Asa cum era de asteptat, meciul din competitia mondiala a echipelor feminine de tenis, Cupa Federatiei, din sferturile de finala, de la Ostrava, dintre Cehia, detinatoarea trofeului, si Romania, este unul pe muchie de cutit, dupa prima zi fiind 1-1, cu punctul nostru reusit, tot previzibil, de Simona Halep, invingatoare detasata, cu 6-4, 6-0 in fata Katerinei Siniakova.

Frumoasa sala din Ostrava, patria tenisului cehesc si a lui Ivan Lendl, de altfel, a fost plina ochi, cu cele 7.000 locuri ale ei, o sala in care galeria facuta romancelor, condusa de primarul Clujului, Emil Boc (foto), tobosarul, reusind adesea si ea, desi in inferioritate numerica, joc egal.

Am scos mai in fata aceasta simpatica prezenta nu doar pentru a contrabalansa incrancenarea unor confrati, care vorbesc in termen exclusiv catastrofici de orice lucru (o tin langa cu halucinant, Siniakova la un pas de a realiza o bomba, aiureli pentru care un consult macar la un oftalmolog nu le-ar strica), cat pentru a insista pe normalitate, pe partea optimista si frumoasa a modului in care mergem, ne uitam la sport.

Pentru a trai intens, pentru a ne bucura alaturi de cei la care tinem, nu ca sa vedem razboaie inexistente, alte momente isterizante. Exista, iata, in societatea romaneasca, o stare de inconfort, de lipsa crunta de rabdare si simpatie pentru lucrurile cele mai firesti si placute ale vietii.

Iar faptul ca un sef al galeriei este singurul primar din Romania care a facut ceva, mult, temeinic, pentru sport, sala, stadion, conditii civilizate, Emil Boc al Clujului, nu reprezinta decat o confirmare a acestui mod de a vedea lucrurile, intr-o tara care, in rest, pare cu josul in sus!

In fine, sa revenim la meciul propriu-zis, care a inceput cu duelul dintre racheta nr. 1 a Cehiei, Karolina Pliskova, nr. 5 mondial, si jucatoarea noastra de simplu numarul 2, Mihaela Buzarnescu, practic debutanta pentru echipa nationala.

S-a vazut aceasta diferenta de abordare, Karolina Pliskova a castigat cu 6-1, 6-4, mai ales prin inceputul in tromba, cand, marcata vadit de situatie, Mihaela s-a trezit abia la 0-5! Dupa aceea, insa, lupta s-a echilibrat, iar modul in care romanca a inceput sa simta jocul poate insemna mult pentru continuare, pentru un deznodamant favorabil noua.

Chiar si modul in care s-a comportat la conferinta de presa de dupa meci Mihaela Buzarnescu este semnul unei normalitati, ea declarand ca daca Florin Segarceanu considera ca ar fi maibine sa o inlocuiasca pentru duminica ar fi o decizie pe care ar primi-o cu seninatate, cu intelegere. Iata dovada ca atmosfera in lot este, cum spun francezii, “au beau fix”.

Asadar, cu aceasta precizare, iata care este programul zilei de duminica, potrivit tragerii la sorti initiale (primul meci, ora 14,00, transmisii pe Digi 1 si Telekom 1):

Karolina Pliskova – Simona Halep

Katerina Siniakova – Mihaela Buzarnescu

Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova – Irina Begu/Monica Niculescu