Naţionala de rugby a Tarii Galilor, neinvinsa de 1 an, dar mai ales etalandu-si valoarea prin revenirea de senzatie in prima runda a actualei editii a Turneului Natiunilor, si-a depus scrisorile de acreditare la castigarea trofeului in 2019, dupa ce sambata a invins la Cardiff Anglia, cu 21-13 (3-10), principala contracandidata acum.

Forta, in primul rand, morala a galezilor s-a vazut si acum (ca si, va amintiti, pe Parc des Princes, unde francezii au condus cu 16-0 chiar in al doilea mitan). Si spun aceasta pentru ca si acum la pauza Anglia era la carma jocului, cu un eseun transformat si o lovitura de pedeapsa, in timp ce gazdele abia au reusit sa trimita din lp printre bete in 40 de minute.

Ei bine, in repriza secunda, Tara Galilor a pus in terenul de tinta doua eseuri, unul transformat, dar a mai punctat din 2 lovituri de pedeapsa, in timp ce englezii, dominati, tinuti in propriuş teren, abia au reusit sa fructifice inca o lovitura de pedeapsa.

Chiar si aceasta optiune, sa inscrii din l.p., dupa ce in primele 2 etape ale Turneului aproape toate penalitatile s-au trimis in margine, pentru atacuri cu scopul marcarii unor eseuri, dovedeste modul in care galezii au sadit indoiala in randurile adversarilor.

De altfel, antrenorul neozeelandez al Tarii Galilor, Warren Gatland, si-a exprimat inainte de meci increderea, declarand ca viseaza sa reuseasca al 3-lea Mare Slem, dupa cele din 2008 si 2012, inainte de a parasi selectionata pe care a condus-o timp de 12 ani.

La randul ei, Franta, mizand acum pe o garnitura de tineri, pe care vrea sa o rodeze la nivel inalt in perspectiva Cupei Mondiale de la sfarsitul acestui an, si-a adjudecat prima victorie din actuala editie, cu Scotia, acasa, scorul fiind 27-10 (10-3).

Etapa a 3-a s-a incheiat cu adevarat “en beaute”, desi a lipsit surpriza, dar la Roma Italia, desi invinsa, a facut-o cu demnitate, intr-un meci de toata frumusetea.

Scorul final a fost favorabil la final Irlandei, cu 26-16 (12-16), dar italienii au fost pana in minutul 60 la inaltimea detinatoarei competitiei.

Judecati si dvs: irlandezii au inscris rapid, in minutul 12 aveau deja 7-0, dupa un eseu  transformat, Italia a revenit in forta, a condus cu 16-12 la pauza, dar apoi a fost nevoita sa se recunoasca rapusa de superioritatea tehnica, dar mai ales tactica, a celor din Dublin.

In clasament conduce Tara Galilor, cu 12 puncte, urmata de Anglia – 10 puncte, Irlanda – 9 puncte, Franta – 6 puncte, Scotia – 5 puncte si Italia – 0. Observati ca galezii nu au niciun punct bonus ofensiv, doar 3 victorii, din tot atatea meciuri, dar clare ca apa de izvor…

Etapa 4, penultima, se disputa dupa urmatorul program, cu orele respective:
Scoţia – Tara Galilor, 9 martie, 16:15
Anglia – Italia, 9 martie, 18:45
Irlanda – Franta, 10 martie, 17:00

* PROGRMUL TV, Luni, 25.02.2019:
12:00 Tenis, ATP, Digi 2 Turneul din Dubai
19:00 Handbal M, Digi 2 HC Dobrogea Sud Constanța – Cuenca
20:00 Fotbal, Liga 1, Digi 1, Telekom 1, Look Concordia Chiajna – FC Voluntari
21:30 Fotbal, Bundesliga, Digi 4 Leipzig – Hoffenheim
22:00 Fotbal, La Liga, Digi 2, Telekom 2 Girona – Real Sociedad