Italianul Alberto Bettiol, doar 25 de ani, cu un palmares modest pana acum, a castigat duminica editia nr. 103 a Turului ciclist al Flandei, un atac solitar de mare campion, ca in vremurile eroice ale ciclismului, cand orice tactica si orice socoteli erau date peste cap de temeritatea si vointa unui om deteminat, determinat, parca in transa.

Al doilea Monument al anului, dupa Milan-San Remo, La Primavera fiind castigata de un alt rutier cu sansa a doua, francezul Julian Alaphilippe, Turul Flandrei, cu portiunile lui de catarare pieptisa, scurte, dar extrem de severe, a avut una dintre cele mai bune medii orare din istorie, pe cei 270,1 km dintre Antwerp si Oudenaarde invingatorul fiind inregistrat cu o viteza de 42,79/h.

Iar invingatorul, acest ciclist care a dovedit inca de la Tirreno-Adriatico, la etapa finala de contratimp, pe care a terminat-o pe locul secund, ca este gata sa devina unul dintre tenorii generatiei lui, si-a gandit perfect cursa: atac sec pe gatul de deal de la Paterberg, cateva sute de metri, dar cu inclinatie 13%, chiar de la prima trecere, cu 14 km inainte sosire.

“Au fost cei mai lungi 14 km din viata mea de pana acum”, avea sa declare, intr-o engleza cursiva si intr-un discurs perfect articulat, si acesta un semn al noului val, Bettiol, de la Education First, o echipa nu foarte bogata, fosta Cannodale, aflata la primul Monument din palmares.

O data ajuns in varful ciotului acoperit cu pavate, dupa care urmeaza o mica portiune de fals plat, la fel de grea, descurajanta, cand zici ca ai scapat, Bettiol s-a pus pe un contratimp cu 52-53 km/h, relaxat, cu bratele sprijinite de ghidon, fara sa “ia de jos”, cum spun ciclistii cand dau totul pentru eficienta pedalarii, niciun moment.

In spatele lui, harjoneala dintre urmaritori nu a facut decat sa prefigureze clar deznodamantul, pentru ca niciun moment cei doritori de un succes de mare prestigiu nu s-au aratat interesati sa colaboreze. Astfel ca, la sosire, Alberto Bettiol a luat, precum castigatorul, tot, restul ramanand sa-si imparta, contabiliceste, resturile.

Splendida victorie in cea mai “tanara” clasica a sezonului ciclist (devenita unul dintre cele 5 Monumente desemnate de un juriu de corifei ai pedalei), dar si o atentionare cu exact o saptamana inainte de Infernul din Nord, Paris-Roubaix: orice rutier are in ranita bastonul de maresal!

In plus, cu putin inaintea primului Mare Tur, Giro (interesant, echipa lui Bettiol are tricouri de culoare preponderent… roz, or sti ei ceva?), Bettiol devine al doilea italian dupa 2007 care se impune in Ronde van Vlaanderen, dupa Alessandro Ballan, in 2007.

Sa ne amintim ca 2019 este anul centenarului nasterii lui Fausto Coppi! Eu mi-am amintit si poate va voi face si o surpriza. Stati pe faza, va anunt din timp…

Iata clasamentul final al Turului Flandrei-2019:

1 Alberto Bettiol (Italia) EF Education First, 270 km in 6h18’49”
2 Kasper Asgreen (Danemarca) Deceuninck-QuickStep, la 14″
3 Alexander Kristoff (Norvegia) UAE Team Emirates, la 17″
4 Mathieu van der Poel (Olanda) Corendon-Circus
5 Nils Politt (Germania) Katiusa-Alpecin
6 Michael Matthews (Australia) Team Sunweb
7 Oliver Naesen (Belgia) AG2R La Mondiale
8 Alejandro Valverde (Spania) Movistar Team
9 Tiesj Benoot (Belgia) Lotto Soudal
10 Greg Van Avermaet (Belgia) CCC Team