

In Comitetul Executiv al UEFA au fost realesi Csany, cu Fernando Gomes (Portugalia) si Davor Suker (Croatia). Noii membri sunt Armand Duka (Albania), Jesper Moller Christensen (Danemarca), Luis Rubiales (Spania) si Andrii Pavelko (Ucraina).

Din partea Asociatiei cluburilor europene va face parte din CE presedintele PSG, Nasser Al-Khelaifi, o alegere surprinzatoare, de vreme ce qatarezul se afla in plina investigatie in Elvetia, in legatura cu suspiciuni legate drepturi de televiziune si alte manevre mai putin ortodoxe, daca ma pot exprima astfel…

Oricum, situatia lui Infantino in fruntea FIFA devine problematica, iar atacurile de joi confirma, intr-un fel, faptul ca la viitoarele alegeri avocatul elvetian va avea contracandidat puternic. Sa fie Ceferin?