Inarmat, pe langa pertinente informatii de la specialisti, cu un criteriu pe care il cred cel mai nimerit, bunul simt, dar vazand si prezenta jalnica a ministrului tineretului si sportului in comisia parlamentara, imaginile fiind de rasul netului, apoi manat de evidenta umflarii fara precedent a sumelor alocate, am scris zilele trecute, in capul unui grupaj, ca avem de-a face, la sport, cu un buget mincinos.

O crestere de 95 la suta este, orice s-ar spune, foarte mare. Asa ca am pornit cu cautatul, gasind opinia unor specialisti, confirmata, veti vedea mai jos, fara echivoc ca este vorba de o crestere fata de bugetul initial din 2018, care, insa, a fost executat doar in proportie de 65%!

Altfel spus, nici ala, jumatate fata de cel “pictat” acum, nu a fost cheltuit, astfel ca nu ai cum sa nu te gandesti ca avem de-a face, clar, cu o minciuna crasa. Mai ales ca, in plus, la ambele rectificari bugetare, de la MTS s-a taiat la greu.

Si, ce sa vezi, lucrurile stau chiar mai rau decat atat, fentele impleticite, dupa care unii se duc fie din credulitate, fie pentru ca au creierele spalate, fie din comoditate sau pur si simplu satui de perdele de fum, coboara in penibil.

Mai multi cititori ai acestui blog mi-au atras atentia ca pana anul acesta bugetul MTS (probabil si celelalte) era alcatuit din subventie, precum si din venituri proprii. Numai ca, prin celebra OUG 114/29.12.2019, veniturile proprii au fost luate de finante, iar MTS acum are bani doar de la stat.

Grosul veniturilor proprii erau reprezentate de asa-numita taxa pe viciu, adica din acciza la tutun, alcool, loterie si jocuri de noroc, reprezentand aproape 50 la suta din intregul buget al MTS. Adica, bani siguri, nu era nevoie sa stai cu mana intinsa si sa depinzi de toanele unuia sau altuia.

Iata cum apar bugetele umflate cu pompa, iar in ce priveste strict taxa pe viciu, venituri proprii primeau de aici si educatia, cultura si sanatatea! Cand vedeti cresteri imense si in aceste domenii sa va ganditi la acest artificiu-minciuna de vise rele.

Una peste alta, imi atrag atentia specialistii-prieteni ai sportului, oameni care au facut bugete, au lucrat cu ele si stiu clar despre ce vorbesc, de fapt avem de-a face cu aceiasi bani, in cifre absolute, ca si la inceputul anului trecut. Care, va reamintesc, au fost barbierite de 2 ori la rectificare si, mai ales, au fost executate in proportie de 65%.

Eu luam vechea zicere a fostului ministru britanic Disraeli, de la sfarsitul secolului 19, drept o butada draguta, dar iata ca a devenit manipulare sau cu o vorba noua si proasta fake news. Spunea Disraeli: “Minciuna are trei grade de comparatie – minciuna, minciuna sfruntata si statistica”.

Astfel, incep sa cred ca au dreptate unii analisti economici, cei atestati, nu toti vorbetii care tot apar ca ciupercile, otravite, dupa ploaie: “Mai bine fara buget, adica sa se mearga lunar pe 1/12 din cel de anul trecut, ca atunci nu apucasera sa inventeze fel de fel de strigaturi, in ritm de tobe sparte”.

Sunt, de asemenea, fel de fel de sume care nu prea se potrivesc cu realitatea si cu necesitatile adevarate ale sportului. Cum ar fi ca, dintr-un buget umflat cu pompa de, conform site-ului MTS, “658 milioane lei, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 95,19%, (sunt prevazuti) 161 milioane lei – pentru finanțarea activităților federatiilor sportive nationale”.

Ca sa nu mai vorbim ca tot aici sunt si banii COSR, adica 60 milioane lei, aproape egal cu premierile luate la gramada, si medaliatii din sporturile olimpice, dar si dansuri, tenis cu piciorul sau 14 feluri de lupte zise si arte martiale (aici cam miroase a clientela paramilitara, daca tot am vorbit de “para” te duce mintea si la un parandarat), cate si mai cate, asupra carora poate voi mai reveni.

ATENTIE: COSR FINANTEAZA DIN ACESTI BANI PROGRAMUL “SAMURAI”, INDEMNIZATIILE PENTRU LOTURILE OLIMPICE. IAR FEDERATIILOR LI SE DAU BUGETE CU CAPITOL SPECIAL “PREGATIRE”, ADICA 161 MILIOANE LEI PENTRU 65 DE FEDERATII, DINTRE CARE PESTE 30 OLIMPICE, DE VARA SI DE IARNA!

CE PREMIEZI DACA NU INVESTESTI?

Insa acum, ca sa nu o lungesc si sa risc sa va pierdeti atentia scurtez si as incheia cu o amintire, veche, iata, de fix 20 de ani.

Eram, in 1999, an preolimpic ca si acum, in birou la Dan Popper, in vechiul sediu al COR, unde regretatul mare om de sport era secretar general. Intra cineva din staff-ul tehnic si-i arata niste hartii, un proiect de hotarare de guvern, privitoare la procentul pentru sporturile olimpice de la Loteria de stat.

Din scurta discutie, am aflat clar ca articolul esential din proiectul care urma sa fie aprobat in guvern fusese modificat, si anume la Consiliul Legislativ, exact articolul esential. O “pieptanare” a dispozitiei legale complet nefavorabila COR, care propusese actul normativ.

M-am uitat cine era in acea perioada presedinte al Consiliului Legislativ: “1995 – 2000 Presedinte Consiliul Legislativ, VALER DORNEANU”! Ca sa vezi…