Din sculare in culcare, toata lumea cu oarece minte in cap are drept teme de discutie, reflectie, discutie, enervare, contestare indignata doua aberatii juridice numite ordonante de urgenta ale guvernului, adica OUG 114/2018 (data pe 29 decembrie, cu aplicare de la 1 ianuarie 2019, culmea parsiveniei) si OUG 7/2019, pe justitie.

Evident ca as avea si eu de spus cate ceva despre ambele, dar acesta este un blog de sport si cum domeniul este atins, ba chiar lovit de OUG 114, ma voi referi strict la aberatia respectiva.

Iata mai intai textele, dupa care le vom lua la bani… era sa scriu marunti, dar nu e deloc asa, se poate ajunge la cel putin 1 miliard de euro, pentru ca in programul de guvernare a actualei coalitii PSD-ALDE sunt prevazute 2.500 de gradinite.

Ca s-au facut in 2 ani doar 45, dintre care doar 2 terminate, conform afirmatiilor facute de oficiali nu poate decat sa te duca cu gandul ca nu-i lucru curat cu “programul” asta, iar faptul ca intr-un act normativ al Republicii Romania sunt prevazute sume in euro, intr-o tara in care moneda oficiala este leul te nauceste, pur si simplu!

Asadar, textele de baza, alese din OUG 114/2018:

Secţiunea a 3-a
Aprobarea programului „gROwth – investim în copii, investim în viitor“
Articolul 18
(1) Se aprobă programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor“, denumit în continuare Programul, ca program guvernamental având ca obiect susţinerea financiară a investiţiilor private în construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de grădiniţe cu profil sportiv.
(2) Susţinerea financiară constă atât într-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, cât şi în garantarea de către stat a unei părţi din creditul utilizat de către investitor pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv şi se repartizează astfel:
a)ajutor nerambursabil de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv, plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul
Educaţiei Naţionale;

(…)

Articolul 22
(1) Beneficiarii de susţinere financiară pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv au obligaţia de a asigura locuri gratuite într-o cotă procentuală de cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, pe o perioadă de 4 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.
(2) Beneficiarii de susţinere financiară pentru înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv au obligaţia de a asigura locuri gratuite într-o cotă procentuală de cel puţin 4% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, pe o perioadă de 4 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

Aici tragem aer in piept sa ne venim in fire, dupa care stam putin sa ne gandim: de ce ar avea nevoie de 500.000 de euro (sic!) sa faca miscare (ca de sport nici nu poate fi vorba) copii de 3-4-5 ani? O gradinita, in care totul se face contracost (doar cel mult 4 la suta, adica 4 copii din 100, si numai pentru 4 ani au gratuitate, scrie in textul OUG!!)?

Ce fac copiii la gradinita, nu se joaca in marea majoritate a timpului, adica nu fac miscare? De ce trebuie sa umfle cineva o jumatate de milion de euro (adica bugetul unei federatii de inalta performanta) ca sa ii puna pe copii sa aiba un comportament firesc?

Nu mai stau sa intreb, ii compatimesc pe cei care au putut avea rabdarea ingereasca sa gaseasca aberatiile din acest act normativ de 53 de pagini, care isi baga picioarele in vreo 10 domenii totalmente diverse, cu 96 de articole si sute de puncte si subpuncte, o ciulama otravita de la cap la coada pentru a incheia dintr-o preluare de pe site-ul profesionist Edupedu.ro, care pune piatra de mormant pe dubiosenia din OUG prin care este pus, la deruta, cuvantul sport.

Iata:

“Ecaterina Andronescu vrea să modifice materiile pe care le fac elevii la clasa pregătitoare, clasa I și a II-a. Potrivit unui proiect de ordin intrat în posesia Edupedu.ro, ministrul vrea să modifice planurile-cadru astfel: să dispară în total 5 ore de Educație fizică predate de profesori de Sport (toate cele două ore de la clasa pregătitoare, toate cele două ore de la clasa I și o oră de la clasa a II-a). Însă elevii stau la fel de mult la școală, potrivit documentului citat, pentru că aceste ore ar urma să se transfere pur și simplu la materia Joc și mișcare, predată de Învățătoare.”

ATENTIE, OAMENI BUNI: Deci dai sute de milioane de euro pentru sport in gradinite private (platite de 96 la suta din copii), pentru a-i pregati “olimpic” pe copilasii de 3-4-5 ani, iar la 6-7-8 ani le scoti sportul din programa scolara!!!

IAR CA LUCRURILE SA FIE CU TOTUL DE NEINTELES, PRINTRE CEI NU MAI PUTIN DE 18 SEMNATARI, IN FRUNTE CU PRIMUL MINISTRU VASILICA-VIORICA DANCILA, FIGUREAZA SI ECATERINA ANDRONESCU!

Acest numar, 18, poate da si o idee de cate domenii sunt reglementate prin aceasta OUG 114, data imediat dupa Craciun si in prag de Revelion. Nu ne mai facem sanatosi, nu credeam ca se poate chiar asa, pe fata!